Tillverkningsnr 726 typ Hamnarbetsbåt  kallas som civil   Piggebåten

 

Lidwalls Verkstads AB levererade denna hamnarbetsbåt till Försvarets Materielverk. Kunden var Svenska Marinen. Måtten var 8,50 m. x 2,70 m. Djupgående 1,00 m. Vikt 5 400 kg. Motorn var av typ Ford NG 4 på 57 hkr vid 2000 v/m. Båtarna levererades med start 1975 10 01 fram till 1976 12 01 då den sista båten lämnade Leksand. Mer fakta: Fart 8 knop. Bränsleförbrukning 14 l/tim. Tankvolym 200 liter. Så länge båtarna var militära fick de ta 20 passagerare eller 1,5 ton last. Ordern på 14 st båtar var en stor beställning för företaget, som vid denna tid drevs av Park och Knutz och kallades Lidwalls Verkstads AB.

Kanske Anderssons Dykeri i Kalmar. Foto reds samling från 2007.

Båtarna skulle brukas, dels för persontransporter, dels för mindre bogseringsuppdrag i skyddade vatten. Det Kalla Kriget var vid den tiden ännu en realitet, det fanns militära anläggningar runt hela vår kust. Det är i det ljuset, man skall se beställningen av dessa långsamma och bullriga små arbetetsbåtar som skulle slita på dessa anläggningar. Ett flertal är numera sålda till bl.a privatpersoner och dykfirmor. Några av båtarna ägs fortfarande av Svenska Marinen men disponeras av till marinen närstående verksamheter. Dessa marinarbetsbåtar ger vid besök ombord ett otroligt gediget intryck.

I gott skick men vilket tillverkningsnummer har båten på bilden ? Troligen köptes denna båt av Jan Anderssons Dykeri AB i Kalmar.  Vi känner ej till båtens nuvarande status, tips emottages tacksamt, skrev vi 2010.

I december 2017 fick vi  ett e-brev och ny kunskap. Nu ser vi fram mot nya foton.

Hej!

Jag var inne på er hemsida för att hitta lite teknisk information om vår båt och såg att ni sökte information om nuvarande ägare. Vi, Håkan Anderssons Dyk & Anläggning AB, äger denna båt sedan 2010 då vi köpte den av Jan Andersson Dykeri AB.

Vi använder den ofta vid olika typer av jobb. Vi har fått den registrerad med signalnr SFD-2276  Vi citerar  er hemsida. Bör vara vår båt, fast vi har målat om den. Har tyvärr inget foto för dagen, men det går ju att ordna om ni vill ha.

 

Med vänlig hälsningar

Håkan Andersson

Som ett E brev på posten kom bilder på Piggebåten. Foto Dan Brådhe 2017 12 08Med en  välkänd bro i bakgrunden. Foto Dan Brådhe 2017 12 08

Till sidan med alla hamnarbetsbåtar

Tillbaks