Tillverkningsnr 778 typ Ferrina 27

Lidwalls Verkstads AB levererade denna snabbgående arbetsbåt som 3/4-fabrikat till Ljusterö Eltjänst Linanäs i april 1978. Längd 7,8 m. Bredd 2,75 m. Motor Volvo Penta AQD 40/280 på 135 hkr.
1978 tillverkades 8 st båtar, fem av dessa var Ferrina 31, en var Ferrina 34. Denna båt som var mindre och mera lättdriven än dessa Rosenbaumkonstruktioner och kom från Ing. Richardssons ritstift. Det var den var den tredje av dessa båtar som byggdes av Lidwalls. De andra var tillvnr 653 1970 och tillvnr 750 1976. Det var således i eran Knutz & Park som man tog in externa konstruktörer som Richardsson och Rosenbaum.

Just denna båt har samma skrov som de två andra men ruffen är klart mera Ferrina 90-inspirerad. Detta skrov återfinns också på de båda snabbgående hamnarbetsbåtarna nr 789 och nr 791. Lidwalls saknade ju egen båtkonstruktörsrkompetens när Gösta och Sigvard Lidwall hade lämnat och i Kjell Richardsson såg man en bra samarbetspartner. När Richardssons företag något år senare vann en upphandling av ytterligare militärarbetsbåtar i konkurrens med Lidwalls så svalnade intresset väsentligt. Ytterligare båtar byggdes sannolikt av Richardsson själv på samma ritning.

 

Foto Emil Nilsson 2014

Vi fick kännedom om båten via en annons på Blocket i Januari 2015. Då var hon till salu i Tomelilla i Skåne. Vi vet att Ljusterö Eltjänst sålde båten till Vettershaga i Roslagen i slutet av 90-talet men sedan har vi en lucka i ägarkedjan.

I annonsen 2015 hade båten orginalmotorn kvar, var i behov av lite handpåläggning inredningsmässigt men av bilderna framgår att det är en snygg och trevlig båt.

Redan i början av februari 2015 kom nästa glada nyhet, båten var såld till Anders Grantz och tre av hans vänner i Lomma. Vi fick också nedanstående interiörbilder. Annonsen verkade ha haft rätt, en trevlig och välbyggd liten båt i behov av lite kärlek. Vi önskar Anders och vännerna välkomna i Ferrinafamiljen!

 

Redaktionen har ingen erfarenhet av båttypen men det faktum att skrovet är påbyggt 0,5 meter i aktern och därtill trimplan på var sida om drevet kan tyda på att sjöegenskaperna efter att båten färdigställts har krävt denna modifiering.
Foto Emil Nilsson 2014

Foto Emil Nilsson 2014

Doghouse med rejäl kommandobrygga och kartbord. Toa under? Foto Anders Grantz 2015 01 31

Pentryt i doghouse, bästa stället enligt red. En air av 70-tal. Foto Anders Grantz 2015 01 31

 

Inför säsongen 2017 var det Blocketdags igen. Redaktionen fick några frågor om bl.a försäkring och en fin kontakt med en seriös spekulant, Göran Henriksson i Malmö. Vi torde ha varit till någon hjälp, i mitten av juli fick vi utlovade bilder från premiärturen! Roligt att en fin Ferrina hittar ännu en ny ägare!

Nye kapten kör in i Turbinhamnen. Gasten har mannat fördäcket, redo för tilläggning Foto Anita Henriksson Thorsén 2017 07 21

 

Pryder sin kajplats i Turbinhamnen Västra Hamnen Malmö Foto Göran Henriksson 2017 07 30

 

Vi önskar ägarfamiljen många sköna turer och ser fram mot flera bilder!

Tillbaks