Tillverkningsnr 438 typ BVV 4 heter Forskalle

 

Lidwall & Söner AB levererade denna varpbåt till Skellefteå Flottningsförening 11 maj 1960. Längd 4,80 m. Bredd 1,90 m. Båten var utrustad med en Pentamotor typ C23 och varpspel. Totalvikt med spel och lina var 1 000 kg.

 

En BVV-4 av den moderna, spantlösa sorten. foto Daniel Granath


Denna båt fick redaktionen bilder på från Daniel Granath i Pengsjö redan innan vi startade denna hemsida. Vi insåg inte då att det troligen var ett Lidwallsbygge av typen BVV-4. Dessvärre saknas tillverkningsskylten.

Daniel berättade för red i juni 2012 att han hade känt till båten sedan mitten av 1980-talet, och att den då ägdes av Ivar Dalström i Vänfors och redan då hette Forskalle. Båten användes bland annat som funktionärsbåt vid roddtävlingar i Vänfors, där den gick på en utvidgning av Vindelälven. Daniel köpte båten för ca 10 år sedan och har den i drift några gånger per sommar, då i trakten av Pengsjö.

Albin O-21 som inte är den ursprungliga motorn. foto Daniel Granath


Forskalle har en 2 cyl Albinmotor av typen O-21, men det är troligen inte originalmotorn. Hon gör god fart med den lilla bensinmotorn på 11,5 hkr. Den tidigaste ägaren som Daniel känner till kom från Skellefteå, varför vi tror att båten har ett förflutet runt den staden. Reds. teori är därför att båten har tillv nr 438
Daniel berättat att det finns detaljer på propelleraxeln som visar att båten har varit utrustad med spel, och att balkarna där spelet stått finns kvar under durkarna.

Vet du något mer om Forskalle tar vi tacksamt emot tips om båtens historia. Om det inte är ett lidwallsbygge fanns det en plåtverkstad som byggde nära nog identiska kopior av BVV - 4 båtarna.

 

Timmerburen foto Daniel Granath

foto Daniel Granath

foto Daniel Granath

 

Tillbaks