Okänd nr 30 typ Skåningar

 

Okänd skånebåt 1992. Foto fr Bengt Sandinges samling

2012-07-23 är 9 st. båtar upphittade men inte identifierade.

Vi samlar alla okända båtar av typen Skåne på denna sida. Totalt byggdes 35 st båtar för Skånska Cementgjuteriet AB - SCG. Skroven var av samma typ men längden varierade mellan 7,5 meter upp till 10,5 meter. Båttypen togs fram av Lidwalls för Skånska Cementgjuteriet AB (sedermera Skanska). De var kraftigt byggda arbetsbåtar som användes på SCG:s entreprenadjobb runt om i världen. De var från början målade i SCG:s gröna färg med gula lister och kallades ibland Grönbåtar. Så här såg båttypen ut när den presenterades i ett reklamblad från slutet av 1950-talet under provkörning på Österdalälven.

 

Reklamblad från lidwallssidans arkiv omkring 1955

 

Skanska kallade båtarna MB - motorbåt och ett nummer. Det är tveksamt om de hade tillverkningsskyltar från Lidwalls. Dessa båtar var att betrakta som rena arbetsredskap. Från Bengt Sandinge kommer bilder från 1990-talet som visar detta på ett bra sätt.

Bilderna är från Skanskas förråd i Limhamn och enligt vår sagesman var detta parti med båtar på väg till skrotning men några hamnade istället hos en entrepenör i Malmö. Några av dessa båtar på Bengts 90-tals bilder finns sannolikt med på färskare bilder längre ned på sidan.

 

Okänd skånebåt 1992. Foto fr Bengt Sandinges samling

............

Okänd skånebåt och MB 24. Till salu hos Saxtorps Trading AB i mitten av 1980 talet.
Foto fr Bengt Sandinges samling

Okänd skånebåt. Foto fr Bengt Sandinges samling

Troligen samma båt som den på bilden ovan . Foto fr Bengt Sandinges samling 1994

Okända skånebåtar 1994 men den blå till höger med vinchen på fördäck är inte ett lidwallsbygge.
Foto fr Bengt Sandinges samling

Okända skånebåtar 1994. Foto fr Bengt Sandinges samling

Okänd skånebåtar men den röda till vänster är inte ett lidwallsbygge utan byggd i Limhamn i mitten av 1960-talet och hette då Trim .
1994. Foto fr Bengt Sandinges samling

 

Okända skånebåtar 1994. Foto fr Bengt Sandinges samling

Okända skånebåtar 1994. Foto fr Bengt Sandinges samling

Okända skånebåtar 1994. Foto fr Bengt Sandinges samling

Okända skånebåtar 1994. Foto fr Bengt Sandinges samling

Okända skånebåtar 1994. Foto fr Bengt Sandinges samling

 

Okänd Skåning hos Hydro Supra I Landskrona 1992

Foto från Bengt Sandinges samling

 

Skåning i Äppelbo juni 2012

Erik Andersson förvärvade denna båt 2007  Erik köpte båten från Mora men den ägaren hade bara haft båten en kortare tid och i sin tur köpt den från kusten. Det ser ut att vara en Skåning, särskilt sedan Erik skurit bort överbyggnaden. Red. kunde för första gången komma nära en Skåning och därför fotografera en del detaljer. Någon tillverkningsskylt, eller spår av en sådan, gick inte att upptäcka. Erik blev glatt förvånad när red. berättade att han var ägare till en Skåning från Leksand, men om det gör att båten kommer att renoveras är osäkert.

 

Nyköpt hösten 2007. Foto Erik Andersson.

Linjerna känns igen . Foto Erik Andersson hösten 2007. 

Foto. Red 2012-06-28

Aktern. Foto. Red 2012-06-28

Utanför Nynäshamn maj 2011

Från Marcus Busch kom redan hösten 2011 några bilder på Svensk Sjöentreprenad AB:s arbetsbåt Gorna. På Lidwallssidan är vi rätt säkra att detta är en skåning även om den saknar den uppdragna stäven. På de högupplösta bilderna går det att se MB och ett nummer som slutar med 6 svetsat på överbyggnaden. Eventuellt är första siffran 2. MB - motorbåt - är vad Skånska Cementgjuteriet kallades dessa båtar varför att vi tror att denna båt är just en Skåning.

 

Foto Marcus Busch. 2011-05-18.

Foto Marcus Busch. 2011-05-18.

Båten har fått mycket stryk och det ser ut som att hela förskeppet är utbytt. Foto Marcus Busch. 2011-05-18.

Södertälje maj 2012

En trolig Skåning som legat länge på ett litet varv i Södertälje. Som många av de nytillkomna båtarna på Lidwallssidan var även denna till salu på Blocket i maj 2012. Säljare var Fredrik Jansson som även fotade. Båten säljs utan monterad motor.

Göteborg i aug 2011

En nytagen bild på ytterligare en Skåning i nära nog originalskick. Jämnför gärna med provturs bilden högst upp på sidan. Men vilken båt är det?. Christer Samuelsson har fotat denna båt i Göterborgs Hamn i slutet av augusti 2011.

Från Bengt Sandinge fick vi lite mer uppgifter om båten ovan 31 aug 2011, hans kriver i ett e-brev:

Hej!

Båten som står på kajen med en lastbil i bakgrunden, en s.k. grönbåt eller "skåning" som du skriver är Stig Holms båt. Jag träffade Stig igår, och han hade köpt båten av Sjöab i Göteborg. Det är en Scania D5 i den. Jag vet om ytterligare en sådan båt, med Bolinder, den står i Hälle och ägs av Alvar Olsson.

MVH
Bengt

Båt i Bua mars 2004

I Bua fanns den båt som vi visar bilder på här nedan. Fotona är tagna i mars 2004, Båten har ägts av NCC - se märkning i fören - och har hetat Sven. Vi är som vanligt intresserade av alla tips om dessa rubusta arbetsbåtar. I maj 2010 meddelade Ulf Jern att båten låg kvar i Bua, är i likartat skick som på bilderna från 2004 och ägdes av "Pålning o Kajservice i Väröbacka AB" .

Bua mars 2004. Foto Åke Karlsson.

Bua mars 2004. Foto Åke Karlsson.

Bua mars 2004. Foto Åke Karlsson.

Det är Klas Hänke som fotograferat båt nedan i Limhamn som förefaller vara ett Lidwallsbygge.

En skåning i Limhamn. Denna båt tycker vi har stora likheter med den s/v provkörningsbilden ovan även om en vindruta och ett litet tak tillkommit Foto Klas Hänke mars 2010

Foto Klas Hänke mars 2010

Foto Klas Hänke mars 2010

Foto Klas Hänke mars 2010

Klas skriver i ett e- brev till oss följande

Hej Anders!  

Väl hemkommen från stora staden Stockholm så var jag idag nere vid hamnen och tog några bilder på dom två gamla SCG s Motorbåtar, du får sortera som du vill och lägga in dom också på sidan om det nu är rätt båtar. Dom har ju en viss likhet med den du skickade med här i detta mailet, den ena som är vit är nog lite större,men den andra kan kanske vara av den sorten som du menade. Det finns ju ett nummer på den vita, men vad det avser vet jag inte. Skall se om jag kan luska ut vad för motorer som sitter i dom nuförtiden, men jag får ta det när ägaren är där, så jag återkommer med det senare. Mvh Klas

Vi tackar för dessa bilder och vet i november 2013 - att den vita båten har tillverknings nr 429 och därför fått en egen sida..

 

Jonas Asp har fotat den blå okända som ännu 2016 01 27 finns kvar i Limhamn och nu förefaller vara mer omhänder tagen än på Klas Hänkes bilder från 2010. Båten har nytt kapell och så har hon fått en mast midskepps där en bogserlanterna ? ses. Användes båten yrkesmässigt måntro?

 

Redaktionen företog runt 1 maj 2010 en lustresa till Helsingfors varvid vi kunde beskåda denna Skåning i frihamnen Stockholm. Den heter Frog Verdi och ägs sedan många år av Frog Marin Service i Göteborg. Åke Eriksson som just nu ( 2010 - 11 -18 ) använder båten för ledningsarbeten i Baggensfjärden har letat med ej funnit någon tillverkningsskylt ombord. Maskinen är en Volvo Penta typ B45 på ca 150 hkr . Åke tyckte att båten var en utmärkt arbetsbåt. Frog Verdi var dessutom försedd men sådana moderniteter som bogpropeller och Tennfjord styrmaskin

Frog Verdi i Frihamnen Stockholm  foto. Red 2010 05 02

 

Från Christer Samuelsson kom två bilder på en Skånebåt som ägdes av konkurenten Peab. Den gick i augusti 2013 i Vättern vid Gränna där Peab byggde ett nytt färjeläger till den nya Visingsöfärjan som samtidigt höll på att monteras i Huskvarna.

Okänd Skånebåt i Gränna hamn 23 augusti 2013. Enligt PEAB-skylten tillhörde den avd. Grundläggning. Kanske finns den redan med bland skånebåtarna ovan !? Foto Christer Samuelsson

Skånebåten i Gränna hamn . Foto Christer Samuelsson 23 augusti 2013

Sjösättning av okänd Skånebåt för provkörning vid Lidwalls verkstad under 1970 -talet. Den stora tillverkningsskylten syns tydligt på sittbrunnens aktre sarg. Den skulle vi gärna vilja läsa av. Båten var välutrustad med ordentlig hytt, demonterbara rutor, lanternor och strålkastare. Observera Lidwallspollarna på aktern. Kan det vara båten ovan tro ?
Foto från Leksands lokalhistoriska arkiv.

 

Nära Krokstrand, ute på den västkustska landsbygden hittade Helena Lundgren Landin 2016 01 09 denna Skånebåt

Båten har tillhört Alvar Ohlsson - känd redare på västkusten. Våren 2020 var den till salu på blocket och skulle auktioneras. Vi hade flera spanare på plats för att ta reda på fakta så som motornummer men det visade sig att båtens motorn ej fanns med i Lidwalls tillverkningskort. Motorn var en BM 1113 och båtens längd 8,50 meter. Med tanke på rattens placering (som vi tror är orginal) tror red att det är en tämligen tidig skånebåt. I augusti 2020 var auktionen klar,  båten köptes av Christian Werne. Den skulle brukas på Tjörn som kombinerad fritids- och arbetsbåt.

Nära Krokstrand, ute på den västkustska landsbygden   Foto Helena Lundgren Landin 2016 01 09

 En typisk Lidwallsratt. Foto Helena Lundgren Landin 2016 01 09

Båten ute på auktion juni 2020

Båten ute på auktion juni 2020

Båten ute på auktion juni 2020

Båten ute på auktion juni 2020

Tillbaks