Tillverkningsnr 58 typ BV 15

Lidwall & Söner AB levererade denna motorvarpbåt till Jösseälven Flottningsförening den 18 maj 1949. Längd 8,50 m. Bredd 2,50 m. Seffle 20 hkr tändkulemotor typ S110 BF 25 hkr 600 v/m. Motornummer 6588. 1970 blev AB Göta Kanalbolag ägare och stationerade båten sedermera i Sjötorp.

Nedan följer en liten berättelse om hur det kan gå till att identifiera en Lidwallsbåt.

Den 2009 09 23 inkom detta gamla vykort från Anders Engdahls samling vilket stärker vår teori att denna båt är nr 58. På kortet från Forsvik ses båten med tändkulemotorns avgasrör uppstickande och beslaget på akterdäcket ser lika ut som dagens.

Foto Anders Winter 2007 05 30

Vi återvänder till Sjötorp för att berätta om den tredje Lidwallsbåten där. Det är en rundbottnad båt av typ BV 15. Inget hade ändrats skrovmässigt. Den platta aktern fanns kvar. Ventilerna till den lilla skansen med 2 kojplatser som fanns på dessa båtar, var igensvetsade.  Den användes till farledsarbeten i Vänern runt kanalinfarten i Sjötorp och var naturligtvis mycket välhållen. När AB Göta kanalbolag förvärvade båten omkring 1970 var den stationerad i Forsvik och användes av slussvakten där. En kall dag 1973 frös motorn sönder och så var det slut med kulan som flera av varandra oberoende personer har sagt var en Seffle på 25 hkr.

Foto Anders Winter 2007 05 30

Båten togs till varvet i Sjötorp och den nuvarande Listerdieseln installerades. En hel del bottenplåt har också bytts under åren. Den här båten hade kvar sin funktion som arbetsredskap. Men vilket ursprung har denna båt? Vi har talat med flera personer på AB Göta Kanalbolag, ansvarig i Sjötorp har nyligen varit ombord för att kolla den Lidwallsskylt han trodde fanns kvar på båten. Så var dock inte fallet. Det är verkligen trevligt när folk som vi inte känner välvilligt hjälper till att svara på "konstiga" frågor.

Foto Anders Winter 2007 05 30

Red trodde därför att denna båt skulle förbli oidentifierad men det fanns ytterligare en faktauppgift att gå efter; båten kom från Värmland! Motorvarpbåtar av typ BV 15 brukar bara ha 20 hkr Sefflemotorer, så här kunde de flesta båtarna i Lidwalls register uteslutas. Återstår då bara en som lever upp till båda de kända fakta som fanns; för det första 25 hkr motor och dessutom Värmland.

Lister motor.Foto Anders Winter 2007 05 30

Då blev reds slutsats att denna Lidwallsbåt är en 15 BV nr 58 som byggdes 1949 och hade just en 25 hkr motor av Typ S110. Båten hade också en hytt vid leveransen. Man kan tydligt se att den är bortskuren på just denna båt, plåtkanten finns kvar. Nr 58 levererades till Jösseåns Flottningsförening i Arvika, Sannolikheten att det är just denna båt är därför stor. Så tills någon motbevisar det så betraktar redaktionen även denna tredje Lidwallsbåt i Sjötorp som identifierad. Summa 3 Lidwallsbyggda båtar i Sjötorp, alla i gott skick. Inte illa! Sjötorp har också en annan koppling till Lidwall historia: Ingenjör Kjell Richardsson, som gjorde beräkningar, ritningar och som också inredde några båtar fanns på orten. En lång och god affärsrelation!

Foto Anders Winter 2007 05 30

Redaktionen fann nr 58 i Sjötorp välförpackad. Tillhörde ännu Göta Kanalbolaget.
Foto Lasse Fabrikön Gudmundson 2021 10 26

 

Tillbaks