Tillverkningsnr 18 typ BB 15 Stjärn

Lidwall & Söner AB levererade denna bogserbåt till Uddeholm AB i Skoghall 1947. Längd 8,50 m. Bredd 2,50 m. Första maskinen var en Seffle typ S 110 BF på 25 hkr. Detta var Lidwall & Söner AB:s andra rena bogserbåt. Redan i början av 1949 återkom dock Uddeholm och beställde ett varpspel till båten. Det leverades i mars samma år.

 

En gång i tiden såg hon ut så här. ännu bestyckad med en 25 hkr Sefflemotor och var STJÄRNa i Skoghalls. Foto från en FB sida om Skoghalls genom Michael Braconier

 

Vi har fått in en bild på Stjärn från tagen 1986 i Hästviken. Här är hon målad i samma färger som de välkända Lustenbåtarna i Karlstad. Foto Håkan Larsson

 

Namnet är ännu Stjärn. 2005 fanns båten i Lillängshamnen i Skoghall och var privatägd. Stjärn ser ut att vara i nära nog orginalskick. Sefflemotorn dock utbytt mot Penta heldiesel.

Foto Leif Hassel 2005

Foto Leif Hassel 2005

Nedan följer några bilder tagna i Lillängshamnen 2009-05-24 insända av Lars Larsson. Det är just så här vi vill att Lidwallsbatar.se skall fungera. Läsarna sänder in bidrag, båthistoria eller bilder och vi försöker publicera löpande.

Foto Lars Larsson.

Foto Lars Larsson.

En tidig Lidwallsratt med bara 4 ekrar.Foto Lars Larsson.

Tillverkningsskylten sitter kvar. Foto Lars Larsson.

Dieselmotorn avtäckt och identifierad, det var en alltså en Penta. Foto Lars Larsson.

Bogserkroken, inget spel fanns i Stjärn Foto Lars Larsson.

En rätt egen Lidwallsbåt med snygga linjer. Foto Lars Larsson.

Foto 2010 08 10 Sven Jönsson

Tillbaks