Tillverkningsnr 41 typ BV 15 namn  Okänt 


Lidwall & Söner AB levererade denna motorvarpbåt till Karlholms Bruk AB söder om Skutskär den 2 november 1948. Båten byggdes med styrhytt och isbrytarstäv.  Längd 9,00 m. Bredd 2,50 m. Den levererades med en 20 hkr Seffle tändkulemotor typ S18 BF med tillvnr 6420. Spelet var ett SM 10 med kilrepsdrift. Båten hade 3 st pollare av den större modellen 617 och ratten hade diametern 420 mm,  handtagen ejinräknade. Det står vidare på tillverkningskortet att båten INTE skall ha rulle för att dra upp draggen/ankaret  i fören.

Det är inte mycket vi vet om denna båt, inte när den slutade gå på bruket eller när den blev fritidsbåt. Det är Johan Olsson ägare av BV 12R nr 313 som förmedlat bilder och berättelsen om båten. Under slutet av 1970 talet var båten fritidsbåt och ägdes av några sommargäster på Ormön som inte ligger alltför långt fråm båtens ursprungliga hemort. En vinter i början på 1980-talet fick båten ligga kvar över vintern på boj utanför sommarhuset. Passningen blev inte den bästa så snö och is gjorde att båten sjönk på vårkanten.

Alf , Olle och Lasse som var entrepenörer i allsköns vatten- och skärgårdsrelaterad verksamhet bärgade båten 1981 och fick den i bärgarlön. Det syns på bilderna från lyftet att taket skadades i förkant men i övrigt var båten tämligen intakt. Den drogs upp med hjälp av varpspelet i BV-12R nr 313 som då hette Mälardrottningen. Efter en vecka var kulan uppstartad och fungerade som den skulle. Båtens byggdes om i Hargshamn av en äldre gentleman som gick under smeknamnet Nitte och motorn byttes till en 3 cyl luftkyld  Deutz på ca 60 hkr. Något eller några år senare  såldes båten vidare . Där slutade våra kunskaperi vanuari 2019 om denna tidiga BV 15 men vi hoppades att någon av alla våra läsare kunde fylla på historien.
Upp igen i ljuset. I bakgrunden BV 12R  nr 313 som  har dragit upp nr 41 med varpspelet. Styrhytten på pråmen verkar bekant. Tillvnr 560 Siljan I. Foto genom Johan Olsson.Aktern. I bakgrunden BV 12R nr 313 som  har dragit upp nr 41 med varpspelet. Foto genom Johan Olsson.Ombyggd på väg mot nya äventyr 1982 . Men var är hon nu ???  Foto genom Johan Olsson.


Det sista vi sett av denna båt 1982. Hjälp oss att spana vidare !! Foto Genom Johan Olsson.

Tillbaka