Tillverkningsnr 195 typ BV namn Russfjärden senare Kyana nu Isak

 

Lidwall & Söner AB levererade denna motorvarpbåt till Ångermanälvens Flottningsförening i Strömsund den 22 maj 1953. Längd 11.00 m bredd 3,85 m. Båten hade vid leveransen en Seffle 50 hkr tändkulemotor typ S210 BF med motornummer 8423 och ett varpspel typ SM-20. Båten byggdes på en "hitsänd linjeritning" sannolikt från ÅFF:s egen verkstad. Utförandet beskrivs i tillverkningskortet som "ruff med styrhus, 2 knäcklinjer i sidan, isbrytarstäv, platt akter, däckad. Vattentäta skott på spant nr 3 och 23. Det finnas antecknat på leveranskortet att båten senare såldes till en herr Tage Eriksson i Vagnhärad och att motorn då var en Volvo MD 67.

Där slutade våra spår hösten 2009 efter denna varpbåt med det lite udda utseendet i Lidwalls produktion. Vi sände en efterlysning i läsekretsen om ytterligare tips om båtens öde!!!

Tips var just vad vi fick 2009 10 13! Gary Hedlund från Södertälje hörde av sig och berättade mer om båtens historia. Vår sagesman är barnfödd i närheten av Strömsund där Russfjärden gick som flottningsbåt. Vi har även tagit hjälp av Skärgårdsbåten .se. I Lidwalls leveranslista står namnet Russfjärden. Mått, leveransår och verkstadens tillverkningsnummer, allt stämmer så det är denna båt som idag är Isak

I mars 2011 fick vi ett klargörande brev från Björn Holmer som skriver:

Hej

Hittade mina gamla båt på nätet, det var tydligen en lucka i historiken om båten. Det var jag som köpte denna båt av Ångermanälvens Flottningsförening i början på 60 talet. Köpesumman var 15 000:- Båten fraktades sedan på trailer till Nyland/Kramfors där den sjösattes. Vi fick under transporten skära av en bit av skortstenen. Sedan följde en spännande resa utan kompass utmed isen som låg utmed hela kusten. Som tur var så var båten isgående vilket räddade oss några gånger.
Tog oss efter hand till Stockholm och vidare till Jungfrusunds varv på Ekerö. Hemmahamnen var sedan på Tyska Botten intill Jehanders sandupplag. Det var jag som sedan bytte ut den gamla 2 cylindriga Säffle tändkulan till en MD 67 diesel. Vidare gjordes en del svetsjobb inuti för att göra båten mer bebolig som familjebåt. Det gamla varpspelet såldes till Ramsö Varv Waxholm. Vidare döpte jag om båten till Kyana .Eftersom båten skulle användas som dykarbåt och Kyana var dotter till en grekisk kung och dom dök tillsammans för att kapa ankartrossarna på kung Xerxes skepp tyckte vi namnet var passande.  Det måste tydligen en senare ägare känt till eftersom det står att den döptes om till detta namn.

Båten köptes för att användas som dykarbåt och tjänstgjorde som sådan i flera år. Bl annat mycket vid utforskningar av vraket Riksnyckel. Dök mycket under den tiden tillsammans med Bengt Grisell, känt namn i dessa sammanhang. Det var bl.a. han som lokaliserade Kronan utanför Öland tillsammans med Anders Franzén. Båten såldes senare via Biskopsuddens Marina i slutet av 60 talet. Kommer tyvärr inte ihåg namn på köpare och datum f n. Finns intresse kan jag nog skaka fram lite bilder från tiden som den var dykarbåt.

Kul att det finns sådana som ni som hjälper till att hålla ordning på alla gamla fina båtar.

Med vänliga hälsningar
Björn Holmer

Runt 1970 såldes båten till Vagnhärad och döptes om till Kyana. 1977 såldes båten vidare till Per-Erik Södergren på Svartsö som vidare sålde 1979 till Erik Westerlund på Krokholmen. Han bedrev trafik Arhoma - Simpnäs med den gamla varpbåten. 1995 12 31 såldes båten till Södra Skärgårdens Samtrafik AB i Stavsnäs och omdöptes till Isak. 1997 byggdes båten om av Ullmek, Åkersberga. och förlängdes 2,4 meter. Ny huvudmaskin, av fabrikat Scania DSI11 40M20S SF, på 320 hk, installerades . Under januari - februari 1998 byggdes ny inredning av HBV fartygsinredningar på Kvarnholmen i Nacka. Hon får i dag ta 32 passagerare och är god för 10 knop. Från och med oktober 2009 ingår m/s Isak i Cascad Rederi AB, Runmarö som ägs av Leif Ericson.

 

Isak i Stockholms skärgård fotad i sjöröken 2012 02 10 av Christer Samuelsson .

En besvärlig leverans! Brev från Lidwalls den 26 maj Från Riksarkivet i Hernösand förmedlat av Stefan Jönsson


Russfjärden och ångaren Vattudalen. Foto från Lidwalls samling i Leksands lokalhistoriska arkiv

Reklamblad från Lidwalls på Russfjärden
som oss veterligen bara byggdes i ett exemplar.

En målare lägger sista handen på Russfjärden innan leveransen från Övermo by och Leksand 1953.
Fotot taget på Lidwalls verkstadsgård. Lidwallssidans arkiv.

Lastad på järnvägsvagn på Häradsbygdens station. Foto Lidwallssidans arkiv.

Russfjärden 1965 07 01.  Foto Bernt Fogelberg i Sjöhistoriska Museet arkiv Stockholm.

Så här såg hon ut  1966 09 22.  Foto Bernt Fogelberg i Sjöhistoriska Museet arkiv Stockholm.

Kyana 1996 12 31 i Stavsnäs winterhamn Foto Lars-Åke Gustavsson.

Isak under ombyggnad 1996-97 Foto Lars-Åke Gustavsson.

Isak i dagens skepnad i Åkersberga. Vilken metamorfos!
Foto Christer Samuelsson 2002 11 16

 Isak vid hemmabryggan Styrsvik på Runmarö lördagen den 12 mars 2011, fångad under en resa med m/s Skarpö till Nämdö.
Christer Samuelsson fotade och åkte Waxholmsbåt.
Vi ser att Isak kan stoltsera med ett plimsollmärke midskepps.



Isak i Stavnäs vinterhamn. En välhållen veteran.  Foto red 2019 02 14



Isak i Stavnäs vinterhamn  Foto red 2019 02 14



Isak i Stavnäs vinterhamn  Foto red 2019 02 14

Isak på Kummelnäs Varv i väntan på en ny vintersäsong Foto Red 2022 10 13

Isak på Kummelnäs Varv i väntan på en ny vintersäsong Foto Red 2022 10 13

Tillbaks