Tillverkningsnr 263 typ BVV 10 Björn heter nu Hjärpen

Lidwall & Söner AB Leksand levererade denna varpbåt med tillverkningsnummer 263 till Grycksbo Pappersbruk för stationering vid Vikarby sågverk vid Siljans strand. Levererad den 1 juli 1955. Längd 6,5 m. bredd 2,2 m., Här satsade man redan från början på en starkare maskin. Det blev 15 hkr i stället för som standard en 10 hkr-motor. Originalmaskinen var en Seffle typ S17 BFV på 15 hkr med tillverknings nr 8952 och den finns fortfarande kvar. Spelet blev också det ett nummer större, ett SM 10 för 10 mm lina. Enligt uppgift på leveranskortet skulle avgasröret dras ut i aktern, men på bilden nedan gåt det rätt upp.

Innan red hösten 2016 dök i Rättviks bildarkiv hade vi ingen kunskap om att Vikarbysågens motorvarpbåt hade haft ett namn. Men hon bar det stolta namnet Björn och ersatte den större motorvarpbåten Vikarbyn som byggdes redan 1914 på Gävle Varv. Vikarbyn finns i än i dag kvar i Siljan som Tellus, i mycket gott skick och är hemma i Östanhol tvärs över Rättviken från sågen. Hur det gått med återställningen av Björn/Hjärpen vet däremot inte red. Vi tar tacksamt emot alla fakta i målet och hoppas på det bästa .

.

Vid Ljugaren Foto Red juni 1999.

I början av 1970-talet upphörde flottningen på Dalälven och då upphörde även Vikarbysågens magasinering av timmer i sjön. Båten såldes till en privatperson som byggde om den till fritidsbåt. Som sådan gick den på sjön Ljugaren ovanför Rättvik. Klokt nog sparades tillverkningsskylten då skottet revs.

Vid Ljugaren juni 1999. Foto Red.


Båten blev lite baktung varför två pontoner monterades. Vid Ljugaren juni 1999 Foto Red.

Under en varpbåtsspaning och långt innan Lidwallssidan var påtänkt återfann vi båten i Rättvik. Hur gick det med renoveringen ?

Hjärpen är nu på väg att återställas. Överbyggnaden riven. foto red 2006.

Båten flyttades tillfälligt till Rättvik för att renoveras. foto red 2006.

Motorn är flyttad akterut för att kompensera spelets vikt. Motorn renoverades under 2008. Båten kommer att förses med ett tak när den pågående renoveringen är klar. foto red 2006.Vi har inte sett till Hjärpen på länge så  det var desto roligare när båten dök upp igen. Snart är hon klar. Foto David Karlberg  2017 08 02

 

Back till Basic så att säga. Så roligt att se detta. Foto David Karlberg  2017 08 02


Tillbaka