Nyheter och uppdateringar

STÅLBÅTAR TILLVERKADE PÅ LIDWALLS I LEKSAND 1945 - 1987

Spaningsarbetet fortsätter!


Senaste nytt från Lidwallsbatar.se

Över 70 år sedan den första, 30 år efter att den sista lämnade Övermo så fortsätter Lidwallsbåtarna och intresset att gå Full Fart Framåt!
Redaktionen känner Glädje, Respekt och Förundran inför detta faktum.
Vi hade i juni 2012 uppnått 395 st. dokumenterade båtar.   När 2013 var slut kunde vi summera 470 st.  2014 slutade  med 497 st, 2015 stannade räkneverket på 531 st. Vi har länge trott att kurvan kommer att plana ut men inför nyåret 2017 hade vi 556 st. 2017 hittade vi flera tack vare arkivfynd i Sjöistoriska Museet och Norsk Skogsmuseeum och givetvis via läsekretsens vakna spanande. Summan inför 2018 blev 577 st dokumenterade båtar. Året 2018 slutade på 587 st I december 2019 kunde vi räkna in 610 st

Ett stort glädjeämne är det ständiga stadiga inflödet av nya läsare och vår växande grupp av intresserade på Lidwallsbåtar på Facebook. I december 2018 räknar vi 719 medlemmar. Vi märker också att intresset smittar av sig. Ett par nya facebookgrupper för udda fabrikat på flottningsbåtar har startas och växer likaledes.
Vi har också startat en ny flik för alla roliga event vi deltagit i. 2018 hade vi ju först och främst Lidwallsbåtens dag, men också Flottningsbåtens dag i Karlstad plus några andra äventyr.

Kontakta oss

Fortsätt därför att e-posta in bilder, nya som gamla, och uppgifter om kända och ännu oidentifierade båtar till oss. Vi har ca4000 besökare i månaden och tar gärna in annonser från sponsorer.
Redaktionen bekostar lejonparten av hemsidan med egna medel, så vill ni stödja verksamheten ekonomiskt tar vi tacksamt emot ett bidrag - kontouppgifter Här

Nyheter

Datum Uppdatering

2020 10 18

Traktorbåten - det största som hänt flottningen sen båtshaken!
Umeå Flottningsförenings samlingar i Folkrörelsearkivet i Västerbotten hade bilder från Lidwalls som man fick i samband med inköp av en egen traktorbåt i början av 60-talet. Via Facebook - också det en revolutionerande förbättring för flottningshistoriker, fick vi tag på dem! Sigvard och Gösta Lidwall är på älven och demonstrerar Traktorbåten nr 477 TYRIHANS respektive Traktorbåten nr 410 PREJAREN 1 nu BUTTRIX. Vi identifierade nr 410 på att det inte bara var den första traktorbåten utan även den enda med handspel till prejdonet/gaffeln.
BUTTRIX är nu en gaffel kort och fick sitt namn när hon trädde i tjänst  hos Sandinges Pråmkompaniet.
I sagda rederi finns även Traktorbåten nr 546 TRÅGET som du kan se på ett fint flygfoto. Både BUTTRIX och TRÅGET är öppna men snart kan man ut och pråmpreja i snögloppet också.
Traktorbåten nr 633 VALÅSEN var hyttförsedd och under upprustning i Karlstadsdepån.
I övrigt på bogserfronten kan vi visa färska bilder på Bogserbåten nr 135 VARNAN, den första större båt man byggde som inte var av BV-typ.
Bogserbåten nr 524 WILLE gör fortfarande tjänst hos beställaren Kalmar Stad. I prima skick vad vi kan se.
Vi trodde ju att det var slut i rutan för BV 15 nr 41 RUTH men icke! Nu har hon anlänt till Blötberget där betydande båtbevararbragder brukar begås! 
Ett nytt projekt som vi tänker följa med stort intresse är renoveringen av Ferrina  93 Salong nr 714 ERA. Som en extre service har Gustaf startat ett Instagramkonto som heter @restorera. Redaktionen har redan roddat runt där! Det kan du med om du har instagramkonto och klickar på länken eller söker på @restorera.

Annars kan du ju alltid hänga med på redaktionen & vänners nyligen timade utflykt i den vår de svage kalla höst nedför den Missisippi de närboende kallar Österdalälven.

2020 10 04

Höstfynd! Hösten hastar. Båtar åker upp på land. Många sätter punkt för sitt båtägande, andra tar över.
Ferrina 26 nr 653 PEGGY BLUE är till salu.
En båt som vi spanat förgäves efter är Ferrina 100 nr 674 LINDA. Ett mail nyligen berättade, om inte var hon hållit hus så i alla fall var hon finns nu!
Ett annat blocketfynd kom oss till del. En vad vi tror är en okänd båt BV 15 nr O 105 är till salu. En Lidwallsbåt, helt klart. Frågan är vilken?
BVV 15 nr 162 LILLSTRÖMMEN går i detta fall mot strömmen. Ägaren fick svår separationsångest och beslöt sig för att behålla henne.
Ett fynd av annat slag gjorde Håkan Larsson. Han såg bilderna på vår egen BVV 4 nr 293 VB 13 och hittade ett minne som vi tacksamt infogar i båtens historia!
På forskningsfronten i övrigt kan tilläggas att vi hittat motorn som tillhörde BVV 10 nr 12 i Ludvika. Det bokför vi också i fyndkolumnen!
Tack alla som söker, finner och skickar oss uppgifter!!

2020 09 27

En förlorad son. Typ. 1982 försvann BV 15 nr 41 RUTH från vår radar. Vi låg kanske inte direkt vakna och grubblade men borta var hon. Tack vare det eminenta Blocket så vederfors vi nyligen återseendets glädje! Nu är hon intagen på vårdhem i Blötberget hos dr. Mats Norell.
Denne vår vän Norell är en av de två som ägt flest Lidwallsbåter genom åren. Den andre är Bengt Sandinge. (Vi har inte brytt oss i at avdöma en segrare) . Bengt skickade förresten in en gammal fin bild på när  BVV 10 nr 168 BLIXTEN såldes som slav till Egypten... Eller rättare sagt som pråm till Danmark. Kul pusselbit i vilket fall.
Ånyo har Ottar Magnus (eller vädrets makter? ) låtit täckelsen falla från hans hobbyrum där BV 18 nr 205 BOGESUND transmogifieras till ångbåt. Ånyo får vi en förhandsflukt på vad som komma skall!
Åsynen av Bogserbåten nr 514 BOLLSTA vid Slussenbygget har ju fröjdat redaktionens och huvudstadsbornas ögon en längre tid. Efter semestern har vi inte sett vare sig henne eller Burmans Sjötraktorer! Nu vet vi var BOLLSTA är! Hon har fått ett lyft och ska pysslas om inför nästa stordåd.
Ny Lidwallsbåtsägare blev Stefan Norgaard i Sätra Leksand genom förvärvet av BVV 4 nr 530 Hon togs in på Wintervarvet för tillfixning hon!

Full fart på höstfisket har Högsjöbåten nr 799 ULLA - BRITT som sågs pusta ut i Hjortnäs med sina systerfartyg.

2020 09 20

Renovera en Lidwallsbåt. Finns det någon roligare och mer givande syssla? (Det skulle möjligen vara att få in rapporter från alla hjältebragder med svetsar, stålborstar och skiftnycklar och få förmedla dem till dig?)
Nu kan du också få uppleva den lyckan, projektet med Högsjöbåten nr 626 har avstannat och ägaren har tagit det ansvarsfulla beslutet att låta någon annan ta över. Med lite flit och flyt kan du vara med i en eller annan konvoj på Siljan 2021 på egen klassisk Lidwallsköl. Eftersom detta är Public Service vill vi tillägga att det finns andra sjöar också...

Och samtidigt räkna dig till hjältarnas sälla skara, du blir kollega med t.ex en Helena som skickat nyheter om Traktorbåten nr 663 VALÅSEN.
Eller med en Anders som kommit ett steg närmare sjön med strandfyndet BVV 10 nr 94 NÄTRAN.
För att inte tala om alla andra oräkneliga kulturbevarare du hittar här nedan!

Nöjet och kallet att berätta och publicera är desvärre få förunnat. Men hysteriskt roligt när det poppar upp nya båtar! Vad sägs om en fin och fullt flytande BV 4 nr 438 som swishade förbi på Blocket i veckan?
Eller en nyfunnen BV 5 nr 276 som en spanare rapporterat in?
Eller vad sägs om att vi lyckats identifiera 618 Båtar av 802 möjliga?

2020 09 06

Två råproffs i bogserarbranschen. En som vi har koll på och en vi tappat bort.
Bogserbåten nr 418 LUSTEN 17 har vi fått följa i förlängning och förändring. Nu har hon fått sig en skrovrengöring.
Den gamla fina Bogserbåten nr 214 AXMAR har vi inte sett till på ett tag. Däremot dök det upp väldigt spännande bilder från Sandinges senaste skåprensning!
Betrakta detta som en efterlysning av upplysningar!
En okänd och tämligen original Skånebåt O 30 har bytt ägare. Vi vet fortfarande inte vilken individ men bländas av den robusta charmen hos denna gamla slitvarg.
En av de tre första militärbåtarna som var längre, starkare och snabbare än de fjoderton följande är Marintransportbåten nr 689 NORA har fått ny ägare och korsat Sundet. För egen maskin! Riktigt fränt/fedt!
Från Ornöfronten rapporteras det om en skicklig kamp som gett nya plåt- och ytbehandlingsmässiga framsteg med BV 12 nr 269 HÅLLDAMMEN.

Fortsätt att fröjda dig över kulturarvet och håll korpgluggarna öppna efter fynd och fakta!

2020 08 30

O Ljuva 70-tal! ABBA, Stenmark, Flygande Jakob, V-jeans. Amazonen lämnade över till 144:an som folkförflyttare. Redaktionen åkte inledningsvis moped. Lidwalls var i post- Lidwalleran och drevs av andra krafter.
Här ett axplock av nyheter som kommit oss till del under de gångna veckorna från firmans framgångsrika 70-talsfartyg!
1971 fick Valåsens Sågverk sin Traktorbåt nr 663. Nu blir den rejält uppdonad av Helena på Pråmkompaniets Karlstadsdepå.
Samma år lämnade ett Ferrina 90-skrov Övermo. Nya bilder på nr 667 MI-LO. Ännu uppskattad fritidsbåt
Följande år var tillverkningen av militära persontransportbåtar ett dominerande inslag på verkstadsgolvet. Här en hälsning från en av de fjoderton nr 724 GRÅLLE.
Först fritidsbåt sen persontransportbåt, så blev historien för Ferrose 32 nr 708 HEGA. Vi har återsett henne i Sundbyholm. Nu åter fritidsbåt.
En av de fyra sista att rulla ut från verkstaden var Högsjöbåten nr 799 ULLA BRITT. Ännu Övermo trogen!
Ett maffigt och udda bygge var Lotsbåten nr 786 KLIPPAN. Ingen lysande affär för firman men blev sedermera världens  snabbaste Lidwallsbåt. Vi fick fler bilder på henne!

2020 08 23

Åter till ordningen! Skolorna har startat och den övervägande delen av den förvärvsarbetande befolkningen har återgått till sina tjänsteställen.
Vad passar bättre än att minnas två verkliga höjdpunkter från förliden sommar?
Första och största var givetvis den alternativa Lidwallsbåtens dag som av kända skäl fick omdisponeras från folkfest på Kajen i Leksand till konvoj för inbördes beundran med utgångspunkt Övermo Varv. Mycket lyckat tycker vi som var med och defilerade på Österdalälven!
Den andra, något intimare expeditionen var den vi företog uppför Tunaån från Torsång med tre små skrov. 
Dessa event och andra hittar du på sidan Event, Träffar och Möten.

2020 07 27

Årets mest positiva nyord torde bli Hemester. Vi har ju lärt oss en massa andra ord också, mer eller mindre svårstavade. Sprittsmidning, satsepedemiomolog och annat vi gärna varit fortsatt okunniga om.
Men som sagt Hemester! Vi skaffar åkdon och fartyg som aldrig tillförne för att kunna uppleva vårt vackra land.
Bill Karlsson har skaffat sig en egen Lidwallsbåt BV 10 nr 37 VARPAREN 8. Uppvuxen med BVV 10 nr 159 OTTO (som också kan vara tillsalu enligt rykten) och BV 15 nr 177 STOR-OTTO som han är var han nu mogen för en egen Lidwallsbåt.
Veor Åhlander har försett sig med den Okända nr 90 LILL-HUGO som kommer att få göra rätt för  sig i verksamheten. Vi tror att LILL- HUGO kan vara från Nätrans Flottningsförening men ett uns av tvivel gnager oss fortfarande.
BVV 10 nr 362 STAREN har funnit den rätte efter en tid på marknaden.
BV 4 nr 530 har lagt ut krokarna efter en ny ägare. Torde gå fort!
Siljan har begåvats med ännu en Ferrina! Vi har ju räknat tre Ferrina 90 och en F 31 men nu har Rättvik begåvats med Ferrina 31 nr 783 MICHELLE. Jätteroligt tycker redaktionen!

I dessa kringresandets tider får redaktionen också in en massa trevliga vykort och spaningsbilder:
Hamnarbetsbåten nr 723 STURE sommarvilar vid Kalmarkaj
Traktorbåten nr 612 PUTTE pustar mellan puttningarna i Umeå
Passagerarbåten nr 580 GUMMAN hälsar från Adelsö
BV 12 nr 482 SVANEN har varit vacker badbåt.
Hamnarbetsbåten nr 554 VÄSTERVIK nu SIMON har varit inne på service och uppgradering.

Redaktionen och läsarna tackar ödmjukast för alla mail och bilder!

Ha en fortsatt fin och säker sommar!

2020 07 05

Redaktionen sitter kvar under tak och gläds över nederbörden, dvs. alla bidrag som regnat in den senaste veckan!
Återseendets glädje flödade när vi fick bilder på BV 15 nr 486 KRAFTVERKSBÅTEN som fortfarande är vital för att trygga elförsörjningen i norra Värmlands rurala områden.
Samma glädje vederfors oss när BVV 10 nr 54 RESELE också tittade fram ur molnen.
Två fina Ferrionor är till försäljning:
- Ferrina 31 nr 783 MICHELLE och
- Ferrina 90 nr 654 ELEONOR båten som ursprungligen byggdes för högtalarfabrikanten Martin Persson.
Annat nytt på BV 10-fronten:
- BVV 10 nr 179 VARPBÅT 10 har påbörjat resan tillbaka från skogsvrak, skändad med plastbåtsnamn.
BVB 10 nr 142 FABBE har sjösatts. Vi har bilder som platsar i vilken turistbroschyr som helst!
BVV 10 nr 153 ALFRED har kommit i sjön igen. Vacker bild som vanligt!

Tack också Sture Johansson för nya uppgifter om BVV 10 nr 362 STAREN och BVV 10 nr 428 ! Alla pusselbitar varmt välkomna.

2020 06 21

Mycket har inkommit i vår Facebookgrupp och via epost den senaste tiden. Red tar en tillfällig paus i båtåkandet, ser till att sitta i skuggan och delge er ytterligare några nyheter från när och fjärran.

Patrik har sjösatt sin fina BV 12 nr 281 Iris i Fryken. Så har också David gjort med nr 637 Lisa fast i Siljan. I samma sjö har nr 681 Mairell farit hit och dit bland små lätta moln.

Från välunderrättad källa meddelas att Ferrina nr 692 fått ny ägare och flyttat till Mälaren efter att ha varit till salu en längre tid.

Den lilla men läckra BVB 4 nr 720 Van är åter i sitt rätta element och vi träffade på nr 746 Najaden i Hjortnäs BK:s förnämliga gästhamn. Sist denna gång en bild där Leif Backlund med van hand kryssar fram mellan husbilar och div fordon vid sjösättningen av nr 755 Karin härförleden.

2020 06 18

Så blev det dömt Midsommar. Utan majstångsresningar, utan ringdans, dock kan Små Grodorna tillåtas om man håller avstånd. Redaktionen kan utan större saknad avstå från ringlekar. I år också. Däremot kan vi med tillförsikt njuta högtiden med vetskapen om att samtliga redaktionens körbara fartyg är i sjön!
BVB 5 nr 259 KLACKEN var redan i.
BVV 10 nr 254 SIGVARD rullade av slipen och startade fint den 17 juni
Högsjöbåten nr 681 MAIRELL sjösattes den 14 juni tillsammans med
Högsjöbåten nr 755 KARIN. Bägge dessa kärleksbarn har fått inredningen tillfiffad!
(Bara fyra? Känns torftigt../reds anm)

Parallellt med SIGVARD rullade Högsjöbåten nr 799 ULLA-BRITT av rampen vid klassiska Övermo Varv
Den f.d. redaktionsägda BVV 10 nr 266 VARPAREN  19 har lämnat Dalarna för Dellen. Med Stil! På flaket på en jämnårig Scania!
Militärarbetsbåten nr 726 PIGGEBÅTEN har rustats rejält. Ny motor och diverse nymodigheter!
Pråmkompaniet i Karlstad har fortsatt rustningen av sin tredje Traktorbåt nr 663 VALSJÖN. Grundligt som alltid!

Redaktionen kommer att sammanträda sporadiskt under sommaren. Men om du skickar in bilder och nyheter så kan vi ju inte låta bli att publicera dessa!
Håll avstånd och Ha en riktigt skön midsommar!

2020 06 07

Tvätta händerna, håll dig inne osv. Uppmaningen har hörsammats  av våra vänner som varit inne och lortat ner fingrarna. Med bravur!
Ottar har ju knackat plåt som ett råproffs på BV 18 nr 205 BOGESUND, nu kommer bilder på mer handarbete!
Färg på fingrarna kanske Anders Dahlman kan ståta med?  BVB 4 nr 720 VAN har fått en rejäl inre överhalning av kölen.
Hur man har det invärtes på BV 15 nr 204 ZUBAIDA framgår av nya interiörbilder. Välkommen på ett "hemma-hos-reportage" in i det allra hemligaste.
Redaktionen har också med hjälp av inre spaning och ett intressant läsarmail höjt antalet identifierade båtar till 615 st! Den biffiga och hårt arbetande BV 15 som lystrade till namnet  nr 571 hos sina ägare var nämligen BV 15 nr 476. Vi fick ett mail, ett motornummer och så blev det klart vilken som var den riktiga BV 15 nr 571. En BV 15 som vi inte känt till och som ägaren nästan glömt bort!

Skomakarns barn och andras bullar...  På en av redaktörsbakgårdarna står även en annan älskad båt Högsjöbåten Ferrina 28 nr 755 KARIN. Nu inför kommande blötläggning slog det just oss att mycket hänt men inget har uppdaterats det senaste året. Nu blev det dags!

Snart väller sjösättnings- och premiärbilderna in! Välkommen att dela och ta del!

20 06 04

Det finns nytt att läsa om fem stycken av Dalälvarnas Flottningsförenings lite större däckade motorvarpbåtar. Fyra finns helt säkert kvar i gott skick 50 år efter att flottningen upphörde. Hur det är med den femte båten och äldsta - Mora - hoppas vi att få reda på genom er läsare !!

Systerbåtarna Atle och Ymer byggda på Övermo varv. Tvillingbåtarna Necken och Ran från Gävle varv. Men hur gick det med Mora som såldes till Norge ??

2020 06 01

Allt talar för att sommaren utbrutit i konungariket! En sommar när båtintresset bland medborgarna väntas slå alla rekord!
Vi Lidwallsbåtsägare och/eller dito fantaster ligger på konstant toppnivå vad intresset anbelangar! Här några bildbevis:

BVB 4 nr 707 ALÄNSIA har varit och tankat.
SALONGSFERRINA nr 684 BELLONA har cruisat runt i huvudstaden.
BVB 5 nr 259 KLACKEN och BVV 4 nr 232 FINA LINA har gjort en tur på Österdalälven till Rönnäs. Samt rekat lite inför den alternativa Lidwallsbåtsdagen.
BVV 10 nr 112 DALS ED har fått ny motor. Original var 10 hkr. Nu är det andra effekttal!
BV 12 nr 498 NILS OSKAR har fått ny fin lack.
En nyhet som ger glädje och föder förhoppningar är att Motorvarpbåten nr 300 BÄRGAREN har hämtats in från sin malpåse!
BV 20 nr 464 FANBYN har fått förflyttning inom företaget från Karlstad till Västkusten. Befodrad eller inte återstår att se...
Sjötraktorn nr 698 Mr HYDE fick ju nyligen ny fin tjänst i Huvudkommunen. Vi har bilderna på en ärofull pråmtransport.

2020 05 17

Lidwallsbåtens dag 2020 INSTÄLLD!
Inställd -
ett ord vi börjar bli väldigt trötta på. I Leksand bävar man redan för konsekvenserna av en sommar utan midsommarfirande, ingen Bryggdans i Hjortnäs, nada Ishockeyskola, varken Åkdon eller Termosar, ett Rättvik utan Classic Car Week. Och nu detta dråpslag!
Harmligt eftersom både kajpublik och båtägare trivdes fantastiskt bra i varandras sällskap under den formen vi hade!
Vi kommer igen 2021. Sannolikt den 7 augusti som är lördagen i v 31 som traditionen bjuder.
.
För att inte verka alltför inställsamma kommer vi båtägare att ha en högst inofficiell, på gränsen till hemlig konvojkörning nedför Österdalälven, från t.ex Övermo Varv. Det kan vi göra med styr på hygienkraven. Vi kommer bara att avisera det till den trängre krets som läsare av Hem- och Facebooksida utgör! Så håll datumet öppet och kolla våra aviseringar!

Nog om detta. Åter till nyhetsflödet i Lidwallsbåtvärlden.
Många tar sig för med mer eller mindre kvalificerade inomhusaktiviteter i dessa tider. En som har hållit på med sin hobby länge är Patrik Bagarnäs från Bottenvikens östra strand. Efter många års fartygsmodellbyggande har han fastnat för Lidwallsbåtar. Mycket p.g.a de detaljbilder just detta vårt webmuseum kan erbjuda vilket givetvis gläder redaktionen å det grövsta! I höstas fick vi bilder på Trängsletbogseraren nr 415 ENGERDALEN med radiostyrning, ljud och hela programmet! Men som formeln i inlägget här nedan statuerar så behövde han En till! Nu är Bogserbåten nr 350 OTTO / STORFINN färdig med helt fantastiska detaljer!
Vår fullskalebyggare Ottar Magnus har också han briljerat i hantverk. Nytt innertak i BV 18 nr 205 BOGESUND.
Historiska bilder är hysteriskt bildande! Nu vet vi vad BV 15 nr 412 ALIDA gjorde i Matfors när det så att säga, begav sig!
Undvik trängsel manar myndigheterna. Men när en Trängsletbogserare nr 395 FYREN materialiseras nedanför redaktionsbalkongen är det liksom dömt frispark!

Hälsa till er alla!

2020 05 10

En till. (N)+ 1. Den metafyiska formel som styr det naturligt betingade behovet av Lidwallsbåt. I vart fall i det universum vi lidwallsbatar.se-läsare lever i!
Burmans Dykeri har brukat Sjötraktorn nr 633 TUGGIS vid Slussenbygget i Stockholm. Nu ljöd ånyo skriet från vildmarken, behovet slog till! I flottan har man införlivat Sjötraktorn 698 MR HYDE vilken omedelbart kom i arbete vid sagda anläggningsprojekt! Intressant är att MR HYDE  tidigare jobbat i Graninge med Burmans.....  Du kommer inte att tro dina ögon! Eller var klickskojarna brukar skriva!

Som minsting i sin flotta på Sveriges andra kust jobbar BV 4 nr 660 BOB. Pråmkompaniet och Bengt Sandinge har visserligen fler än en Lidwallsbåt till, med betoning på fler. Men när ska naturen ha sin gång och BOB få ett BV4-syskon?

På tal om Sandinge och levande legender, vår trägne och uppskattade spanare Per Hilding har skickat bilder på ex-Sandingebogseraren BB 15 nr 202 FRYKEN III. Restaureringen fortsätter, nu sattes kronan på verket- En ny fin Tillverkningsskylt!
På Blidö har restaureringen av BV 12 nr 269 precis börjat med- En ny fin Tillverkningsskylt! Och en vimpel för att visa världen vad som står på!
En annan uppskattad spanare Eric Hector har uppdaterat os med det lovande nuläget för Militärarbetsbåten nr 771 LUNKEN.
Tack till alla glada spanare, skyltare och inte minst du läsare!
Utan er vore allt fåfänglighet! Så fortsätt så samt iakttag vänligen god handhygien!!

2020 05 03

Reservera datumet  första augusti 2020!
Vi håller tummarna för att coronaepidemin klingat av så pass att det är möjligt och känns roligt att samlas på Kajen i Leksand och återigen avnjuta industrihistoria i form av entusistiska ägares Lidwallsbåtar! Definitivt beslut tas första juli!

I Siljan finns fler och fler Lidwallsbåtar. Inget kan glädja oss mer!  När vi startade hemsidan så fanns i varje fall BV 15 nr 138 BUNKELISA, denna ärrade gamla kämpe! Vi har nya bilder.
Mora har på senare år begåvats med ytterligare en BV 15 nr 204 ZUBAIDA. Nu ska hon få färg på finskrovet
I samma inlandskommun återfinns även BVV 10 nr 169 MAJKEN också hon på G inför sommaren.
BV 12 nr 482 SVANEN skickar regelbundet in trevliga bilder. Här en med, om inte Moraanknytning så i alla fall tomtekoppling. (Envisa Morkarlar hävdar ju att sagde julklappsdistributör har sitt residens därstädes.)

Det är långt till jul men du kan ju klappa till dig själv med någon av dessa båtar som lär vara till salu:
- Ferrina 93 nr 692 för söndags-, familje- och semesterbruk.
- BVV 10 nr 37 VARPAREN 8  för handfastare hantering.
Red kan bistå med kontaktuppgifter för hugade spekulanter.

Lars Axrup har vridit av kranen på BV 20 nr 358 KEATON. Efter moget över- och avvägande är hon åter i Mälaren med vattenlinjen i vattenlinjen.

Håll tummarna för folkhälsan samt för att vi kan ses i Leksand den 1 augusti!


29 - 30 april

1 - 5 maj

Vårgarderoben fram! Tyvärr kan favoritplaggen krympa i vinterförvaringen...
Shopen med fina Lidwallsprylar har vårkampanj för din skull med två erbjudanden, kant i kant.
29 -30 april lämnar man 20% rabatt.
1 - 5 maj är det fraktfritt på alla order!
Så större grejor, utnyttja rabatten - Småprylar., bra med fraktfritt! 
Gå till Kontaktsidan och läs mer om hur det fungerar
eller direkt
till Shoppen Nätbutik Spreadshirt Lidwallsbåtar

2020 04 26

Följetongernas tid är inne! Människorna konsumerar serier som aldrig förr. Ny säsong släppt utropas det i media. Vi vill inte vara sämre! Här ett par kära följetonger (-tänger?) ni följt med spänning och som nu släppts i sjön för en ny säsong!
BVB 5 nr 260 JIM kom i vattnet i helgen. Eftersom hon av allt att döma kom till världen som enäggstvilling till BVB 5 nr 259 KLACKEN så rustade och raskade redaktionen på för att bli delaktiga i den historiska händelsen. Livet har tett sig olika för de två syskonen med olika modifieringar som följd. Men nu låg de där, återförenade i vårsolens Övermo!
BV 15 nr 503 TUFFE har också kommit i sjön i samma klassiska flottningsmiljö.
I Värmland har har långköraren BVV 10 nr 66 PRINCEN blivit kolorerad. Grönt är skönt och minner om fornstora dar på Klarälven.
På Öregrundsvarvet är fd. Forskningsfartyget nr 682 AURELIA klar för krängningsprov och en ny gärning som folkförflyttarfartyg.

Men inte bara serier förekommer i TV-sofforna, även en företeelse som kallas Öppet Arkiv grasserar. Här några gamla godingar, uppiffade med hittills opublicerade scener :
- Bengt Björkman har hittat fantastiska bilder på två traktorbåtar i arbete hos Umeå Flottningsförening. Inte bara arbete förresten! Dagens ungdom vet nog inte hur man åker kabelrulle? Traktorbåtarna nr 596 TRAKTORBÅT 2 och nr 490 PREJA II.
- Sjötraktorn nr 701 ARVID har vi följt i torrt och vått, nu med nytt material!
- The total makeover av Bogserbåten nr 418 LUSTEN 17 har vi följt, nu har vi en gammal s/v bild från forna arbetsdagar.
- Också från Sandinges gömmor fick vi en  intressant bild på BVB 10 nr 302 PIA i timret!

Till sist
Ta lärdom av Leksandsvännerna här ovan:
Social distansering - köp en båt till och sprid ut er!

2020 04 12

Stort extra fett Påsknummer!
Räkneverket på startsidan har tagit ännu ett knäpp uppåt!
Den 614:de är BV 15 nr 99 SEG. Håkan i Kristinehamn frågade flottningsbåtskunniga fränder på Facebook om hans båt var en Lusten eller Lidwalls. Det var det senare!
Två båtar har också flyttat från Okända-listan till identifierade.
En Ferrina 90 nr 635 med en fin fabriksinredning och den andra är en rundrumpad BV 12R nr 289 som gäckat oss ett tag men nu fått sin plats i tillverkningslistan.
Vårtecknen väller in!
Salongs-Ferrinan nr 684 BELLONA  har nu fått på sig finlacken. 
Flottare med färg framstår även BVV 4 nr 401 GLIMLI. Jämför själv!
Lätt påstruken är också BV 18 nr 205 BOGESUND. Detta stora projekt har nu kommit till ytfinish.
I Skellefteå har man dragit täcket av maskinen på BV 12 nr 498.
Ägaren till Högsjöbåten  nr 632 SOLSKÄR (ex STÅLIS) har rustat och utrustat i ett antal år. Nu är båten till salu.
Ett fullbordat ägarbyte har ägt rum genom redaktionens tipsförmedling.
BV 4 nr 720 VAN har lämnat Sandvken för Dalarna. Vi önskar nye ägaren lycka till och hopas på god VANvård!
Som extra påskgodis kan du också ta del av två nya artiklar i Anders Winters DFF-båtskartläggning.
DFF PÅL som senast sågs på Gotland 2001. Men åk inte dit och leta nu direkt! nyfikenheten säger en sak, Folkvettet en annan.
DFF RULLE försvann från radarn 2008 vid Sjöviks folkhögskola Vore givetvis också kul att få mer kunskap om!

Fortsatt Glad Påsktid och fortsätt skicka in bilder och fakta, till redaktionen direkt eller på facebooksidan! 

2020 04 05

Okänd blir känd! BVV 10 nr 12 som gått på Rottneros bruk har flyttat sina pinaler från Okända listan plats nr 105 till de identifierades sälla skara.
En kombination av fältstudier och arkivdykning tände vitterhetens lampa över båten.
I samma fältstudie framkom mera fakta och fina färska foton på
BVV 10 nr 179 VARPBÅT 10.

Hamnarbetsbåten nr 529 ÖRJAN har också fått en pusselbit infogad. I form av en stolt leveransbild från en läsare. Vi bugar!
Leveransbilder är ju förknippade med Pompa, Ståt och Högtid.
Vill du också posera på en sådan kan du överta ägarskapet på BV 10 nr 362 STAREN! Till salu på Blocket. Skandia kulmotor. Bara en sån sak?
Ett annat exempel på leveranslycka är den i veckan timade och förevigade hemförandet av BVV 4 nr 232 LINA. F. d Redaktionsbåten som nu får prefixet FINA- i namnet. Kolla också vilken stilig tillverkningsskylt hon får!
Runt Siljan fejas det för fullt inför den annalkande sommaren! BV 15 nr 503 TUFFE har provat Österdalälvens vatten med gott resultat.
I Insjön finputsas det fortsatt för sjökontakt på BVV 5 nr 260 JIM. Bottenmålning stod på programmet denna gång!

Sommaren kommer! Historien lär oss att bättre tider alltid bryter fram!

2020 03 29

Munskydd på.  Erik slipar om Salongs-Ferrinan nr 684 BELLONA för ny lackning så här till sommaren. Erik fick sätta på munskydd, Molle tog av linsskyddet och postade vårliga bilder.
BV 12 nr 269 har fått ny ägare! ett skrov som knappt han upp och vända på blocket förrän en vaken finsmakare slog till! Några timmar med ansiktsmask väntar.
Ägaren till  BV 5 nr 608 TUNABERG, den förträffliga herr Sondell blev sugen på frisk dalälvsluft och lyfte i båten. Välljud och vårsol väntar!
Som känt är den fina Fritidsbogseraren nr 668 DROTT till salu. Vi har fina färska interiörbilder!
Redaktionen har jobbat både inne och ute med bevarandet av BVV 10 nr 94 NÄTRAN. En givande intervju med en tidigare flottningschef Jan Erik Andersson lade ytterligare pusselbitar. Vad skrovet anbelangar har den händigare halvan av redaktonen plåtpusslat klart och fått på grundfärg. Rakt och fint utan maskering. Dock försedd med målarmunskydd och på behörigt avstånd från vid varvet förbipasserande medmänniskor.
Håll  er undan och andan ni med!

2020 03 22

Till flydda tider återgår min tanke än så gärna. Mig vinkar från förflutna år så mången vänlig stjärna. Välan vem följer nu vår /båt/...  (J.L Runeberg Fänrik Stål)
Flydda tider. Stål. Mycket lämpligt tankegods nu när samtiden inte välkomnar oss utomhus.
För riktig längesen, pre-Lidwallstiden fanns  DFF-båtarna. Anders Winter kartlägger dessa och har hittat en till och nya bilder på en redan känd.  VENJAN från 1935 och TORSÅNG I från 1928. Båda under upprustning av sanna stål-män.

Vi har ny-gamla bilder på 12 meters Varpbåten nr 316 HENNAN I / 25:an och den metern längre och yngre Varpbåten nr 360 LÅNGÖN.
Undan i verkstaden går det också för BVV nr 260 JIM. Grön och grann väntar hon bara på vattnen!

Den vakne läsaren har säkert noterat att vårt räkneverk tagit ytterligare ett skutt närmare 802. Nu 613! Det är en  fritidsbåt nr 620 OPUS I med för typen ovanliga mått. Vi har fått bilder och uppgifter från förste ägarens familj vilket vi är hedrade och tacksamma för!

Tvätta händerna och andas inåt!

20200315

Den 12 mars kom då slutligen Guldbron till Slussenbygget. Redaktören, som likt några tusen andra Stockholmare hade vägarna förbi
såg till sin stora förtjusning att både Burmans Dykeris Bogserbåten nr 514 BOLLSTA och sjötraktorn  633 TUGGIS dök upp och innehade nyckeluppgifter i det historiska skedet. Plötsligt blev specialfartyget Zhen Hua 33 bara en fond för redaktörens bilder.
I övrigt kan vi förmedla ytterligare arkivbilder. På t.ex BV 15 nr 207 GALVEN och på två småbogserare BVV 4 nr 198 som försvann åt Billingsforshållet och på när SV 3 nr 294 provkördes på älven.
Provkörningen av Traktorbåten nr 477 TYRIHANS har vi presenterat tidigare. Den genererade ny forskarmöda hos Ståle Elverhøi, nya uppgifter och ännu en testbild!

2020 03 08

Det är ju inte hållbart att låta gamla fina båtar försvinna! Om de försvunnit ur sinnevärlden eller bara från vår kännedom vet vi inte. Här trenne efterlysningar som kommer sig av att vi fått fram fler bilder på båtarna:
BVV 10 nr 218 HÅKAN såldes till Roslagen 2014 med kulmotorn intakt och fungerande.
BV 15 nr 95 GRUVÖN såldes till Billerud i Grums 1950. Vi kan bara inte tro att hon gått på grums och/eller försvunnit!
Hamnarbetsbåten 606 BÅTSMAN III provkördes högtidligen på Älven i november 1966 för att sedan levereras till Norrköpings Stuveri. Senast sedd på land 1993. En högst grepp- och användbar båt. Ut och leta!!

En båt som kunde ha försvunnit med man och allt men kommit till slutdestinationen är 1/7-modellen av BV 10 nr 142 FABBE, LILL-FABBE KALLAD. Båten var det kanske aldrig någon fara med, den blev förd med lots och säker hand från Sjöhistoriska museét, där den uppvisats och bemannats till Allt för Sjön-mässan i Älvsjö. Det som oroade redaktionen var hurusom båtens ägare, med svårt begränsad lokalkännedom i Huvudstaden skulle lyckas navigera sig till mässan per lokaltrafik. Men det gick fint! Puh!
Som sig bör har vi kändisfoton på redarparet och båten! LILL-FABBE och träkapten finns att beskåda i Klubb Maritims monter på sagda mässa. Frågar man ståndföreståndaren snällt kan man kanske få lyssna på motorljudet!!

2020 03 01

Ur spår är tiden! Men istället för att bli inträngd och nersnöad i Vasagloppet intresserar sig redaktionen för att följa i fädrens spår bland alla de bilder och uppgifter som väller in till redaktionen!
BVV 10 nr 458 är till salu och vi fick nya bilder.
BV 15 nr 41 har försvunnit spårlöst för oss. Emellertid har en liten pusselbit dykt upp, en ägarbytesuppgift från 90-talet. Vi älskar pusselbitar!
Bengt Sandinge har halat fram ett par nya bilder på BVV 10 nr 57 KRYSSAREN och på BVV 10 Okänd nr 104 KRYSSAREN II. Båda båtarna har tjänstgjort hos Bröderna Wiberg i Gideåbacka. Frågan är om de beställts av samma kund ursprungligen?
Nr 57 har gått hos Nätraälvarnas Flottningsförening som också redaktörens
BVV 10 nr 94 NÄTRAN. Den rapporteras nu från Wintervarvet som "teoretiskt tät"!
Nya bilder också på den trevliga nr 401 BVV 4 GIMLI som ska få Listermotor.
Ta det lungt och tvätta händerna!

2020 02 23

Vi listar båtar efter följande system:
- Under rubriken Kända Båtar tar vi med de båtar vi vet något mera om än bara det tillverkningskortet berättar. Antalet upptäckta är således det vi räknar på startsidans räkneverk inkusive de vi inte kunnat nummersätta exakt från listan Okända.
- Under listor båttyper fyller vi i alla båtar av aktuell typ som vi har tillverkningskort på. De med aktiva länkar i nummerserien har vi bilder och/eller uppgifter på. De återfinns också i listan Kända Båtar
Ett för oss, och förhoppningsvis också för dig fungerande system. T.ex är det enklare och enklare att med uteslutningsmetoden identifiera nya exemlar som dyker upp på vår finkalibrerade radar.
En som fyllde i en lucka i listan Fritidsbåtar är Högsjöbåten nr 629. Den fick vi fram genom kontakt med första ägarinnan som också skickat oss en trevlig bild.
Räkneverket dömer därmed 612 upphittade!

Traktorbåtarna kom ju 1959 men redan 1956 försåg Lidwalls en BV 10 nr 286 med "Gaffelanordning". Båten finns kvar som fritidsbåt men av lätt inseddda skäl är gaffeln avlägsnad. Fina bilder från verkstadsgården utlovas! Som överskottsinformation kan vi erbjuda bilder på parkerade bilar i bakgrunden. Red identifierade i alla fall Sigvards grå Consul.
Ny bilder  på  Bogserbåten nr 350 STORFINN som försvann i österled. Vi vet sedan tidagar insända uppgifter att hon ännu brukas. Vi har hittat ny- gamla bilder på målning och fartprov inför leveransen.
Däremot har vi inte en susing om vart Traktorbåten nr 552 tog vägen efter leveransen till Obbola. Vet du? Ny bild har vi i vart fall hittat!
Till sist har vi blivit snäppet klokare på BV 15 nr 306's öden. Nytillkomna uppgifter om originalmotorn och tillverkningsskylten. Alla pusselbitar av intresse!

2020 02 20-24

 Spreadshirt som trycker tröjor och prylar åt oss lämnar 15% rabatt mellan 20 - 24 februari! Gå direkt till shoppen via länken Nätbutik Spreadshirt Lidwallsbåtar eller läs mer på vår Kontaktsida hur enkelt det funkar! Du kan välja på två tryck, antingen ett nyare som säger Lidwalls eller en klassisk tillverkningsskylt.
Du kan också skriva dit båtens namn om du vill. Se exempel på kontaktsidan!

2020 02 16

Redaktionen har besökt arkivet i Leksands Kulturhus på jakt efter en styrhytt. På vägen ner i gömmorna passerade vi en fin provkörningsbild från Övermo på en traktorbåt. Vilken är okänt men det är en tidig som saknar prejdon.
Kan det vara nr 477 TYRIHANS som var först med denna bestyckning? Den skulle ju också till Norge vilket kunde vara värt ett bad. Hur som helst står konstruktören Sigvard Lidwall till rors, med slips, basker och förkläde för att skydda rocken.
Bilden finns som ny vinjettbild på vår startsida
2015 var redaktionen och två tunga kännare, Mats Norell och Urband Sondell i Uppsalatrakten och bespejade Traktorbåten 622 som var till salu. Den såldes till Roslagen och försvann från vår radar. Men nu fick vi bilder från Ronneby där hon nu finns!
Från Västfronten idel glädjebud! Toppenfina bilder  på BVV 10 nr 117 FLØTARLARS i arbete i timret när det begav sig! Om någon av er funderat på hur din båt kan vara så bucklig i bordläggningen kan du här se en fullständigt naturlig förklaring!
Vi har också fått bilder på BVV 4 nr 506 som vi inte känt till tidigare! Därmed räknar vi 611 st dokumenterade båtar!
Samtidigt fick vi nya uppgifter på BVV 4 BJØNN nr 437 som bytt ägare två gånger sen sist och nu är i Polen för renovering. Det ska bli intressant att följa!
Sigvard Lidwall var verkligen inte bara på älven och roade sig med traktorbåtar! Han var ju chefskonstruktör och en av hans i vårt tycke snyggaste arbete var, förutom SILJAN I & II, Bogserbåten nr 514 BOLLSTA. Den båten är orörd i linjerna och fortfarande i tjänst efter snart 60 år! Involverad i Slussenbygget i Stockholm som hon är släpade hon i veckan en fet mudderpråm framför näsan på Sigges brorson i Hammarbykanalen. Denne ställde sig i givakt, tog av sig mössan i vördnad och avlossade sin kamera! Hans kära hustru blev omedelbart svårt förtjust i den fina båten och började tala i termer av inköp. Men därav blir intet.

2020 02 09

Veckans uppdatering  handlar om i Siljan och Dalarna timade händelser. Först självaste Bogserbåten nr 560 SILJAN I , FROST, AQUARIUS, vars sorgliga slut en stormig natt utanför Bretange för alltid kommer att beröra oss i hjärtat. I sin krafts dagar hos försvaret passerade Christer Samuelsson med sin kamera. Ännu en bild som håller minnet vid liv!
Tillbaka till sjön Siljan kom flottningsbåten ERIK och är nu i bättre skick än på länge! Hon finns med på vår lista över Lidwalls reparenter sen hon fått ångmaskinen bytt mot dieselmotor på verkstaden. Vi har uppdaterat sidan med bilder från tiden i Töcksfors.
DFF GRÖNLAND är en gammal fin båt som utvecklats åt motsatt håll, från förbränningsmotor till ångdrift. Nya historiska fakta har influtit vilka vi glatt publicerar i Anders Winters digra DFF-arkiv.
Redaktören och Fabrikören har varit på utfärd. BVV 5 nr 103 THOOR fick ett besök och en okulär besiktning i Idkerberget. Nästa stopp blev Blötberget och en flukt på bl.a BV 15 nr 412 ALIDA.

Till sist vill vi eklatera ett ägarbyte. Knapphändiga uppgifter och andra antydningar har i veckan förekommit på Facebook. Stilla din eventuella nyfikenhet och/eller håll dig ajour genom att klicka Här!

2020 02 02

Bilderna fortsätter att välla in och bidra till att bilda vårt kunnande och vår bildning. Väldigt kul att se historiska bilder från tiden då båtarna var i drift!

Varpbåten nr 192 UTTERN/ELVIRA/GLASSBÅTEN låg vid kaj i Kåge 1968. Spanare Christer Samuelsson förmedlade en fin bild.
Vår norske spejdere Ståle hittade en flottningsnostalgisk bild på BVV 10 nr 298 OSENSJON. Hur nostalgin tar sig ut för honom som fick stå med stövlarna i det kalla vattnet undandrar sig reds bedömning. Fin bild är det i vilket fall!
Den första Sjötraktorn nr 590 ÅSA drog buntar 1988. Rejält med virke i bogserkroken. Det roliga med sjötraktorerna är att alla är i drift eller i upprustning för tjänst fortfarande vad vi erfar.
Just upprustningar är ett annat favoritmotiv som sprider värme över hemsidan!
BVV 10 nr 179 VARPBÅT 10 är räddad till eftervärlden, tömd, täckt och i tövan på transport!
BVV 5 nr 260 JIM, detta fina familjeprojekt har fått en ny maskin ilyft. En Albin H3 som ersättning för exemplaret som suttit i men som försuttit sina möjligheter till båtåka den närmaste tiden.
På sina kajpromenader i huvudkommunen fångade red den fina
Fritidsbogseraren nr 668 DROTT som också är under upprustning!

2020 01 26

Lidwalls bästsäljare var ju utan tvekan BVV 10. En enkel, tålig och funktionell varpbåt för timmerhantering i sjö och älv. 165 st lämnade Övermo då det begav sig. Vi har lärt os att tyda tidstecknen i detaljer som skrovform, utrustning och spanttyp, eller inte! Desto fler vi hittar och kan identifiera ju mera användbar blir uteslutningsmetoden! De senaste veckorna har vi rotat djupt bland de båtar som gått i västerled till Värmland.

En historisk bild dök upp för tio år sedan på en BVV 10 Okänd 96. Kasta ett öga på bilden och se om du kan hjälpa oss!
En värmlandsvarpare som än en gång begåvats med en kunnig och intresserad vårdare är BVV 10 nr 50  BORGVIK. Nu i Danmark där intresset för glödhoved-/tändkulemotorer spirar.
Ett ägarbyte till skedde under 2019 då BVV 10 nr 31 SEXÅN fick ny ägare och provkördes av denne i Grycken Stjärnsund.

Men livet är nu inte bara BV-10:or, vi fick också en ny bild på Salong-Ferrinan nr 684 BELLONA ifrån en mycket nöjd ägare! Intressant att notera att den halvplanande båten gör 18 knop. Allt är bara en fråga om pulvret under durken och potensen i propellern.

Du kan också passa på att vårrusta dig själv! Vår tröjleverantör Spreadshirt erbjuder fraktfritt från den 28 januari - 1 februari! Bra deal om du vill koplettera garderoben! All info finns på deras hemsida, ingen hemlig kod behövs!
Nätbutik Spreadshirt Lidwallsbåtar

2020 01 19

Fortsatt forskning på tidiga BVV 10 som tjänstgjort i Värmland påminde oss om en trotjänare på Ekerö BVV 10 nr 33 VARPAREN 19. En utfärd från själva huvudkommunen företogs och båtens skick kunde avdömas som gott ehuru i väntans tider.
En annan timad utfärd till Kummelnäs kunde vidimera att Hamnarbetsbåten nr 791 TVÅAN höll sig flytande, väntande endast på uppdrag.
Däremellan städade redaktionen vidare bland inkomna bilder och kan därför berätta att BVV 10 nr 295 heter WISKAWIK.
Uppe i Leksand trallas det på med projekten! BV 15 nr 503 TUFFE har fått bekvämligheter av sitt- och gångtyp av sin durkdrivne vårdare och ägare.
Familjen Lövris helgvanor har vi ju avhandlat, nu fick vi en inblick i senaste fredagsmyset. BVV5 nr 260 JIM har fått akterdäck!
Och på Wintervarvet har redaktören på nyåret kommit ännu ett plåtsjok framåt med
BV 10 nr 94 NÄTRAN 
Vidare kan vi förtälja att de fina tillverkningsskyltarna finns för omedelbar leverans!
Klicka dig till Kontaktsidan

2020 01 12

Knappt hade vi efterfrågat nya bilder och livstecken från BV 12 nr 482 SVANEN förrän det dök upp ett trevligt julkort med en tomtenissa vid klappbryggan!

Nu lägger vi ut en annan BV 15 nr 149 där nya rön och bilder gör att vi vi är nästan 100 på att vi identifierat båten som tidigare varit på Okända listan.
Däremot är vi snäppet mindre tvärsäkra på att den BV 15 vi kallar O 21 är nr 522.
I samma härad av förmodan gränsande till visshet befinner sig en annan Lule FF-båt , BV 15 Okänd 33 som kan vara 434. Förhoppningen är givetvis att vår vakna vänkrets vänder ut och in på sig och inkommer med fler pusselbitar!

Det skadar ju aldrig att städa bland bilder i lådor och på diskar.
Den trevliga BVV4 nr 720 passerade 2007 framför Lasse Fabrikörns kamera men bakom en traktor under Classic Car Week.
Städat i lådor har också redaktionen gjort och hittat underbara sommarbilder från en utfärd med Ferrina 90 nr 667 Mi-Lo.
Vi har också fått nya bilder och en statusuppdatering från BV 15 nr 204 ZURABAYA det verkar som att BV 15 187 FANNY får sällskap av en like i Siljan i sommar!
*STOPPA PRESSARNA*
Här dimper just nu ner pinfärska bilder på BVV5 nr 260 JIM som via ett äktenskapligt teamwork och gott hantverkskunnande fått ny reling! Det knystas också om en kärra som ska klara en Karlstadskörning. Vi får väl se?

2020 01 06

Nytt år, nya möjligheter! Kalendern slår om, räkneverket som anger hur många båtar vi dokumenterat och kunnat publicera har också slagit om!
Båt nr 610 är En BVV 10 nr O 105, upptäckten kommer också från Pär Mattsons Rottnerosrotande. Bilderna från P O Andersson. Däremot vet vi inte exakt vilken individ det är. Så tills vidare får hon husera bland de okända.
Och vad dök upp den forskningen om inte nygamla bilder på BVV 10 nr 66 PRINCEN som ju också härstamar från Rottneros Bruk!
Okända BVV 5 nr O66 har omklassats till just BVV 5 varför vi tror att en säker bestämning är nära. Vet du nåt som inte vi vet?
En trevlig liten BVV4 nr 255 PLÅTNIKLAS är numera Ducatodriven. I original hade den en 7/8 hkr Säffle. Den motorn har nu på omvägar hamnat hos ett av byn Laknäs original.

2019 12 29

Söndag eftermiddag. Redaktionen sätter på sig finkostymen för ännu en veckouppdatering. Idag är pressvecken extra vassa eftersom det är årets sista.
2019 har varit ett nådens år i cyberrymden, vi har identifierat och dokumenterat ytterligare 22 st båtar, vi har fått fler besökare på hemsidan, från 3 300 st 2019 till nu över 4 000 i månadssnitt,  Facebookgruppen räknar 786 medlemmar.
I den mera jordiska tillvaron har också glädjeämnena flutit in. Både vår egen Lidwallsbåtens dag och Värmlandsvännernas flottningsbåtsdag har nått nya kvalitet- och kvantitetsmässiga höjder.
Antalet Lidwallsbåtar i Siljansbygden har stigit med 5 st  från de c.a 30 vi räknade för ett år sedan. Ett kul nyckeltal som visar på historieintresset i närområdet!

Inflödet av vänner, spanare och rapportörer är också i stigande. En nypåstigen sådan är Pär Mattsson som kastat sig över en gåta med några BV 10 som gått hos Rottneros, Frykdalens Flottningsf och Tossebergs sågverk. Ett antal mil och telefonsamtal senare kunde han leverera BVV 10 nr 179 VARPBÅT 10 som också blir vår 609:de identifierade!
Vid Siljans strand har den nyanlända BV 15 nr 503 TUFFE blivit ordentligt omhändertagen. Motorn har vi rapprterat om här nedan, nu har skrovet fått färg och besättningen durk att gå på.
Redaktör Winters BV 10 nr 94 NÄTRAN har en bit kvar, men börjar så sakteliga få skrov. En ovärderlig detalj även i de lugnaste vatten.
Ett av redaktionens tidigare räddningsobjekt SV 3 nr 279 VARPAREN 18 har kommit i sjön och fått last i kroken. Roligt att se!
En föregångare till denna sida var W.A Winters nyhetsbrev om små varpbåtar, därifrån har vi transmogifierat ett reportage om BV 12 nr 482 SVANEN, en fin båt som vi inte hört av på länge.
Vi fick in nya detaljer om Ferrose 34 nr 751 MYRAN/MAGNA II. Det som är extra kul med den är att den beställdes och sedermera vidareförsåldes av en person och till en person som båda haft Lidwallsbåtar tidigare. Har du en gång fått smak på Övermohantverket så duger inget annat!

Gott Nytt båtår önskar redaktionen!


Det glider mot jul. Traditioner bevaras och tidevarv försvinna.
Vi fortsätter med traditioner äldre än Lidwallsbåtarna nämligen Anders Winters unika dokumentation om Dalälvarnes Flottningsförening, DFF:s mindre båtar.
Först JOHN som  sommartid kan avnjutas i Saxviken i Mora i musealt skick bevarad.
Samma längd, 8,50m har PELLE som blivit fin fritidsbåt i Västerdalarna.
En Lidwallsbogserare, fast ändå inte är ORE. Kolla får du se. Grannsämjan var god i Övermo
MÅSEN är ett förekommande båtnamn, just denna har en historia i Siljan men har i ärlighetens namn aldrig tillhört DFF. Vi tänjer glatt på begreppen och tar med henne ändå. Det är ju snart jul!

2019 12 08

Redaktionen senaste möte resulterade i en ny kontaktbild som ni väl redan känner till. 
Nytt men gammalt på båtfronten är att den sista pusselbiten i listan  Större bogserbåtar fallit på plats. Vi har fått bilder från framlidne Olle Lidwalls kvarlåtenskap på Lidwalls andra, lite mer komplicerade bogserare.  En bild men just inget mer än anteckningarna på leveranskortet. Finns hon kvar ! ? Var hade hon sin hemvist ? Vi är idel öra för allt om BB nr 140

Även  på den första större bogseraren, tillika systern  till nr 140   BB nr 135 Varnan  fick vi gamla men för oss nya bilder. Olle var mångårig medarbetare på Lidwalls och många av våra tidningsurklipp kommer från honom.
Räkneverket tickar på och vi skriver 608 stycken dokumenterade båtar.

Så har även det blivit lite uppgifter och bilder bakom några fler båtnamn på DFF-listan. Nu kan ni läsa om:  Olle, idag elegant ångslup, Per, ännu i jobb i Orsa,  Svärdsjön som jobbat klart, Pintorp, Siljans sista timmerdragare och Venjan  som går en ny vår till mötes. Det är snart 50 år sedan flottningen på Dalälven avslutades  men de allra flesta av flottningsbåtarna förefaller finnas kvar i någon form och flera har de senaste 10 åren gått från bortglömda vrak till renoverade pärlor. Ingen nämnd och ingen glömd !

Sist på veckans uppdateringar vill vi framhålla den hjälp vi fått från Värmland genom Patrik Bergström, Per Mattsson och Jan Nilsson  att ta redan på vart den BVV 10-båten vi tror kan vara nr 36 Varpbåt 4 tagit vägen.  Vi vet nu att den finns kvar - om ej individbestämd -  vilket innebär att andelen bevarade BVV 10 båtar återigen ökat.

2019 11 24

Innanför LISA-båtarna i den lilla viken av Österdalälven nedanför Lidwalls låg ännu en båt på tidigt 60-tal. RUDAN kallad, en enklare grå båt med ruff, rutor och ett grönt kapell över styrplatsen. Användes som arbetsbåt men också av "gubbarna" för fisketurer. Det mindes den ene redaktören alldeles bestämt. Dessvärre gjorde nästan ingen annan det. Och bland BV4/SV3 fanns hon inte i pärmarna. Borta! Harmligt. Ett smolk i barndomsminnenas glädjebägare.
I november får redaktionen tips om en nyanländ plåtbåt på spaningsavstånd. Fältstudier och pärmbläddrande ger vi handen att det är  BVB 5 nr 383 TANSA. Som är RUDAN! Vi kan därmed räkna 607 dokumenterade båtar, Siljansbygden kan  räkna 32 st Lidwallsbåtar. För tio år sedan var det ju ingen som dokumenterade båtarna och runt Siljan fanns det knappt 10.
Och inte minst, redaktören är ett kärt återseende rikare!
När vi ändå var ute och åkte tittade vi också till framstegen med Klackens tvilling BVB 5 nr 260 JIM, den 32:dra Siljansbåten. Och där rör det på sig. Eller snarare där  försvinner rör.
Sen har Sjötraktorn nr 698 varit ute och brutit is igen vilket vi tacksamt publicerar!

Fortsätt att köpa och rädda Lidwallsbåtar! Tveka inte att förmedla skvaller till redaktionen om du kommer på någon annan med att göra det! Alla ledtrådar av intresse!

2019 11 17

Hej H, Hej H det jobbas på! Sommardrömmarna och restaurerarlustan lever!
Projektet på Forsviksvarv med BB 15 nr 202 FRYKEN 3 knallar framåt med några fina trähantverk! Nya durkar och soffor har tillkommit.
Ottar Magnus har pausat snickrandet på BV 18 nr 205 BOGESUND. Nu smider han reling till fördäcket.
På Wintervarvet har BV 10 nr 94 NÄTRAN rensats på det som en gång var bottenplåt. Sommardrömmar även där ehuru oklart vilken. Det lär nog inte bli 2020.
Motorn och spelet som suttit i BVV 10 nr 36 VARPBÅT 4 som vi tog hand om har fått igång redaktionens Cold Case-grupp. Vi har i alla fall framkallat lite ny info om detta inte helt kalla fall.
Fryken trogen är dock BV 12 nr 281 IRIS. Vi har bildbevis från förliden Valborgsmässa.
Vi har också fått lite kul info om Bogserbåten nr 603 SILJAN II. Dels från Ölandsbrobygget man också ett par intressanta tidningsurklipp. Hon var ett tag tilltänkt att säljas av Skanska och byggas om till passagerarbåt för trafik i Hanöbukten. Men därav blev intet.

2019 11 10

Lidwall & Söner, det fanns söner, det fanns en far. Erik Lidwall f. 1880 var en av de lyckliga icke-bondpojkar som fick jobb, lära sig ett yrke och utlopp för teknisk begåvning hos Dalälvarnes Flottningsförening. Man bedrev ju flottning på stora och små vatten. I och med att tändkulemotorn blev bättre och pålitligare kunde man underlätta flottningen på små vattendrag och vid skiljen och magasin med små, händiga varpbåtar. Tillsammans med de stora ångfartygen räknade DFF närmare 125 båtar.
Där var Erik Lidwall i högsta grad involverad, vid reparationer och underhåll av  de stora båtarna men också vid byggandet av de små. All produktion var uteslutande för DFF:s eget bruk.
En som gjort en stor insats att dokumentera alla dessa småbåtar är denna sidas redaktör Anders Winter. I snart 50 år har han spejat och spanat, frågat och fotat, pärmat och präntat. Vi härbergerar  hans samlade verk/hemsida på detta webmuseum sedan några år tillbaka.
Ligger nu som en länk på startsidan Dalälvarnes Flottningsförening /Övermo varv Småbåtar dokumenterade av A Winter. Och där händer det också grejor! Kolla!

En nyligen timad händelse är t.ex.  DFF LINGAN som Anders fått nya data om. Via Facebook faktiskt.
Vet du något om Dalälvarnes Flottningsförenings båtar, verksamhet eller folk är du hjärtligt välkommen att Kontakta redaktionen. Vi samlar på allt sånt också!
På Lidwallsfronten har det inkommit en ny bild på en tidigare obekant båt. Passagerarbåten BV 5 nr 577 som såldes till Vargön 1965.  Den väcker också vår vetgirighet!


 •  

   

   

  Vad det hela handlar om - Gemenskap runt kulturarvet

  Tillverkningsskylt

  Vimplar med vårt stolta varumärke


  Vår favorittransportör. Båtexpert!

  Marina kvalitetsprodukter i internetbutik

  Nynäs Sjötrafik sponsrar oss!


  Nr 737 Doj-Doj En märklig resa startar

  STOR OTTO Nr 187 Åter en BV 15

  SKÖRVEN II nr 641 en F 90 i 24 knop

  Nr 50 BORGVIK