Okänd  O102  typ BVV 10 i Hargshamn

En BVV 10 av osäkert ursprung med skvättbord och av modellen med förhöjt fördäck men av den tidiga modellen byggs före 1954 . Denna BVV 10-båt köptes av Hans Berg runt 1990 då den stod på en verkstad i Södertälje. Båten var utannonserad i DN som campingbåt i stål. Den såg redan då ut som bilderna nedan men var då utrustad med en bensinmotor av typen Albin O21. Hans noterade att avgasröret en gång i tiden gått ut genom bordläggningen  Det var inte vanligt på BVV 10. Hans noterade också när han bytte motorn att det tidigare funnits spel och en tändkulemotor i båten.

 

Okända nr 102 i Hargshamn 1999 foton Hans Berg

Det finns alla sorter av ombyggda BVV 10 båtar. Denna ser nästan ut som en "Pettersson båt "  Rätt snart byttes bensin-Albin O21:an, som satt i båten vid inköpet mot en dieselmotor typ  Albin H3 om ca 30 hkr. Den var så stor att reduktionsväxeln togs bort och Hans bytte till en mindre propeller,

1999 foton Hans Berg

Nu fick båten den kraft som Hans ville ha och toppade ca 7 knop. Flera gånger företogs långresor till Stockholm och vidare in i Mälaren. Hans svetsade på ett plattjärn under kölen för att båten skulle bli mer kursstabil.
Någon enstaka gång gick man utomskärs med båten men det kändes inte helt bra.

1999 foton Hans Berg1999 foton Hans BergFint foto som damp ner i reds brevlåda okt 2019. Ännu okänd men i  full fart i samband med försäljningen.
Foto genom Hasse Berg 2007 09 01

Det ursprungliga förskottet är flyttat akterut ca 2 spant. I samband med det försvann troligen tillverkningsskylten. 2007 såldes båten till Jonas Kvarnebrink och fanns 2019 kvar i Hargshamn. Alla tips om båtens ursprung emottages tacksamt. Redaktionen tackar Hasse Berg  för uppgifter och bilder.

 

Tillbaks