Okänd  O102  typ BVV 10 i Hargshamn

 

 


En BVV 10 av osäkert ursprung med skvättbord och av modellen med förhöjt fördäck men av den tidiga modellen byggs före 1954 . Denna BVV - 10 båt köptes av Hans Berg runt 1990 då den stod på en verkstad i Södertälje. Båten var utannonserad i DN som camping båt i stål. Den såg ut på detta sätt redan vid inköpet men var då utrustad med en bensinmotor av typen Albin O21. Hans noterade att avgasröret en gång i tiden gått ut genom bordläggningen  Det var inte vanligt på BVV 10  båtar.  Hans noterade också när han bytte motorn att det tidigare funnits spel och en tändkulemotor i båten.

 

Okända nr 102 i Hargshamn 1999 foton Hans Berg

Det finns alla sorter av ombyggda BVV 10 båtar. Denna ser nästan ut som en "Pettersson båt "  Rätt snart byttes bensin Albin O21:an, som satt i båten vid inköpet , mot en dieselmotor typ  Albin H3 om ca 30 hkr. Den var så stor att reduktionsväxeln togs bort och Hans bytte till en mindre propeller,

1999 foton Hans Berg

Nu fick båten den kraft som Hans ville ha och den toppade ca 7 knop. Flera gånger företogs långresor till Stockholm och vidare in i Mälaren. Hans svetsade på ett plattjärn under kölen för att båten skulle bli mer kursstabil. Någon enstaka gång gick man utomskärs med båten, men det känndes inte helt bra.

1999 foton Hans Berg1999 foton Hans Berg

Det ursprungliga förskottet är flyttat akterut ca 2 spant. I samband med det försvann troligen tillverkningsskylten. 2007 såldes båten till Jonas Kvarnbrink men finns i skrivande stund - 2019 -  kvar i Hargshamn. Alla tips om båtens ursprung emottages tacksamt, Redaktionen tackar Hans Berg  för uppgifter och bilder.

 

Tillbaks