Okända nr 40 typ BVV 5 i Hallstavik

Levererad till okänd i mittet av 1950-talet. Längd 5,70 m. Bredd 2,00 m. Nuvarande ägare är Roslagsbogser AB i Hallstavik. Denna båt är en av totalt 36 st. byggda av typen BVV- 5.

 

Från en skrift om Hallsta Pappersbruk 75 år utgiven 1990 kommer denna delförstoring som visar den sk Husumlyften i Edeboviken. Är det den nedan beskrivna BVV 5 båten som bogserar flottgodset in i lyften 1970? Foto i Reds samling

 

Red hittade båten i mars 2009 vid bygget av sista etappen i Hammarby Sjöstad och då ägaren var bekant togs kontakt med honom för att få höra lite om historien.  Båten var från början arbetsbåt till ett sugmudderverk som dåvarande Skånska Cement hade i Hallstavik för att muddra runt kajerna vid pappersbruket. Mudderverket är byggt i mitten av 1950 -talet så båten är sannolikt från samma tid. Båten hade från början en 2 cyl BM-motor och har kanske aldrig haft varpspel.


Omkring 1964 köpte Holmen Papper AB mudderverket av Skanska och då följde båten med i köpet. Man bytte motor till en Volvo Penta typ 3003 på 20 hkr. Att båten har låga fribord gjorde att den var en utmärkt arbetsplattform när sugrören till mudderverket skulle skarvas

I början av 1980 talet var bordläggningen helt slut och man beslöt att bygga en helt ny båt med den gamla som mall. Troligen brukade man de ursprunliga spanten. Det var Hallstaviks Plåt och Smide som gjorde jobbet. Motorn, drivlinan och rodret mm. flyttades över till nybygget.
Båten ser därför fortfarande ut som en Lidwallsbåt trots att den egentligen  är "nybyggd"

Båten saknar av förklarliga skäl tillverknings plåt från Lidwalls, och dessvärre  köpte inte Skåningarna någon BVV 5 direkt från Lidwalls på 50-talet, så kan man kan tro att förlagan till båten hade en annan beställare från början.


Omkring 1999 köpte Roslagsbogser AB i Hallstavik mudderverket och båten följe med i köpet. I mars 2009 var den entrepenadbåt i Hammarby sjö och gjorde god tjänst vid bygget av det nya bostadsområdet där. Vet någon mer om just denna båt kontakta gärna redaktionen.

Tillbaks