Tillverkningsnr 119 typ BVV 10 i Hargshamn

 

 

Nr 119 levererades till Sundsvallsbolagens Gemensamma Förvaltnings AB, Skogsförvaltningen i Sundsvall och Matfors Pappersbruk den 6 mars 1951. Sefflemotorn hade nr 7410 och var förstås på 10 hkr.

En BVV 10 av osäkert ursprung med skvättbord och av modellen med förhöjt fördäck. Denna BVV - 10 är med stor sannolikhet nr 119. Denna båt köptes av Hans Berg för ca 20 år sedan då den stod på en verkstad i Södertälje. Den såg ut på detta sätt redan vid inköpet men var då utrustad med en bensinmotor av typen Albin O21. Hans noterade att avgasröret en gång i tiden gått ut genom bordläggningen Det var inte vanligt på BVV 10 båtar men på nr 119 finns detta noterat på tillverkningskortet. Hans noterade också när han bytte motorn att det tidigare funnits spel och en tändkulemotor i båten.

 

 

Det finns alla sorter av ombyggda BVV 10 båtar. Denna ser nästan ut som en "pettersson båt " Rätt snart byttes bensin Albin O21:an, som satt i båten när Hans köpte den, mot en dieselmotor en Albin H3 om ca 30 hkr. Den var så stor att reduktionsväxeln togs bort och Hans bytte till en mindre propeller,

 

 

Nu fick båten den kraft som Hans ville ha och den toppade ca 7 knop. Flera gånger företogs långresor till Stockholm och vidare in i Mälaren. Hans svetsade på ett plattjärn under kölen för att båten skulle bli mer kursstabil. Någon enstaka gång gick man utomskärs med båten, men det känndes inte helt bra.

 

Skottet är flyttat akterut ca 2 spant. I samband med det försvann troligen tillverkningsskylten. Sedan 3 år är båten såld men går kvar i Hargshamn. Alla tips om båtens ursprung emottages tacksamt, Alla foton Hans Berg som vi tackar för uppgifter och bilder.

 

Tillbaks