Tillverkningsnr 788 typ BVV 4

Lidwall & Söner AB levererade denna motorvarpbåt till Lingheds Sågverks AB den 10 maj 1979. Längd 4,80 m. Bredd 1,90 m. Egentligen var det ett nytt skrov till en motor och ett varpspel som satt i en rostskadad båt.  Motorn  är en  MD 2B nr  26750 och spelet av Lidwalls  typ  SM 4. Tidigare trodde redaktionen att  spel och motor var överflyttade från sågens första lidwallsbåt BVV 4 nr 530 men då den återfanns i gott skick med motorn i behåll  kom den teorin på skam. 

Från vilken båt spel och motor är taget går inte att se bland de handlingar vi har tillgång till då inga motor nummer har antecknats på båtar som utrustats med motorer typ MD 2B.  Båten fanns 2009  på sågen i Linghed, Vi fick dessa foton tagna av Janek Duczynski och nedanstående  e -brev

 

Båten i Linghed maj 2012 foto red.



Tillverkningskortet i Leksands lokalhistoriska arkiv genom Lars Jönses

Foto Janek Duczynski 2009 12 25



Foto Janek Duczynski 2009 12 25

Foto Janek Duczynski 2009 12 25

Hej Anders

Jag brukar fira julen i Linghed och på juldagen tog vi en promenad ner till sågverket . Bland de tomma skjulen finns en gammal varpbåt som användes förr till flottningen. Jag kunde inte hitta någon Lidwalls skylt i skrovet men enligt uppgift är motorn bytt nån gång på 60-talet till en 2 cylindrig diesel. Båten är svetsad utan spant, komplett med winchen kvar, på akterspegeln sitter wire rullen och propellern har timmertrumma. Kan det vara en Lidwallare???   God fortsättning och ha ett gott nytt år.  

Hälsningar Janek Duczynski (Stabergs båtklubb)

Ja, nog är det en Lidwalls båt allt. Av den moderna spantlösa typen. Tack Janek för detta .

Foto Janek Duczynski 2009 12 25

Foto Janek Duczynski 2009 12 25




Slutnotan  från Leksands lokalhistoriska arkiv genom Lars Jönses

Under hösten 2011 har båten sålts till Sven-Erik W för att bli fritidsbåt på Svärdsjön. Motorn har provats och den startade snällt efter minst 10 år i stillhet. Skrovet  blästrat och målat efter alla konstens regler.

Båten i Linghed maj 2012 foto red.

I juli 2012 blev  båten sjösatt och provkörd. Vi fick följande e-post med en fin bild, se nedan.

Hej !

Skickar ett kort på Linghedsbåten som vi nu har sjösatt, med sin gamla arbetsplats, Lingheds sågverk, i bakgrunden. Båten är inte helt klar än, det saknas motorkåpa samt lite reglage och elsystemet behöver ses över. Men den fungerar tillfredställande, lite vibrationer i propelleraxeln som vi måste åtgärda . Vi skickar fler kort när den är helt färdig . Och ett stort tack för en väldigt intressant hemsida .

Hälsn.

Johan Bengtshed

 

Red  tackar för rapport och härligt foto från Johan Bengtshed

Nu med stilenligt tak. Foto Red 2015 08 02

I Linghed nära gamla jobbet. Foto Red 2015 08 02

Tillbaks