Tillverkningsnr 56 typ BVV 10 i Hammarö. Heter nu Bam-Bam 

 

Lidwall & Söner AB levererade denna varpbåt till Sulfat F.a Göta Karlstad Arvika 1949 Längd 6,40 m. Bredd 2,20 m. Motorn var en Bolinder 1W3 M15. Länge var båten känd av oss men oidentifierad. Under Flottningsbåtsträffen i Karlstad fick gåtan sin lösning!  Med om detta längst ner på sidan men först våra vedermödor i kronologisk ordning.
Vi sände ut en fråga i detta forum, Lars Larsson tog ett av våra spörsmål som förevändning för en mc-tur. Vi erhöll tacksamt bilder på denna båt som gick som arbetsbåt i Möruddens fritidsbåtshamn på Hammarö utanför Karlstad.

Lars skriver

" Inga spår efter skylten och lådan rymmer säkert en högtrycksdiesel. Inget namn och ingen vid bryggorna som visste ursprung. Men nog fanken måste det vara ett Lidwallsbygge!?" ”Hör med de äldre gubbarna” sa en man i 60-65 årsåldern, men ”det kan vara en gåva från Skoghallsverken som så mycket annat här”.Ja, visst är det en BVV 10, På frontskottet ovanför luckan syns de fyra hålen där tillverkningsskylten suttit fast.

Det ser inte ut att denna båt gått särskilt mycket i timmer. Den har inga "skvättbord" dvs förhöjda fribord och det kan kanske underlätta en identifiering. Alla BVV 10 Skoghallsverken köpte direkt från Lidwalls hade skvättbord.

Alla foton ovan Lars Larsson.

Går det att identifiera denna båt ?? Vi mottager tacksamt tips. Arne Balderud har fortsatt sökandet efter fakta runt denna båt. Nuvarande motor är en gammal Peugeot med backslag. Tidigare ägare skall ha varit Karlstad sjöscouter eller Karlstads segelsällskap. Undersökningen fortsätter.

 

I Skoghall med klubbvimpel och namn påmålat. 
Foto Roger Wikström
2014 06 30En av våra flitiga spanare, Helena tog sig till Mörudden  och besökte den altfort okända Bam-Bam 
Foto Helena Lundgren Landin 2017 08 05    
Nytt är spelrullen i fören. Båten används och ser välhållen ut.  Foto Helena Lundgren Landin 2017 08 05    En båt som flottningsbåtsivrarna i Klarälven gärna räknar in i sin krets Foto Helena Lundgren Landin 2017 08 05    Nyss sjösatt. För övrigt tomt i småbåtshamnen
Foto Helena Lundgren Landin 2018 04 15  
Ett spår dök upp i juni 2018. Ett ögonvittne verifierar att Karlstads Sjöscoutkår förfogat över båten före båtklubbens tid. Vittnet, själv gammal scout säger sig ha en svag minnesbild att den kan ha gått i Bergslagskanalen.
I juli kom genombrottet! Båten deltog i den mycket uppskattade flottningsbåtsträffen i Karlstad i juli 2018. Med på träffen var också Håkan Sundström (f.ö ägare till BVV 10 nr 57). Håkan lyckades nosa reda på en person som kunde lokalisera originalmaskinen, denne återkom med uppgiften att det varit en Bolinder. Därmed var saken klar! BAM-BAM är nr 56, den ene av endast två BVV 10:or som haft detta fabrikat vid den tidpunkten.
Den andra är Håkans nr 57. Roligt att kunna korta okända listan och ge ägarna ytterligare en pusselbit i historien.

BAM-BAM deltar i flottningsbåtseskadern i Karlstad som en av 10 Lidwallsbåtar i Skoghallsådran  Foto red 2018 07 14

Tillbaks