Okänd  99 - 101  typ Sjödumper  tillverkningsnr 760 - 770 och 796

Lidwall & Söner AB levererade dessa  tre  Sjödumpers/Sea-dump till Soneruds Maskin AB i Hudiksvall  Längd 3,50 m. Bredd 2,50 m. Det var själva båtdelen som verkstaden byggde.  Motorn var av typ Valmet  411 som drev både båtens propeller och hydraulpump. Båten hade 3 pollare, isolerad hytt försedd med 3 strålkastare och förarstol. Själva dumpern/lastdelen gjordes förmodligen i Hudiksvall.

Vi tror att maskinen var tänkt för muddringsarbeten i grunda vattendrag. Under 1977 byggdes 11 st enheter med tillverknings nr 760 - 770 till Sonerud, då utrustade med Valmetmotorer och levererade som halvfabrikat. Så sent som 1980 levererades en komplett enhet med en Valmet 411 motor. Den hade tillverknings nr 796. Red har botaniserat i Lidwalls arkiv  och funnit bilder på minst två olika sjödumpers, troligen tre olika, om vi har tolkat färgsättningen mm. rätt .

Vi lägger ut bilderna här utan hopp att att kunna fastställa något tillverkningsnumer. Inte minst för att visa bredden på verkstadens produktion.


Med lanternor och allt. Nordén i klassisk pose Foto från Leksands lokalhistoriska arkivYtterligare en drivenhet Foto från Leksands lokalhistoriska arkiv


Och ytterligare en drivenhet. Här provkörs den i älven nedanför verkstaden.
Foto från Leksands lokalhistoriska arkiv

Tillbaks