Nyheter och uppdateringar

STÅLBÅTAR TILLVERKADE PÅ LIDWALLS I LEKSAND 1945 - 1987

Spaningsarbetet fortsätter!

Välkommen till traditionsenlig Lidwallsbåtens dag  den 3 augusti 2024. Vi ses vid Övermo varv kl 11 med våra båtar och defilerar uppför älven. Lunchstopp och visning för allmänheten vid Kajen i Leksand kl 12-14.  Grillknytis i Övermo från kl 17! Samma upplägg som de två föregående åren men i år med sol!  Välkommen med eller utan båt, vill du åka med i en båt brukar det gå att ordna!

Senaste nytt från Lidwallsbatar.se

Över 70 år sedan den första, 30 år efter att den sista lämnade Övermo så fortsätter Lidwallsbåtarna och intresset att gå Full Fart Framåt!
Kolla fliken för alla roliga event vi deltagit i.
Gruppen av intresserade på Lidwallsbåtar på Facebook .
Sidan vi lanserade 2020 om Dalälvarnes Flottningsförenings 100-åriga verksamhet har vuxit rejält i omfång och trafik! dalaflottning.se . Flottningen lades ner 1970, färre och färre ögonvittnen finns kvar. Redaktionen och vänner känner det angeläget, intressant och roligt att samla det som finns. Småbåtarna  finns under rubriken "Dalälvarnes Flottningsförening /Övermo varv Småbåtar dokumenterade av A Winter"

Kontakta oss

Fortsätt därför att e-posta in bilder, nya som gamla, och uppgifter om kända och ännu oidentifierade båtar till oss. Vi har ca 4000 besökare i månaden och tar gärna in annonser från sponsorer.
Redaktionen bekostar lejonparten av hemsidan med egna medel, så vill ni stödja verksamheten ekonomiskt tar vi tacksamt emot ett bidrag - kontouppgifter Här

Nyheter

Datum Uppdatering

2024
05 24

Pingsttid är dänryckningens tid tänkte Ottar och ryckte dän pressenningen från sitt projekt - att göra ångbåt av BV 18 nr 205 BOGESUND. Ett ryck som verkligen avslöjade ett lyft! Vi har ju följt arbetet in i minsta välgjord detalj, nu fick vi se hela härligheten! Vi la ut Ottars bilder på vår Facebookgrupp och hans kulturgärning fick välförtjänt rekorduppskattning med över 425 gilla-tummar bara i den gruppen!
Kvar under pressenningen ligger Skåningen nr 311 MB 3 GRÖNINGEN. Men Marcus känner ingen press för det, den är välhållen och vintern har ägnats åt motorrenovering och god vård av Nynäs Sjötrafik och  Gröna Bolagets andra Lidwallsbogserare.
En annan proffesionell brukare är RYAB som snyggat till sin BV 15 nr 476 MARTA. Fler Lidwallsbåtar är på väg in i firman. En Till har aldrig skadat nån!
Nusnäs Båtklubb har förvärvat BV 18 nr 409 LAXEN och har börjat peta i prickarna i övre Siljan. Ett underbart vårtecken att hänryckas åt. Spelet har fått gå från bord till förmån för en kran som passar uppgiften på pricken. Du kanske behöver ett gediget spel? Lätt att bli beroende har vi hört.
Med rumpan bar ligger Högsjöbåten nr 681 MAIRELL, den avdragna täckelsen avslöjar nya fina grabbräcken och en aktre pulpit. Smedbragd i rundjärn.
Bredvid henne ligger BV 10 nr 194 BILL i princip klar för sin debutantbal i Säffle bland andra Seffle-made båtar och motorer den 8 juni! Kom och kolla vetja!
Ett något större arbetsinsats krävs innan våra skyddslingar BV 5 nr 156 SVARTE RUDOLF och BV 10 nr 101 LOTORP kommer i sjön. Men det trillar på för båda, en kapning här och en svets där. Vår devis är att Det ska vara kul och inte göra ont.
Vi kan gärna dela med oss av denna smärtfria och sanna glädje om någon driftig person vill ta över halvvägs och fortsätta njutningen.
BV 5 nr 259 KLACKEN puttrade Listerglatt igång efter vintern vilket förtjänade ett skrovmål. In- och utvändigt av samtliga på skrovet förekommande kulörer och kvaliteter. Snyggt men inte pråligt.
Vårbestyren pågår verkligen i vår vänkrets av stålbåts(fins)makare.
Ägna också en medlidandets tanke åt alla stackare med plastbåtar som sliter mellan klägg och  styren!

2024
04 21

"Den som gör en resa har något att berätta" präntade Matthias Claudius (1740 -1815).  I dag när "resa" ligger på floskeltoppen förtjänar det att påpekas att han menade förflyttning i rummet och inte nån yrkeskarriär, viktminskning eller något hysteriskt renoveringsprojekt.
Låt oss därför redogöra för ett par, tre resor i geografin som redaktionen & co nyligen företagit.
Den första gick till Bålsta i grannlänet. Vi träffade makarna Nyman som varit första ägarna till Ferrina 90 nr 631 JUNTS II. Fina bilder, härliga minnen och gott fika blev frukten!
Som framgått av Facebookinlägg har vi även två gånger besökt BV 10 nr 101 LOTORP i Finspångsförorten med samma namn samt även hemfört densamma till tryggheten på Wintervarvet. På första lotorpsturen puttrade vi även vidare till Väröbacka och räddade ett par pollare från den nyligen hädangångne Skåningen nr O31 SVEN. Vi hade en trevlig minnesstund med kaffe hos Pål & Kajservice och fick lära oss om bl. a Hamnarbetsbåten nr 576 FREJAS "resa".
Stärkta och sturska av lunchen senare den dagen snokade vi oss oanmälda in hos Stenungsunds Hamntjänst AB och blev direkt på- och välkomna!
-Bogserbåten nr 775 ASPÖ låg i sjön, redo att förtöja och förnöja.
-För om henne låg den sista i raden av 175 st BV 10, nr 661 med en 200 hkr maskin!  Vi fick även en rundvandring i deras hallar och såg
- Klippans gamla bojeka BV 4 nr 462.
- 1970 nybeställde man in Hamnarbetsbåten nr 642 BÅTMAN 2 , nu låg hon startklar i hangaren.
- Även Dragaren nr 601 HUBERT låg inne för upprustning.
- Skåningen nr 706 MB 31 fanns också på området i väntan på sin tur.
Som de ordentliga båtmänniskor de är beställde man även några Lidwallsvimplar som vi åter fått i lager.
På resans sista dag fick vi avnjuta mera kaffe, kunskaper och historier i Edane hos Andelsföreningen Bogserbåten Borgvik som också  vårdar BVV 10 nr 12 LARS och nr 70 SIV. 
Till slut vill vi gratulera Traktorbåten nr 546 TRÅGET som firat 60 år med sin betydligt yngre personal. Presenter och Presenningstårta. 
Grattis även till familjen Lantz - Svensson som tagit över Ferrina 90 nr 637 LISA och därmed gett Siljan fortsatt förtroende och flytkraft till denna skönhet!

Nu borde alla vi vårvurmare resa oss som en man och begära resning hos SMHI i fallet med förfallet aprilväder!

2024
03 24

April April!
Ähbaskoja, det är ju mars fortfarande. Men vädret är aprilligt värre! Täcka av rariteterna eller inte? Det var frågan på Wintervarvet. Men det är otäckt att vara otäckt i marsvintern,  så vi höll oss!
Däremot pågår ridderliga rustningar i vårt avlånga land.
Militärarbetsbåten nr 723 STURE som används vid sjöbefälsskolan i Kalmar  får en rejäl genomgång. Det talas om ev. eldrift, det blir den första profesionellt använda Lidwallsbåten i så fall! Mycket intressant!
Militärarbetsbåten nr 728 PIGGEBÅTEN är på land i Norrköping för upprustning av sin nye ägare. Av båten alltså. Storartat att dessa båtar piggt sliter vidare efter 50 år i hårt arbete!
På land i Norrköping hittade vår spanare Tobbe också Bogserbåten nr 395 FYREN. Utan propeller. Vad händer med denna f.d statens kanalbåt?
Högsjöbåten nr 646 DINGE II tjänade Televerket väl då det begav sig. Fint rustad till fritidsbåt är hon nu till salu.
BVV 10 nr 298 OSENSJÖN har bytt ägare i ett närliggande, avlångt land. Sidan har fina flottningsbilder sedan tiden det begav sig.
BVV 10 nr 66 PRINCEN har också ny hemort och ägare. Fortfarande i yrkestrafik.
Och på tal om cigarettmärken...  Vårt projekt BV 10 nr 194 BILL är inget vi drar i långbänk. Däremot har hon fått en sådan på BB-sidan. De första offentliga rökringarna ska blåsas i Säffle den 8 juni! Kom och lyssna, flukta och lukta på Föreningen Selfflemotorns vänners Bil & och Båtdag "Made in Säffle."
Mikael i Ramnäs har lyckats lägga vantarna på en BVV 5 nr 382 LELÅNG med originalkulan kvar. Han lär ha fått spel också. Även det original! Vi gratulerar till en raritet med "matching numbers"
Tack alla fina vänner som förser oss med uppdateringar! Det är viktigt för oss, ägare och läsare att vi är aktuella!

Snart är det vår igen, varenda dag!

2024

03 03

I fädrens spår gick Ellen med efternamnet Winter. Halkade ut på en brygga och dokumenterade förtjänstfullt Bogserbåten nr 603 SILJAN II/ SKALLÖ där hon låg i Västerås. Om hon också lät familjen vänta i bilen liksom hon själv så många gånger genomlidit förtäljer inte historien. Men spana det kan hon!
Vi har fått fina bilder från föreningen som driver Passagerarbåten nr 414 VÅLLÖ II. En länk till föreningen hittar du också på sidan! Kom och åk!
Mindre kul var nyheten att Passagerarbåten nr 758 NÄSSLAN gått till skroten. Nyheten kom oss till del via den fantastiska sidan skargardsbatar.nu  som likt vår drivs av ideella hästkrafter! Patrik Nylin och Krister Nilsson gör ett ovärderligt jobb!
Den utarbetade BV 12 nr 305 BLÖTÖGAs öde lämnar heller inget öga torrt. Skrotad hon med fick vi just reda på.
På sidan med Okända Skåningar finns NCC:s gamle vän SVEN. Urplockad in på bara skrovet väntar hon på tuggen. Om inte du öppnar ditt hjärta och plånboken en aning.
Vår BVV 5 nr 156 SVARTE RUDOLF kom undan detta öde med ett nödrop. Nu har vi fått styr på rodret.
Ur spår är tiden, fina båtar blir armeringsjärn. Dock är vi tacksamma över att få reda på det, allra helst lite innan repet har dragits.
Emellertid tar vi av hatten för fädernas järngärningar och för alla jobb och all glädje båtarnas skapat!

För framtids seglatser!

2024
02 11

En gång arbetsbåt, fortfarande arbetsbåt! Många Lidwallsbåtar är i ännu i yrkesfart , i synnerhet gäller det Sjötraktorerna. Bruks- och andrahandsvärdet står sig mycket väl. Lidwalls byggde 18 st. mellan 1966 och 1979. Korta, tunga och ändamålsenliga.
Här lite uppdaterad info om några av dem:
Pråmkompaniets Sjötraktorn 604 SVARTSKÄR ligger nyrustad och fin i Skoghall och väntar på islossning.
Sjötraktorn nr 790 LILL-PÄR som även hon tillhör Pråmkompaniet är numer stationerad i Hälle i norraste Bohuslän.
Vid Södertäljeslussen stretar Sjötraktorn 701 ARVID på.
Sjötraktorn nr 698 MR HYDE har siktats vid Liljeholmskajen i en annan kulör än när hon var med och byggde vid Slussen.
Vi har fått bilder på Sjötraktorn nr 710 HÅSTA I vilket ju alltid är trevligt. Däremot har vi inte hört av henne sen 2016 då hon renoverades i Länna söder om Stockholm. Någon kanske kunde förlösa oss ur denna plågsamma okunnighet?
En annan båttyp av vilka de flesta exemplaren sköter sig exemplariskt är de fjoderton Militärarbetsbåtarna. Nr 728 ARTHUR söker ny husbonde.
Igelstaverkan i Södertälje hade Lidwallsbåtar. Vi har fått fler historiska bilder på BV 12 nr 201 ITA I/ROBIN HOOD, likaså på BV 18 nr 446 ITA II. I färg dessutom!
Vill någon göra båt eller i värsta fall pråm av ett skapligt Skåningskrov så har vi ett på lut. Kontakta redaktionen innan skroten tar henne!

2024
01 28

I vår firar vi mopedåldern! 1 maj 2009 startade vi hemsidan. Som vi sa för ett par uppdateringar sedan så tycker i alla fall vi själva att det är stenkul! Och nyttigt! "Katthemmets" senaste räddningsprojekt KLIPPET som nyss var svårt okänd är nu identifierad! Tack vare forskning i våra egna förutförfattade dokument  och en del mätande i ett för tillfället upp och nervänt skrov. Rester, lagningar, konstruktionslösningar, uteslutningsmetoden, geografikunskaper, måttband och hans mormor...
Vi är således de lyckliga förvaltarna av BVV 5 nr 156 SVARTE RUDOLF!
Redaktionen böjer sina nackar och ler!
(Rudolf - då det var namnet på Sunds bruk, Svarte - efter skrovfärgen och redaktionens osedvanligt stora intresse för visor och närheten till Karlfeldtsgården i grannbyn).

I kölvattnet av den forskningen kunde vi identifiera ett fint foto som föreställande BVV 10 nr 27 i Sunds Bruks bruk.

Vill någon göra båt eller i värsta fall pråm av ett skapligt Skåningskrov så har vi ett på lut. Kontakta redaktionen för ett tips så hett att det fordras grillvante!

Vad annars för nytt på fronten?
Vi har kompletterat sidan för nr 517 DRAGAREN 1 med ett tidningsurklipp.
På en av våra av Stockholms Läns Landstings anordnade nöjesbudgetkryssningar i innerskärgården fotograferade vi högsjöbåten FERRINA 85 nr 632 SOLSKÄR vid sin brygga på Ramsö. Kryssningen är f.ö SL:s linje nr 83. Kan rekommenderas!
Nya bilder på BV 12 nr 269 HÅLLDAMMEN som bereder sin ägare ständigt nya härliga upplevelser. Vem vill inte bryta isen?
BV 20 nr 358 KEATON som återgick i yrkesarbete har fått 240 hk till och gör god tjänst hos Sjöbyggnationer i Stenungsund!

I övrigt är det påfallade mycket nyheter om Dalälvarnes Flottningsförenigs flotta f.d flotta. Syskonsidan dalaflottning.se kan ha bidragit till ett nyvaknat intresse?
DFF SIXTEN har fått fler bilder
DFF ARNE har fått fler bilder
DFF STIG har fått fler bilder, inklusive nytagna
DFF ATLE har fått fler bilder
DFF RAN också
DFF UNTRA den med
DFF TUNSTA jo då, samt
DFF NEPTUN

Slutligen vill vi  likt Svarte Rudolf i visan böja våra nackar i tacksamhet till våra sponsorer som valt att bisträcka oss driftbidrag även detta år!
Även några privatpersoner har bidragit med slantar som kommer väl till pass!
Det går nämligen för sig via Kontakta redaktionen.

2024
01 14

Det fanns ett krig man kunde kalla Kalla. Nu hettar det tyvärr till igen.

Till oss kommer det ofta frågor och bilder på Lidwalls bidrag till den militära materielförsörjningen. Värnplikten som den såg ut skapade många minnen för manskapet, för många även av små ihärdiga båtar. De flesta båtarna är ännu i drift vilket tarvar mer kunskap från inblandade. De och andra civila och militära hamnarbetsbåtar finns på en egen flik i god ordning.
De första var Militära pers.transp. båtar nr 688 - 690 som levererades 1973 med FMV i Karlskrona som beställare.
Den stora order kom fråm Marinen 1975 på 14 st Fordförsedda persontransportbåtar på 8.5m.
Alldeles nyligen bidrog förre Lidwallsmedarbetaren Kjell Eriksson med en intressant uppgift. Skanskas nr 749  MB 37 uppvisade slående likheter med de fjoderton. Lämnade dessutom Övermo på samma transport som en av dem. Kjell, vi och snart även du vet varför. Dessutom kom MB 37 rejält i kläm mellan stormakterna vid leveransen.
Militärbåtarna är fortfarande i drift och vi tar tacksamt emot livstecken. Som nyligen från militärarbetsbåten nr 726 PIGGEBÅTEN som 2020 bl.a fick en ny maskin och tjänstgör hos Håkan Anderssons Dyk och Anläggning AB.
En annan muckad båt är militärarbetsbåten nr 733 PIGGE som agerar vicefärja i Stegeborg.
Före jul fick vi också fina bilder på den pigge militärarbetsbåten nr 727 FOLKE. Hon är entreprenadbåt, flyttar pråmar och står i. Till skillnad från sina nyss nämnda vackert nymålade systrar är hon vackert patinerad av hårt arbete. Funktion är fint!
Så långt båtar beställda av Försvarsmakten.
Två bogserare fick en motsatt yrkesbana. Mest känd är Bogserbåten 560 nr SILJAN I  som efter att ha dragit sin sista stock över Siljan blev FROST hos Kustartelleriet i Vaxholm.
Häromdagen hittade vi bilder från Muskö där DFF-båten ORE förhalar en ubåt! ORE byggdes på DFF´s varv i Övermo på ritningar ditcyklade från Lidwalls,  som i slutet av 50-talet hade häcken och orderboken full.

Var glad, tacksam och redo!

2023
blir
2024

Ring ut det gamla, ring in det nya!
Årssummering, nya årtag och nyårshälsning från våra tre verksamhetsgrenar - Websidorna, Katthemmet och Samåkningskommisionen.

Websidorna
Låt oss framföra vårt tack till dig som läst och bidragit under 2023. Utan dig hade vi suttit här ovetande, okända och utan kamrater!
Facebookgruppen har t.ex. vuxit från 1100 läsare till 1260 st under året.
Syster dalaflottning.se har fått in många trevliga berättelser, inte minst från Västerdalarna.
Hemsidan (den här) får ständigt nya bidrag om vad som händer i Lidwalls- och flottningsflottan. 1 maj 2024 är det 15 år sen vi startade sidan och inte minst vi i redaktionen har stor glädje av alla fakta vi samlat på oss. Tre nya båtar har vi också identifierat. Många varma tack för informationen om båtarna och för allmän läsglädje når oss också.
Tack också för de mera handgripliga sponsorinsatser vi får för att hålla oss flytande!

Katthemmet - vår räddningsmission för stackars utrotningshotade exemplar.
En och annan båt kan vi tack vare Wintervarvets erfarenheter och resurser fixa själva, andra förmedlar vi till ansvarskännande vårdare. På senare år har även det spritt sig hos den någorlunda breda allmänheten att man med förtroende kan lätta sitt dåliga samvete eller rensa ägorna från båtvrak med vår hjälp.
Vi har skickat BV 4 nr 687 MARTIN vidare, räddat BV 5 O50 KLIPPET från klippen och tagit krafttag med BV 10 194 BILL.

Samåkningskommisionen har genomfört några mer eller mindre planerade turer, alla svårt lyckade!  Lidwallsbåtens dag och Flottningsbåtens dag i Karlstad är de stjärnor som tindrar klarast. Vårt endagsäventyr på Moras vattenvägar var också en höjdpunkt, liksom vår vårliga tvåbåtskörning till en halvtorr Insjön.
Högvattnet i Siljan med alla omförtöjningar och bryggbrist vill vi helst bara glömma...

K-Märkningen på Lidwallsbåtens dag var en riktig höjdpunkt på många sätt. Ett officiellt erkännande från Sjöhistoriska för katthemmets järngärningar och för den dokumentation som bara kunde klippas från hemsidan och klistras in i ansökan.
Vi kan med glädje lägga på och ringa av 2023.

Framåt då? I det riktigt långa loppet, typ 50 år vill vi så klart att båtarna och hemsidan lever kvar. Vi tror att nya fanbärare kommer att uppenbara sig i sinom tid. Vi har också sagt att vi vill fondera avkastningen från katthemmet till att betala framtida webhyror och programlicenser.

Under 2024  som vi hyser gott hopp om att få uppleva, planerar Samåkningskommisionen att arrangera Lidwallsbåtens dag den 3 augusti, dyka upp i Skoghall i juli och sprida välljud i Säffle. Den 8 juni timar en motor-och båtdag arrangerad av vännerna där. Vår avsikt är att medverka med något K-märkt och Sefflemotordrivet . På hemvägen den 9 juni hoppas vi kunna sjösätta i Filipstad och åka den fantastiskt fina Prästbäcken, en del av Bergslagskanalen.
Den 31 aug - 1 sept är det Marknaden uti Nora men ur vår synpunkt är det viktigare att Lidwallsbåten Passagerarbåten nr 639 Plaskus fyller jämt. Hela 55 år i trafik på samma rutt. Vi tänker uppvakta jubilaren med tre små gummor körandes Lidwallsbåtar. Minst. Häng på du med, med eller utan Lidwallsbåt!

Men framför allt önskar vi av 2024 att du får ha hälsan, läser vad vi skriver och kan uppfylla just dina plåtbåtsdrömmar!

Kära och varma hälsningar från Anders och Mats


Låt oss veta!
winterbengt@gmail.com
   till Anders
matslidwall@gmail.com
   till Mats

2023
12 17

Det glider mot jul, eller hur det nu var.
Låtom oss i varje fall göra halt och rapportera vad som hänt på fronten sen sist. Några har det mera glatt än andra.  Stefan skulle ta upp BV 10 nr 78 HERKULES men Mälarisen hade lagt sig. Det blev isbrytning för Herkules. Inget storverk kanske med den relativt flatbottnade gamla damen men upp kom hon!
Glatt blev det på redaktionen när tre fina bilder från 1990 halkade in!
Kjell Hag har vänligen tillsänt oss ny bildinfo om var och vad BB nr 603 SILJAN II / SKALLÖ hade för sig då.
En som inte räds Mälaren är Sjötraktorn nr 701 ARVID.  Red morsade på skepparen Göte, redo för avfärd mot jobb vid Södertäljeslussen. Slant - är inget en sjötraktor är slagen till i istider!
Urban i Ängesgårdarna var beredd att lägga en slant på en koppling till sitt projekt BV 15 nr 42 BARKEN. Men efterlysningen på bl.a vår Facebooksida var iskall.  "Ingen könst att bli bet, det är värre å va" /gammalt ordspråk från Västaför Siljansnäs .  Själv är bäste dräng, besitter man handlag och en bra svarv så  löser det sig, som så gott som ständigt i de Sondellska samlingarna.

Nog med lågfriktionsanspelningar! Vad värmer mer än en härlig sommarbild, gärna med lite timmer inblandat? Vi fick fina familjebilder till dalaflottning.se när vi skrev om Inspektor Svenivan Johansson. Mågen Ola som var lärare (och kan tillskrivas ena redaktionshalvans grundläggande fysikkunskaper) sommarjobbade som lärare plägade på den gamla goda tiden. I detta fall på DFF DRAGGEN i timmerhanteringen i Leksands Noret.

Vi önskar er alla ett gott före,  både på dan före dan och hela vägen fram  till jul! Och en riktigt God sådan när den infaller!

2023
11 26

Flottare med färg, lär det bli. Färgerna som gäller nu är grått för november och svart för en viss förliden fredag. Men nu har det kommit snö så vitt red kan se.

Vackert röda och gröna i höstens tid tindrar emellertid Ottars stiliga lanternor på BV 18 nr 205 BOGESUND.
BV 10 nr 194 BILL har fått färgmatchade durkar. Snyggt men inte pråligt.
Pråmkompaniet i Karlstad har varit ute och flyttat en orange pråm med Sjötraktorn 604 SVARTSKÄR.
Passagerarbåten nr 580 GUMMAN färjade länge hoppfulla till Kurön. Nu har hon bytt ägare efter en blixtvisit på Blocket.
Två fina BVV 10 med liknande färgsättning är just nu på Blocket.
Nr 182 KARE och
Nr 183 BRAXEN . Köp båda så har du ett par i nummerordning! Fränt va?
Redaktionen tindrar alltid lite extra när båtar vi trott varit försvunna åter dyker upp. BV 15 nr 268 GRUVÖN 4 / CASTOR är en sådan. Efter 35 år i det för oss okända dök hon upp på Blocket, sökande den rätte.
Andelsföreningen Bogserbåten Borgvik gör ett fint job med att bevara Lidwallsbåtarna BVV 10 nr 70 SIV,  som ska bli föremål för föreningens handpåläggning inom kort
och BVV 10 nr 12 LARS som är nyrustad. Sven-Olof Sjöqvist har intervjuat anhöriga till LARS besättning och fått fram ytterligare historia. Information som gått till spillo för eftervärlden om ingen tagit sig för att berätta.
På tal om det och om flottare med färg så har en av dalaflottning.se ´s sagesmän Lars Erik Larsson i Dala-Floda med en historia om en dag på jobbet som kunde blivit den sista för  "Träkolsbåten" Bv 12 nr 258 LOKE.
Lars-Erik har också bidragit med en massa berättelser om flottningen på Västerdalälven. Information som gått till spillo för eftervärlden om ingen tagit sig för att  berätta...
Håll färgen vänner! Snart är det vår!

2023
10 29

Inget går upp mot fältstudier! Så här års när folk och fartyg går i ide är det en bra idé att gästa verkligheten. Varken flugor, tjälskott eller snödrev på vägarna!
Redaktörerna Winter och Gudmundson laddade sina termosar och drog i söderled från Siljansbygden.
Mot Blötberget,  som vi verkligen inte har något mot! Mats Norell driver där en verksamhet, Norell Marin och Mekaniska AB:s där inget mänskligt är honom främmande. Åtskilliga Lidwallsbåtar har passerat  genom åren, i mycket bättre skick när de gick än när de kom.
De rosiga redaktörerna råkade på BV 20 nr 460 HÅBROK som Mats nyligen räddat från ett oblitt öde.
De fick se BV 20 nr 318 LETSJÖN som brukas som pråm i firmans marina division.
Man fick följa framstegen på Varpbåten nr 272 HENNAN III som är på restaurering hos firmans mekaniska del.
I den närbelägna sjön Issen låg BB 15B nr 202 FRYKEN i full färd med timmerhantering per pråm.
De båda farbröderna som fixat BVV 5 nr 103 FEMMAN under GW-rederiets flagg fortsatte med att hemsöka förre ägarens familj. En mycket fruktbar visit som gav fina bilder från familjealbumet från när båten hette Thor.
I veckan som var publicerade en av våra värmländska vänner en karta på Facebook. I ett icke-marint sammanhang men åsynen av Klarälvens delta frammanade fina flottningsbåtsminnen från förliden sommar.  Vi minns och delar med oss av några höjdpunkter av fin gemenskap på Flottningsbåtens dag 2023.
Snart är det dags igen!

2023
10 15

En månad sen förra uppdateringen. Ursäkta men vi har varit upptagna. Som så många andra.
BV 15 nr 347 MARÄNGEN t.ex. Upptagen med en mycket fin traktor dessutom. BM rakt igenom .
BV 10 nr 153 ALFRED. Också upptagen.
Samma med BVV 10 nr 92 - upptagen.
BV 15 nr 177 STOR-OTTO? Jodå, upptaget där med. Med besked och per Myrslok som traditionen bjuder
Delar av redaktionen har också företagit en bilresa och på egen hand bespanat Ferrose 34 nr 708 HEGA. På land och till salu.
På samma turné provåktes Ferrina 100 nr 639 PLASKUS.
Från en närstående till vederbörande redaktionshalva inkom bilder på Special-BV 5 60X RAN.
Vi vill också ta upp att en Sjötraktor nr 719 BILL har dykt upp på  vår radar efter 35 år i skuggorna. Nu i full drift i Köpenhamn!
Bengt Nyvalls f.d. fina BV 10 nr 78 HERKULES har ny ägare och har lyckligen upptagits i kretsen av mälarbåtar, egen båtplats och allting!
David Karlberg i Rättvik har förklarat sig över hövan upptagen med ett antal kulturprojekt, kul-och ångdrivna. Ferrina 90 nr 637 LISA är till salu efter 8 år i Davids goda vård. Denna båt upptar av lätt insedda skäl ett stort utrymme i reds. hjärta.
Bogserbåten nr 360 LÅNGÖN ligger i och är upptagen med att buffa en pråm.
Men vad har då red varit så väldigt upptagna med?
Jo vi har tagit upp:
Högsjöbåten nr 755 KARIN
Högsjöbåten 681 MAIRELL
BV 4 nr 293 VB 13 (samt skruvat fast K-märkningsplaketten)
BV 4 nr 468 FORSSJÖ BRUK
Satt i och tagit upp BV 10 nr 194 BILL. Satt i en Seffle i densamma, satt i, provat och tagit upp igen.
Vi har också till "katthemmet" hemfört BV 5 nr O50 KLIPPET. Mitt framför nosen på en skrothandlare.
Men det tar vi upp en annan gång

2023
09 17

I dagarna firade Sveriges konung 50 år på tronen. Redaktionen beskådade bl. a en  uppvisning av 5 generationers svensktillverkade stridsflygplan. Svårt imponerade av vad denna lilla nation åstadkommit! Lägg där till fordonsindustrin och ett otal schlagerfestivalvinnare.. Samtidigt som man i Linköping byggde Tunnan och kort därefter Lansen,  tillverkade några gubbar i Leksand de första av 800 stålbåtar...
Båtar som fortfarande älskas, köps och säljs!
En BVV 10 nr 600 i Sunne t.ex. Var illa ute men med lite kärlek kom hon igång igen. Nu till salu.
BVV 10 nr 78 PRINCEN har fått en ansikts- /skvättbordslyftning och är också till salu.
BVV 10 nr 78 HERKULES har fått ny ägare, en genomgång och går nu i Mälaren. BVV 10 nr 266 VARPAREN 19 donades och driftsattes på Wintervarvet 2014 - 2016. Såldes sedan till Erik Gustafsson i St Skedvi. 2020 såldes hon vidare norröver till brodern Pers stora sorg. Nu har Per åtbördat välljudet till byn och allt är frid och lycka.
Vid Marmens stränder gick Håkan Moberg och saknade sin BVV 10 nr 183 BRAXEN. När vi nyss bjöd ut vårt räddningsprojekt BVB 4 nr 687 MARTIN var Håkan först till kvarnen. Och glada blev vi över att MARTIN kom i goda händer!
Vårt andra räddningsobjekt BVV 10 nr 194 BILL fick därmed den uppmärksamhet den förtjänade. Framstupa sidoläge, plåtbyte, skrapning och målarfärg!
En riktigt lovande sak för de kommande 50 åren på tronen för Lidwallsbåtarna är att Hampus H köpt BV 12 nr 201 ROBIN HOOD. Herr Huledal tänkte sjöman bli och bruka båten som studentkorridor i Kalmar med några kamrater!
Fortsätt gärna att hålla oss uppdaterade på båtarnas öden och äventyr. Dina uppgifter har visat sig väldigt värdefulla när Lidwallsbåtar älskas, köps och säljs!

2023 09 03

Vi skördar sommarens frukter.  På den trevliga invigningen av Smedjan, flottningsutställningen i Dala Floda skördade vi ett historiskt foto på BVV 10 nr 169 MAJKEN. Valfrid Pollack fångad vid Brosågen i Vansbro, en vanlig dag på jobbet!
Vi fick också fina skildringar från flottningen på Västerdalälven, de kommer inom kort på vår syskonsida dalaflottning.se.
Från Ståle  i Norge har vi fått ytterligare fina uppdateringar:
- Traktorbåt typ 1 nr 477 TYRIHANS har fått kärlek och nya pråliga bokstäver i fören.
- På spaning i Sverige hittade han också Bogserbåt nr 303 HJALMAR. Av smygfotot framgår att hon också fått kärlek i form av målarfärg.
Inspirerad av alla duktiga och skarpögda spanare lät också red blicken svepa över fjärdar, kobbar och bryggor vid en nyligen företagen STORSKÄRS-tur i Stockholms skärgård. På Ramsö låg den fina Högsjöbåten nr 632 SOLSKÄR kvar vid sin brygga. Dock utom skotthåll för mobilkameran.  I andra änden på samma ö, vid Blombergs Varv dök den nyligen bortauktionerade Hamnarbetsbåten nr 368 SANDSKÄR upp! På lämpligt fotoavstånd dessutom!
Nye ägaren till Ferrina 31 nr 777 BJÖRKHAGAS FERRINA hörde av sig och uppdaterade oss på status och ny hemmahamn. I utbyte fick han några omvårdnadstips och så klart en aktuell sida om sin fina båt!
Om man, som i fallet med Passagerarbåten nr 580 GUMMAN får för sig att sälja på blocket är det guld värt att kunna presentera vår dokumentation om båtens historia till en lysten marknad!
Sådd och skörd,  typ.

2023 08 20

"Vattnets betydelse för sjöfarten kan inte överskattas". Tyvärr gäller inte Ju mer-Desto bättre. En timme in på Lidwallsbåtens dag kom Hans stormande. Siljan, som nu är reds horisont, steg och steg. På två veckor fick vi en meter mer än normalt. Vada ut på bryggor och slacka tampar istället för sköna färder, bryggseglingar och badstopp. Dock är vi fortfarande varma och goa inombords efter Lidwallsbåtens dag! . Fina båtar och härliga människor från när, fjärran och Norrlands kustland. Reportage kommer!
BV 10 nr 299 BRUNO kom puttrande över Siljan från Vikarbyn. Kul med en till i sjön, fatastiskt kul med en ung skeppare Alex!
I ett närliggande och för tilfället onödigt generöst tilltaget vatten går nu BVV 4 nr 720 VAN som hon ska!
BVV 4 nr 189 INEZ är också i sin sjö. Vi kan bara gissa att vattenståndet mist förståndet där med.
BVV 10 nr 78 HERKULES blev snabbt såld till SALA. Skönt!
Sammalunda med BVV 10 nr 26 VARPAREN VI som sålts till Lindesberg.
På vår Karlstadstripp i juli (Reportage kommer!) fick vi glatt återse den gamla fina Sjötraktorn nr 604 SVARTSKÄR. Bengt Sandinge hade i lönndom köpt tillbaka den, rustat och återbördat den till sitt ursprungliga tjänsteställe!
Några pedaltramp bort håller hans flinka personal på att rusta Traktorbåten 663 VALÅSEN som de räddade för något år sedan. Pråmkompaniet börjar att få ett gäng nu. Tre traktorbåtar och två Sjötraktorer. Vad vi vet, di är ena luringar de där, drar pråmar men även redaktionen vid näsan. Men Alla ska trivas.
Vem behöver förresten inte en traktorbåt, minst?
Tala med Urban om du inte kan få ta över hans fina Traktorbåten nr 574 STORA?
Vill du hellre finåka så ska viss Göte sälja Ferrina 93 nr 746 NAJADEN efter lång och trogen tjänst.


2023
07 23

Högsommar, högtid och högsäsong!
Några fina ungdomar ställde till med bröllop i Tällbergs hamn. Kan man tänka sig en värdigare entré till festen än med BV 5 nr 103 FEMMAN? Avfärd från Laknäs, en runda på Stor-Siljan och intet öga torrt i Tällberg!
Högtidlig sjösättning vankas för BV 10 nr 71 ULVSBY. Nu målad vackert grön och bara resten kvar.
Stor glädje utbröt när BV 10 nr 12 LARS kom i sjön efter 20 år och allt fungerade u.a!
Från Norge rapporterar Ståle att BV 10 nr 117 FLØTARLARS hamnat på Museum. Norge är verkligen ett föredöme när det gäller att bevara historien!
Sa vi förresten att redaktionen med följe ska besöka Flottningsmuseet Fetsund Lenser 19-20 augusti? För det ska vi!

Ett glatt återseende blev det av en av Lidwalls mera udda farkoster.
Färjan nr 448 LIDEN dök upp på Blocket efter hur många år som helst i radioskugga! Nu är hon husbåt.
Även Passbåten nr 381 ISAB dök upp i vårt närområde. Till salu i Djurås borde hon vara ett bra projekt för en händig ungdom.
Liksom BV 15 nr 40 BÖLJA som sen länge fastnat i vinkelvolten. Viktor, ung och händig har tagit över och återbördat henne till Dalarna. Genuint roligt av en rad skäl!
Annars kan du ju ta en titt på rejäla BV 18 nr 409 LAXEN som också söker ny ägare?

Red har haft högsäsong med en mycket trevlig och lyckad träff på Skoghallsådrans Hamndag den 15 juli. Reportage kommer som ett ljus i höstmörkret!
Vi har också genomfört de flottningsdagar som vi skrev om förra veckan. BV4 nr 293 VB 13 fungerade umärkt som publikmagnet för alla sinnen!
Programmet för Lidwallsbåtens dag den 5 augusti tar form.

  • Båtägare och deras anhängare samlas i Övermo kl 11.
  • En väldig massa båtintresserade samlas på Kajen mellan 12 och 14.
  • Kl 13 får vi finbesök av Sjöhistoriska Museet som kommer att dela ut tre st. K-märkningar till lika många båtar. Vilka kommer att framgå...

Väldans välkommen!

2023
07 02

Sommar, sommar och sol! Havet och vinden och doft av Cuprinol... eller nåt sånt. 
Det är svårt att hitta på något roligare än att i goda kamraters lag köra konvoj med Lidwallsbåtar! Nu senast utforskade vi  div. vattendrag i Mora per småbåt veckan före midsommar. Givetvis ingick även utfordring.
Vi planerar att åka på Skoghallsådrans Hamndag den 15 juli och köra med våra gamla och nytillkomna flottningsbåtar.
Lördagen 19 augusti är vi inbjudna till Fetsund Lenser i Norge och tar med ett par båtar. 
Fredag den 7 juli ska vi vara med på Flottningsdagen i Dala-Flodas Kovicku. Då blir det torrkörning med BV 4 nr 293 VB 13.
Samma upplägg i Skebergs by i Leksand den 22 juli. Och givetvis Konvoj och Kaj/kall-prat på Lidwallsbåtens dag den 5 augusti!

Hör gärna av dig om du vill delta med oss. Med eller utan båt.
Är du utan båt och vill bli med en egen kan vi möjligen tänka oss att snart skiljas från BV 4 nr 687 MARTIN mot en rimlig köpesumma.
Två av profilerna som alltid har en (hand)startklar BV 4 på gården och som kom som ett skott till Mora när Mashavets norra delar skulle utforskas var Lena och Tomas Blom. Tidigare har Tomas räddat BV 10 nr 50 BORGVIK. Nu är båten i mycket goda danska händer och renoveringen förtsätter!
BV 4 nr 525 FORSKALLE blir också hon väl omhändertagen.
BV 10 nr 71 ULFSBY har fått verkligt professionell hjälp med underverk och ytskiktsarbete.
BV 10 nr 58 BOSSE i Sjötorp hade vi koll på där hon låg på land vid Göta kanal. Men vid en redaktionell koll i maj var hon borta från sin uppläggningsplats. Nu fick vi bilder där hon ligget i vattnet i bättre skick än någosin. Puh!
BV 15 nr 177 STOR - OTTO har vi ju kunnat avnjuta i bl.a tidigare års Skoghallsträffar. Nu har ruffen fått ny inredning för (ännu) bekvämare övernattlingar för familjen Svahn-Karlsson!
Tycker du det känns lockande med en rejäl båt så är en annan fin BV 15 nr 127 GRÅNA till salu! Bengt Nyvall har jobbat hårt med att få båten tilllbaka till originalskick men säljer nu av hälsoskäl.
Samma ägare säljer också av samma  skäl BV 10 nr 78 HERKULES.

Nu har du att välja på!  En till skadar aldrig.
Vi gillar dig, med eller utan båt, bara du delar vårt intresse för denna del av kulturarvet. Och uppenbarligen har du ju läst ända hit.
Stort tack för det!

2023
06 04

Blommor och knoppar börjar bli utsprungna. Snart sker detsamma med studenterna. Vi kan bara önska dem all lycka med vad de företar sig! Ett bra jobb och ett vettigt fritidsintresse. Efterspana, renovera och köra Lidwallsbåt t.ex.
Lennart Wretman har spanat och tillsänt oss ett fint fynd. En Okänd BV 15 som heter YMER. Vårt räkneverk tar ett glädjeskutt upp till 461 dokumenterade!
Klas Göran Göransson har delat för oss okänd information om BV 20 nr 460 HÅBROK. Nu finns den upptecknad, helt ovärderligt!
En extra varm känsla är det att se tidiga Lidwallsbåtar rustas och brukas. Här tre 40-talare:
- BV 10 nr 32 BJÖRN är i drift och har fått tillbaka det stolta namn Berkvistsågen gav henne!
- Håkan Sundström har spottat i nävarna och tagit itu med BV 10 nr 57 KRYSSAREN. Nu försedd med en motor från en välrenommerad japansk firma.
- Jobbet med BV 10 nr 12 LARS går också framåt.
Sannolikheten är stor att det är just LARS som lastas på järnvägsvagn i vår Fina Film om arbetet på Lidwall & Söner AB
Den stora fina Varpbåten nr 272 HENNAN III från nådens år 1955 är ju rena ungdomen. Nu är restaureringen på G med en rejäl sandstorm, målarfärg och ny axel.
Kusinerna från andra sidan Övermo (av vissa Flottningsmuseemän från norra Siljan kallade originalen) lever också och ådrar sig redaktionens kärlek och intresse.
DFF ANTON har fått ny ägare och framgångsrikt korsat Vänern.
DFF JOEL ligger på land och Blocket, väntandes på den rätte.
Till sist en knippe småttingar, grepp- och trailerbara, roligare än vattenskotrar och perfekta för upptäcktsresor på okända rännilar.
BV 4 nr 374 DELLEN har fått överge den historiska färgkartan invändigt till förmån för stil, klass och finess.
Tillsammans med BV 4 nr 530 HÅRGA och vår egen ögonsten SV 4 nr 293 VB 13 vidmakthåller hon flottningsromantiken vid Övermo Varv. 
Lite längre upp i sjösystemet vilar nu BV 4 nr 232 FINA LINA vid sin brygga. Men snart kommer trailern och tar med henne på äventyr. Om inte förr så till Skoghall den 15 juli!
I Laknäs med vacker vy över Rättvik (f.ö. vackrast på håll. Reds anm.) ligger BV 4 nr 468 FORSSJÖ BRUK. Med jämna och täta mellanrum smyger sig ägaren dit, startar Deutzen och drömmer om framtida färder.
I Hjortnäs gör unge herr Nordesjö fantastiska framsteg med sin namne BV 4 nr 687 MARTIN. Ger hopp om framtiden både förr båten och den kommande generationens kulturbevarare!

SISTA DAGEN ATT ÅTNJUTA 20%-RABATTEN på plagg och prylar från Nätbutiken Spreadshirt är den 5 juni! Detta för din egen person. För att hålla stilen på båten eller hobbyrummet kan vi informera i förbifarten att
Vimplar och tillverkningsskyltar håller samma fina pris. Så långt lagret nu räcker.

2023
0528

Vafalls!?
En uppdatering helt utan båtar men med tre viktiga nyheter:
- Unika rörliga bilder från Lidwall & Söners första år
Lidwalls var tidiga med att dokumentera verksamheten på foton och filmer. I Leksands Lokalhistoriska Arkivs regi har Jovica Marceta med redaktionens hjäp  satt samman filmklipp till en entimmes video; Leverans till järnvägen av en BVV 10, bygget av bockkranen, första större bogserbåten VARNAN från ritning till leverans i Kristinehamn, människorna och arbetet på verkstaden, den spektakulära sjösättningen av SILJAN I m.m. LÄNK TILL YOUTUBE OCH FILMEN

- Vi kallar till Lidwallsbåtens dag den 5 augusti 2023!
För båtåkare och Lidwallssideläsare gäller: Samling vid Övermo Varv för  sjösättning. Avfärd kl 11.00. Stopp vid Kajen 12.00 -14.00 dit alla fotgängare är välkomna! Dalarnas Båtförbund finns där och Sjöräddningssällskapet lika så med sin feta gummibåt! För att inte tala om alla sköna entusiaster från När & Fjärran!
Fri åkning och sedan samling i Övermo för traditionelt grillknytis c:a kl 17.
Är du båtlös och vill åka båt så hör av dig till redaktionen. Det brukar gå att ordna platser.
HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN TILL ÅRETS KULTURELLA HÖJDPUNKT!

- Dags att förnya garderoben!
Vår leverantör av "merch"-Lidwallströjor, kepsar, muggar och hans mormor ger hela 20% rabatt på köp den 1 - 5 juni. Ett välkommet stöd i dessa dyrtider!
Kom ihåg att du kan flytta, förstora och förminska loggorna på plagget. Man kan också skriva dit båtnamn och/eller tillverkningsnummer. Enkelt så att en vuxen klarar det!
Du kan också välja om du vill ha 60-talets stolta Lidwalls-logga eller den coola tillverkningsskylten från 50-talet.
Du blir aldrig snyggare än i en Lidwallströja! Webadressen är:   https://shop.spreadshirt.se/lidwallsbatar ^
Snabblänk:

Nätbutik Spreadshirt Lidwallsbåtar


Filmen ger många tankar och reflektioner. Erik Lidwall står och filar på en trämodell till VARNAN 1951. Firman han startat som pensionär hade gjort 134 båtar. Och nu en "stor" bogserbåt! Tänk om han hade anat att du och ett stort gäng 70 år senare dyker upp på Lidwallsbåtens dag i en keps med Lidwall & Söners logga på och lattjar runt i en arbetsbåt..
Och alla gubbar vars hela yrkesliv utspelades i några avlånga bygnader mellan höhässjorna i Övermo.
Hatten av!

Minst tio båtnyheter av varierande magnitud nästa vecka! Stå ut och tänk på mor din!

2023 0514

Vi har ett inlett ett uteslutningsärende!
Lars Ingvar Målargården, som f.ö arbetat på Lidwalls i sin ungdom har ögonen med sig.  På resa i Strängnäs fastnade dessa på en båt som såg bekant ut. BV 10 O 109 BRITA. Efter en närmare spaning befanns båten vara ångdriven. Vi tog tacksamt emot bilder. Alltså hade vi hittat ännu en Lidwallsbåt. Nu har redaktionen startat med uteslutningsmetoden. Den har tillverkningsnummer mellan 9 och 42. Där finns 10 som vi inte kan utesluta. Vet du något om ångbåten BRITA så välkommen in med fakta. Tills vidare betraktar vi BRITA som vilde på Okänd-listan.
Innesluten däremot har BV 18 nr 205 BOGESUND varit. Nu har Ottar lättat lite på förlåten för att få god luftväxling. Svartmålning och barnarbete har förekommit.
Man kan ju inte utesluta att någon mer vill bygga ett fint fartyg av ett klassiskt skrov. Kanske BV 20 nr 561 BULAN/SPOVEN är ditt kall?
Eller varför inte BV 12 nr 201 ROBIN HOOD som ligger på Blocket?
Annars är ju detta sjösättningarnas tid. Redaktionen får glada och hoppingivande bilder så här års. Vi tror på sommaren!
BV 5 nr 608 TUNABERG är i. Många fina Dalälvturer väntar!
BV 5 nr 271 GROVA GRÅLLE är i samma vattendrag fast ett kraftverk uppströms.
BV 10 nr 172 är i -sjön och -bättre form än på länge!
BV 10 nr 142 FABBE är i. Lasse har annars varit behjälplig med redaktionens båtar. BV 5 nr 259 KLACKEN har fått på däcken tack vare honom t.ex.
De fina Militärarbetsbåtarna 733 PIGGE och 724 KARL-ALFRED är i. PIGGE nymålad och fin som tidigare förmälts. KARL-ALFRED har fått göra rätt för sig som bogserare hos Flottans män.
BV 15 nr 99 SEG har ett tag varit föremål för Sven-Olof Sjöqvists forskning. Nu vet vi ännu mer om den båten.
Vi kan inte utesluta att vi återkommer i ovanstående eller andra angelägna ärenden som rör Lidwallsbåtar!

2023
04 23

I, det får man lägga så här års. Vi har t.ex lagt i redaktionens listriga BVV 5 nr 259 KLACKEN. (Förresten har vi en 3 cyl Lister över!) Vår kuliga SV 3 nr 293 VB 13 är också i. Båda stod på varsin trailer som Bilproveriet ville särskåda. Och som vi behövde till andra projekt. T.ex att backa i Anders BVB 4 nr 468 FORSSJÖ BRUK. Åsynen av vårsol och små Lidwallsbåtar blev oss övermäktig, vi hoppade i två av dem och drog åstad ner för älven till Insjön som det inte var mycket vatten i. Bilder på sidan för  nr 468 FORSSJÖ BRUK..
Projektet BVB 4 nr 687 MARTIN låg uppochner  i Västanvik. Hon skulle också trailas hem och fixas. Sagt och gjort. Nu är nästan all målarfärg på.
I får man också ligga! Janne har legat i ordentligt för att få bort alla snäckor på Hamnarbetsbåten nr 733 PIGGE
Sjötraktorn nr 698 MR HYDE har  också legat i. Omgruppering från Slussenbygget till nya jobb i Värtan. Med Bogserbåten 514 BOLLSTA och div flytetyg på släp. Vi fick bilder av Anders Johansson på BOLLSTA som visar att hon ännu är i sin bästa ålder!
På systern Sjötraktorn nr 633 TUGGIS har Burmans lagt i ny plåt. Slussenområdet har givit mången sjöman blessyrer genom åren.  Man får ligga i när båten ligger uppe.
BV 15 nr 174 LILLGRYTA  får  en trevlig salong att sitta - i!
BV 15 nr 99 SEG  behöver däremot få i. En 8-pipig smörjapparat till sin Seffle. Kolla i lådorna tack!

Då behöver du bara i  en sak till! Det är att skriva Lidwallsbåtens dag i Leksand lördagen den 5 augusti i Leksand i din kalender!

2023
03 26

Denna dag passar det utmärkt att få framställa vad som hänt sista tiden.
På besök hos Ottar för att bevittna framgången med BV 18 nr 205 BOGESUND så framställdes en from önskan. Han behövde en kaskadtank för att separera oljan i utgående vatten. Den händiga delen av redaktionen begav sig därför åstad till sin verkstad och framställde raskt en sådan. Nu är den ditställd och väntar på rörkrökeriet.
BVV 4 var det största som hänt flottningen sen årtullen. Föreställer vi oss.
De är i vilket fall heta på marknaden idag! BVV 4 nr 506 ställdes fram till försäljning på en Norsk köp/sälj-sida. Efter 3-4 timmar var den såld!
Felix  som framstår som lycklig ägare till BVB 4 nr 628 har ytterigare tagit ett kliv mot sommarens fröjder med att måla relingen i en för årstiden passande kulör!
På forskningsfronten har vi gjort följande framsteg:
Värmlänningarna LARS och SIV (alla hette inte Erik och Anna), tvenne BVV 10 med tillverkningsnr 11 och 70 som tjänat sågverk i Edanetrakten. BVV 10 nr 12 LARS är säkert identifierad tack vare Sven-Olof Sjöqvist på Andelsföreningen Bogserbåten BORGVIK. Fina historiska bilder!
BVV 10 nr 70 SIV vet vi också mer om tack vare ytterligare pusselbitar från samma källa. Båda finns bevarade, värre gick det för BVV 10 nr 11 som levererades samtidigt som LARS. Av henne har man nu förmodligen framställt armeringsjärn.
Sandinges Bogsertjänst sålde sin Sjörtaktor HEE till Arsleff A/S. En händelse som f.ö finns framställd på en muralmålning. Vi trodde att hon utvandrat för gott men som Sjötraktorn nr 699 LISE har hon setts arbetandes i Södertälje.
Bengt Sandinge och Pråmkompaniet framstår i en ännu ljusare dager då vi tacksamt får inräkna honom bland våra sponsorer!
Redaktionen är helt beroende av insända bilder och fakta för fortsatt framgång. Sponsorerna hjälper oss med kostnader för program, webhotell etc. Stort tack till alla som läser och står i för dessa båtar som framställdes i Leksand.
Det var väl allt?
Jo just! Ställ fram klockan!

2023
03 19

När det våras i bland bergen, får jag komma till dig då? -trallade redaktionen på väg till våran vän i Blötberget som vi får komma till ibland. Han kommer till oss också med jämna mellanrum, Mats Norell på Norells Marin och Mekaniska AB, väl sedd gäst på Lidwallsbåtens dag.
Då oftast med BV 15 nr 412 ALIDA på Myrslokens rullflak som nu vederbörligen avsynades av redaktionen på den Norellska verkstadsgården.
Där tövade även BB 18 nr 613 HOLMEN ,  redo för sommarens marina uppdrag.
Mats jobbar med sina båtar i olika entreprenadjobb men har också rustat och sålt vidare mången Lidwallsbåt. Till exempel BV 15 nr 41 RUTH  som fått ny ägare i det fagra Sunnansjö, också det i Ludvika kommun.
När en entreprenör i närbelägna Söderbärke behövde båt bistod Norell med rådgivning i köpet av BB 15 NR 202 FRYKEN III vilken redaktionen också kollade in.
Vi har haft mycken god hjälp från Mats Norell genom åren med både tips och handarbete. Färskt bildbevis - När vi monterade nytt cutlesslager på vår BV 4 nr 687 MARTIN fanns han på plats med glada tillrop.
Inget mänskligt är honom främmande!

Vad annars i denna vårlängtans tid?
Jobbet med >BV 15 nr 174 LILLA TRÅGET traskar på.
Nygamla bilder, som vi är så svårt förtjusta i har inkommit på Sjötraktorn nr 721 BAMSE via Patrik Bergström. Vilket vi tackar ödmjukast för.
Vidare har vi noterat att BVV 10 nr 26 VARPAREN VI är till salu.
Så ska det vara - rusta eller sälj vidare. Ligga och rosta är inget vidare!

2023
03 05

Mars har marscherat in i kalendern. Det får oss osökt in på merch, prylar med firmanamn i dagligt tal. Du som missade Spreadshirts rabatt på Lidwallsgrejor förra månaden har chansen igen. De lämnar 20% rabatt fram till 12 mars!
Du kan ju inte möta våren i din välanvända, lortiga och/eller slitna keps, luv-eller T-tröja? (Jag vill inte ens antyda att du skulle ha vuxit i vinter).
Nätbutik Spreadshirt Lidwallsbåtar.

På båtfronten marscherar det på med nyheter.
Nya bilder på BV 10 nr 362 STAREN, ett trevligt vårtecken. Som alltid med starar.
BV 18 nr 205 BOGESUND har fått panna!
Milstolpen, den första spantlösa BV 10 nr 345 HOLMEN hade en motor som fick ägaren att ta sig för pannan. Men så gjordes det fynd! Håkan har plåtat nya motorn. Nu ska båten plåtas...
En annan båt som avdömdes som Fynd av Nyköpings hamn 1970 är BV 20 nr 358 KEATON. Redaktionen gläder sig storligen åt fina bilder från Klas på Sjöbyggnationer AB i Stenungsund som verkligen rustat Keaton för många fina arbetsdagar.

Arbetet med fartygsflottan från DFF rullar på. Vi har kommit över fler bilder på
BENGT
LINGHED
GÄVAN och
TINA.
Vi dokumenterar ju dem i sin helhet fram till dags dato på lidwallssidan. Historien om flottningen och ett urval av båtar i arbete hittar du på dalaflottning.se

Var tapper och merch pannkaka!

2023
02 12

Februari och full rulle. Minsta lilla värmebölja lockar ut personalen på Wintervarvet till BVV 10 nr 194 BILL. Hon ska prompt i sjön till sommaren. Blir onödigt snygg om vi får säga det själva. Och vem stoppar oss på vår egen hemsida?
Dock saknas en rulle. Linhjulet i aktern. Kontakta redaktionen om du råkar ha två..

Lidwalls absoluta bästsäljare BV 10 fanns ju i olika årsmodeller.  BILL är en typ som knappt 20 exemplar senare fick ett nytt förskepp. Vår andra BV 10, 254 SIGVARD var t.ex  först med notchade spant.
Däremot blev båtarna från  BV 10 nr 345 HOLMEN 345 från 1957 och framåt helt spantlösa! Enklare att bygga när man kommit på hur och mycket lättare att underhålla. Vi är glada att denna milstolpe kommit inomhus och i goda händer!
I förra uppdateringen anmälde vi Helena Lundgren Landins fina foton på BV 10 nr 172 172:an . Helena skickade även för några år sedan in vackra vinterbilder på spantlösa BVV 10 nr 445 VARPAREN 21 där hon (båten alltså) låg i träda vid Dyvelstens Flottningsmuseum. Från en annan mästerfotografs rulle, nämligen Bengt Fogelbergs, har vi en bild från jobbet med länsar 1966.

Lidwalls byggde ett antal båtar åt KFF som ritats av Kjell Richardsson. Dragaren hette typen. Nr 517 DRAGAREN I var ett tag sysellsatt i sjunktimmerbärgning och hette då BÄRGAREN. Det har vi fått bilder på. DRAGAREN I hamnade även hon på Dyvelstens flottningsmuseum. Kanske rullar en tår även nedför din kind över Dyvelstens sorgesamma öde?
Glada blev vi att se en fin Hamnarbetsbåt nr 475 HAMNEN som altjämt tjänstgör i Norrköpings hamn!
Och glöm inte att kolla i kökslådor, skohyllor och garage efter ett linhjul till BILL. Kanske rent av på vinden bland hjulsakerna?
Hittelön utlovas. Kanske en äkta Lidwallsvimpel?

2023
01 29

Janus, den gamle skälmen, öppnar och stänger himmelens portar. Ett ansikte blickar bakåt in i det förflutna, ett in i framtiden. Så har även redaktionen tillbringat månaden som bär hans namn. Som vanligt egentligen.
Vid otjänlig väderlek har det tittats bakåt på gamla bilder. Spanaren Eric Hektor skickade en bild på BV 4 nr 374 DELLEN från 70-talet när hon rangerade timmer i Andersbosjön.
Om f.d. kollegan och namnen Motorvarpbåten nr 292 DELLEN 9 kan vi också berätta med nygamla bilder på från när det begav sig.

Januari bjöd även på fint fotoväder. Helena Lundgren Landin med sinne för skönhet och blick för bilder fångade BV 10 nr 172 172:an i den bleka Säfflesolen!

Men vårkänslor och framtidstro spirar även i januari. Vid minsta lilla plusgrad har redaktionen vänt ansiktet framåt mot sommaren och t.ex rustat BV 4 nr 687 MARTIN.  Även om just ansiktet varit täckt av en svetsskärm och även om resten av kroppen understundom vikts dubbel i krävande under-verk.  

Till sist (ännu) en glad nyhet från Norge och Ståle Elverhøi! BV 12 nr 246 KVEMU blev fångad på bild under sin aktiva tid!  KVEMU är  uppkallad efter de två sjöar som fick dela på hennes insatser. Stort tack till Ståle! Vi börjar året med att räkna 639 st identifierade båtar!

2023
01 15

Nytt år, nya nyheter och ett nytt ord!
På Spanarna i P1 i fredags satte man namn på oss som är intresserade av gamla företeelser som vi knappt /eller inte upplevt själva. Till exempel ungdomar som börjat använda Morsealfabetet eller Tik-Tokar DVD-menyer som var före deras tid.
Eller som vi som gillar gamla båtar och motorer som få av oss upplevt när de var nya.
Vi kallas NOSTALGONAUTER! En titel att bära med stolthet. Nostalgiker är de som längtar tillbaka till det man tidigare verkligen upplevt. Fint det också.

I november fick ni träffa BV 20 nr 454 CHARLIE. Nu är hon blästrad och målad! Traktorbåten typ 2 nr 563 DOGGEN ligger ute på blocket till försäljning. Vi har dessutom en ny nostalgonaut-bild från tiden i Forsse kraftverksdamm.
Har du tänkt på att nästan alla bilder från flottningsepoken är tagna i bra fotoväder vilket ytterligare eldar på romantiken hos oss som aldrig var med om spöregn, drivis och sura raggsockor?
Mästerspanaren Eric Hector inkom med nya fakta och bilder på BV5 nr 577 WILGOT. Däremot har red ingen susning om vart båten tagit vägen eller var hon finns idag. Vet du?
Gamla fina motorvarpbåten nr 251 BJÖRN har fått lite invärtes fix
Däremot vilar inget patinerat skimmer över följande båtar, de är i god form och i yrkesmässig drift fortfarande! Dock med en stolt historia från flydda tider.
Sjötraktorn nr 701 ARVID har bespanats på jobb i Västerås.
Från samma spanare Svenblad kommer nyheter från Bogserbåten nr 603 SILJAN II / SKALLÖ. Också hon i Västerås. Nu i Svenblads flotta. Vi har också en ny bild från 1974 där hon pustar ut efter Ölandsbrobygget på Kummelnäs varv.
Även Bogserbåten nr 360 LÅNGÖN är i Svenblads ägo och har avfotograferats i Västra Aros.
Lite närproducerat och två verkligt hållbara fartyg:
Gröna bolagets bogserbåtar  nr 523 AXEL och nr 416 ERIK passerade redaktionens bakgård häromdagen. Efter att ha äskat redaktionen (och slussvakten) om passertillstånd körde Marcus Busch förbi det snyggaste han kunde!

Nostalgonauter i alla länder, förgrenen eder!

2022
12 29

Ännu ett roligt år med lidwallsbatar.se är slut!


Hemsidan

Många nya läsare här på hemsidan, Facebookgruppen räknar 1 124 medlemmar och nya strömmar ständigt in. Ett mått på hur vi löser vår uppgift är antal identifierade båtar, det vill säga båtar vi vet mer om än bara infon på tillverkningskortet. Vi har trott att det skulle sina ju närmare de 802 möjliga vi kom. Men i år har vi hittat 9 båtar till och är uppe i 638 st. Inflödet har skett via Facebooksidan, mailkontakter, egen forskning etc.
Vi
har investerat i större utrymme på webhotellet och också utbildat oss själva på en webdesignkurs. Så på internet rullar det på rejält!

”Katthemmet
Mycket sorgligt är det när vi får höra att en Lidwallsbåt gått till skrot. Det hände ett par gånger under året. Ganska sorgligt är det när båtar ligger och förfars i terrängen eftersom vi vet att det finns intresserade som vill ta hand om dem. Att allt är räddningsbart vet vi av egen erfarenhet.
Vi lyckas ofta förmedla kontakter mellan passiva båtinnehavare och seriösa objektssökare. I några fall har vi tagit oss an båtarna själva för att ge dem ett nytt liv. Det är ju så sjukt kul att få puttra iväg i en upprustad raritet!  Hör av dig till oss om du har funderingar.
Även här ser vi att vi blir mer och mer kända. Båtägare som vill ge sin båt ett bättre öde hör av sig till oss och vill sälja. I något fall har det rört sig om uttalade donationer till vår verksamhet. Glädjande och ansvarsfullt!
Dessutom har vi kära vänner som också stödjer oss med sakkunskap, swish och sponsring. Varmt tack, det gör stor skillnad!

Utflykter
Utöver våra egna upptåg och utflykter får vi också inbjudningar till entusiastträffar och föredrag. Vi har medverkat vid t.ex. Sicklaslussens dag, Flottningsbåtens dag i Karlstad, SIljansfors Skogsmuseum, Sveriges Ångbåtsförenings sommarmöte. För att inte tala om vår egen Lidwallsbåtens dag som bara blir roligare och roligare! Boka in lördagen den 5 augusti för då blir det åka av!

Vi ser fram emot 2023 med mer av allt ovanstående!
Men
framförallt att du fortsätter att läsa och uppskatta det vi uträttar. 
Tack för 2022 och
Gott Nytt 2023 önskar Anders och Mats


Foton Lasse Fabrikörn Gudmundson

2022 12 11

Idag är en adventssöndag olik andra. Det är nämligen tredje. Det glider mot jul.
En oväntad och glädjande klapp kom till Daniel Näsman och indirekt till redaktionen - BV 10 nr 94 NÄTRAN blev K-märkt såsom varande kulturhistoriskt värdefull. Det är Statens Maritima och Transporthistoriska Museer som gör bedömningen och delar ut utmärkelsen K-märkt fartyg. En skaplig utveckling från att ha legat sönderrostad så in i vassen i Härnösand till detta kulturella finrum. Vi har också delat upp bildmaterialet i tre flikar så att du kan avnjuta renoveringsarbetet för sig och därpå följande äventyren för sig.
Redaktionen har också en ansökan inne om K-märkning på en av de egna ägandes båtarna. Eftersom vi hyllar principen Värp först - Kackla sen så ber vi att få återkomma till sommaren med vår illa dolda stolthet. 
Ännu en julklapp kom från Ståle Elverhøi i veckan.  Igen! Förra uppdateringen berättade vi om BV 15 nr 96 LAKSJØN som han nosat upp. Nu kan vi höja räkneverket till 638  dokumenterade i och med kunskapen om BV 10 nr 163 KOBBEN.
Vi har ju också en liten väntrumslista med Okända båtar. Lidwallsbåtar vi fått nys om men där vi inte säkert vet vilken individ hamnar där. Medelst inre spaning nu lyckats flytta tre båtar ut i nummerserien!
BV 15 nr 494 såldes till Lule älvs Flottningsförening 1962.
BV 15 nr 522 såldes till samma kund 1963
BV 15 nr 484 och 485 såldes till SCA 1961. Där vet vi inte riktigt vem som är vilken, endast motornumren skiljer men de är mer kända än o-kända tack vare nya uppgifter.
Vi kan också presentera en gammal bild på Traktorbåten nr 545 TRAKTORBÅT 1 när hon var i drift.
Urban Sondell äger ju också en Traktorbåten nr 574 STORA men till vardags finåker han med BV 5 nr 608 TUNABERG. Nu har hon kommit ur sjön för i år.
Sammalunda har också BVV4 nr 189 INEZ
Kvar i sjön har vi BV 18 nr 228 AXEL. Stämningsfulla bilder utlovas..
Och kvar i båthuset men sannolikt för sista vintern ligger det fantastiska projektet BV 18 nr 205 BOGESUND. Pannan på plats, fernissan påstruken, redaktionen har provfikat salongen . MVG!
Ha en fortsatt fin adventstid. Har ni julklappsbekymmer så är ju medlemskap i Sjöräddningssällskapet en uppskattad gåva. Eller varför inte en Lidwallsvimpel?

2022 11 20

Visst gör det ont när knoppen brister? Vi fick ett tekniskt problem med hemsidan förra veckan. Det gick inte att ladda upp nya bilder! Problemet uppstod på en av reds nya datorer men var inte bättre på någon av våra andra. Vi bankade våra ädla pannor  i tangentbord, väggar och i varandras. Efter en kopp kaffe ringde vi webhotellet. - Ni har slut på utrymme men ni kan få köpa mer!  Lättade i sinne och plånbok laddar vi nu friskt vidare med historiska och dagsfärska bilder!
Samtidigt är det en angenämt problem. På de snart 14 år vi drivit sidan har mängden  insamlade alster gått från Small till JätteLarge! Tack vare er läsare och spanare!

Vi firar med en ny båt som Ståle Elverhøi hittat i Norge! BV 15 nr 96 LAKSJØN och vi räknar 637 av 801 båtar identifierade!
En annan gammal fin originalare har kommit i drift efter 13 år på land. Skåda BV 20 nr 454 CHARLIE II gott folk! Kolla styrhytten! Hos några av oss betyder 454 Big block, (ni andra får väl googla) här är det om inte V8 så i alla fall R3. Heavy duty hela vägen!
Några reparenter som passerade Övermoverkstaden fick så övergripande ombyggnader att de förärades med eget tillverkningsnummer. Mest bekant för oss är Varpbåten nr 206 GERDT som nu får styrhytten varsamt modifierad.
Varpbåten BULLER fick däremot inget nummer men väl en DFF-inspirerad styrhytt och bättre personalutrymmen. Vi har nya bilder på GERDT och nygamla på BULLER.
DFF-båten ANDERS fick heller inget nummer eftersom hon ju byggdes i andra änden på byn hos DFF. Vi intresserar oss ändå fördomsfritt för dessa fartyg och har uppdaterat uppgifterna om ANDERS.
Nummer och namn i vanlig ordning BV 10 nr 362 STAREN som flyttade söderut nyligen. Nu är hon torr om magen.
BV 4 nr 468 FORSSJÖ BRUK som redaktionen hemförde fick ju problem på sin premiärtur på Österdalälven. Sven-Erik assisterade förtjänstfullt med BV 4 nr 374 DELLEN. Det ska han ha tack och en publicerad bild för! Till det kommer den djupt kända glädjen när en bogserbåt får göra rätt för namnet. En glädje som dämpar det mesta av medlidandet med den nödställde. Kapten på Klacken kan intyga.
Tilläggas kan att redaktionsbåten som lystrar till FORSSJÖ BRUK nu är fixad och kurrar som bara en 2-cyl Deutz kan.
Fortsätt att skicka in bilder! Vi har ohyggligt gott om plats!

2022 11 06

Snabb var hon inte , BV 12 nr 87 TIMMERLISA , folkhumorn på Skutuddens såg kallade henne gemenligen för TIMMERLUSA. Nu en fin ångbåt men vi kan visa bilder från tiden hon stretade runt på sågen.
Hur Bogserbåten nr 597 KNUFFE hade det på jobbet kan vi också visa! Det är så kul när läsare städar sina lådor och gör sig det lilla omaket att sända oss bilderna!

Kul också att få nytagna bilder på hur kulturarven framlever sina dagar. Ingen behöver längre sväva i okunnighet om hur BV nr 272 HENAN III svävar, eller hur landningen gick. Därom är vi tacksamt underrättade!
Inte heller behöver vi ligga vakna och grubbla på hur det gått att byta motor i BV 15 nr 174 LILLA TRÅGET.
DFF båten ANTON då? Vadan och varthän? Vi vet!

Men det är inte bara lådor som behöver städas. Red har sedan en tid vädjat om att inte låta ogjorda projekt ligga och skräpa på ägorna. Bättre att låta dem gå vidare till nya krafter. Det behöver inte nödvändigtvis vara till redaktionen även om vi älskar't.
Vi har ju fått förtroendet att förvalta, förvandla och färdigställa BV 4 nr 468 FORSJÖ BRUK och BVB 10 nr 194 BILL. I efterforskningarna runt den förstnämnda befanns det att bruket haft ytterligare en BV 4. Filip som hade den bakom huset  hade också annat för sig och tog det hedervärda beslutet att hugga fram båten och låta redaktionen ta över. Nu förfogar vi redan över sammanlagt sju båtar, men en till slinker ju alltid ner. (Måhända även iväg i något fall?)
Nämnd efter Lidwallsbrodern som tog fram BV 4:an heter hon nu BV 4 nr 687 MARTIN och ska i sjön till midsommar.
Och mitt i alltihopa har vi frotterat oss i foton från sommarens fröjder på Lidwallsbåtens dag 2022.
Om sex månader är det maj igen!

2022 10 23

I, det får man ligga! Om inte i sjön,  när omständigheterna så medger, så  i med omvårdnad, reparationer och andra underhållande verksamheter.
I Siljan låg fina Ferrina 32 nr 783 MICHELLE sist vi kollade.
I Österdalälven låg Högsjöbåten nr 799 ULLA BRITT. Hon ses understundom hösta upp fisk på Österviken vilket var syftet med utförandet av den robust rymliga styrhytten.
I Kummelnäsviken låg varvets egen Bogserbåt nr 791 KUMMELNÄS II och väntade på uppdrag när red var i faggorna. 
En som snart skulle dras upp där var fd. Varpbåten nr 195 ISAK.
I med underhållet verkar ägaren till BV 10S nr 125 OR II ha legat. Färska bilder vittnar om en välhållen båt!
Fartygsfotografen Christer Samuelsson ligger också i och fångade  Hamnarbetsbåten nr 725 VITSGARN. Nu vackert höstfärgad och vit bara till namnet.
GW-rederiet, vars skogsfynd BV 5 nr 103 FEMMAN fyller 17 månader firar och fröjdar sig. Nu sitter en ny bränslepump i och en sista hösttur fick testa tekniken. Glada tutade de sedan upptaget och klart slut i Västanvikshamnen.
Reds egen SV3 nr 293 VB 13 kan också sedan en vecka betecknas som oi.

2022 10 09

Det rustas och renoveras runt om i riket!
I ett tält vid Norrviken gör Ottar Magnus nya framsteg med sitt projekt BV 18 nr 205 BOGESUND. Alldeles upp åt väggarna snyggt och något täckt har blivit otäckt.
Fritidsbogseraren nr 668 DROTT har dockats på Galärvarvet. Nu har hon dockat ut, mätt och tjock. Eller hur det nu var?
Varpbåten GERDT nr 206 med skrov från 1904 får en översyn av styrhytten men körde ändå med på Siljans Fartygsförenings höstträff ehuru utan make-up.
Nyhetens behag och pionjäranda präglar jobbet med de nyförvärvade BV 10:orna
nr 299 BRUNO
nr 223 KLUBBEN
och vår egen nr 194 BILL.
Bra idé är att ha en plan för i vilken ordning saker och ting ska tas. Många kortsiktiga mål ger frekvent framgångsglädje.
Det vet t.ex Anders Blom som i etapper fixat upp BV 4 nr 189 INEZ och fått henne i och ur sjön för andra året nu.

Redaktionen hade ju förmånen att få åka med Militärarbetsbåten nr 734  MOLLY härförleden bland de andra historiska fartygen i Galärvarvet vid Vasahamnen. Kort därpå passerade Hans Lennart Ohlsson Arnöleden och kunde rapportera att Militärarbetsbåten nr 800 GNIDDE var i god form och i tjänst.

Fortsätt så, hörni kära vänner. Och tröttnar du helt - Sälj!

2022 10 02

Tillåt oss att denna vecka uppdatera dig på redaktionens förehavanden. Vi har ju några egna ägandes båtar, även om vi betraktar alla Lidwallsbåtar med samma moderliga kärlek. Men vi är ju bara enkla människor med behov och drifter. Slår bara driften till så nog kan vi knåpa ihop ett behov.
Vi behövde ett gemensamt räddningsprojekt att jobba med i vinter. Övriga här uppräknade båtar är ju i dugligt skick och i sjön.
I en vacker skogsbacke i en förort till Arvika hämtade vi i veckan hem BVB 10 nr 194 BILL. Mycket mekaniskt jobb, en hel del målning men ovanligt lite plåtjobb.
Veckan innan hade den ene av oss lindrat saknaden i hjärta och hemmahamn efter BV 10 nr 94 NÄTRAN. som tagits i bruk av sin nye ägare. Trösten bistods av  BV 4 nr 468 Forssjö Bruk och driften stillades, tillfälligt i varje fall. Även där förknippat med en vacker resa i höstlandskapet. Bara en sån sak?
Samma redaktionshalva har de senaste vckorna rönt vågbrytande framgångar i sin andra ägarkonstellation GW -rederiet. Han och Fabrikörn fick rejäl sprutt på BVV 5 nr 103 FEMMAN. I flera minuter! Ständigt detta bränsle.
BVV 4 nr 293 VB 13 har blivit vår eventbåt. En riktig publikmagnet med sin lilla tändkulemotor och händiga format för landtransporter. Hör av dig om du har något kul på gång!
Snäppet större men likafullt händig är BV 5 nr 259 KLACKEN. Hon får ligga kvar i sjön tills isen lägger sig. Luft fryser inte.
Den första båten redaktionen hade ägarskap i var BVV 10 nr 254 SIGVARD. Hon brukas vid högtidliga tillfällen som t.ex den nyligen timade träffen för Siljans Fartygsförening.
Jo sen har vi ju varsin Högsjöbåt också för privat bruk. Ferrina 28 nr 681 MAIRELL och F 28 nr 755 KARIN. Båda är upptagna för i år. 755 KARIN med ett nytt spinoff-filter från Näsman Marin. Första provturen bådar gott inför nästa säsong. 
Det var väl alla? Känns tunt. En till kan man nog alltid hantera.

2022 09 25

Tre saker som är riktigt kul och tillfredställande för redaktionen och alla inblandade:
- Det är kul att se alla fina sommarbilder på glada lidwallsbåtsägare som donar och bevarar sina båtar och sen förgyller sina lediga dagar. Som t.ex
BVV 10 nr 153 ALFRED  på finkörning i högsommaren.
DFF PELLE pryder Västerdalälven med sin stilrena överbyggnad och
Salongsferrina nr 684 BELLONA som nyttjas flitigt i de vatten som omger Huvudstaden.

- Lika kul är det att se när gamla fina båtar fortfarande kan göra rätt för sig i yrkesmässig drift. Som t.ex. Militärarbetsbåten nr 727 FOLKE , Magnus Larson såg henne streta på i Kungshamn härförleden.
BV 18 nr 228 AXEL brukar också få jobba. Vad hon gjorde i Hjelmare Docka förtäljer inte historien. Det är ett vatten som lämpar sig utmärkt för nöjesturer också. Redaktionen vet!
Norells Maskin och Mekaniska AB i Blötberget knegar på med sina lidwallsbåtar. BV 15 nr 412 ALIDA är också en kär stamgäst på Lidwallsbåtens dag.
BV 18 nr 613 HOLMEN är i full drift på allehanda projekt.
Nu senast fick BV 20 nr 318 Letssjön agera pråm
I Umeå har ett annat entreprenadföretag köpt BV 20 nr 359 FALKEN. Det ska bli intressant att följa framgångarna med renoveringen!

- Mycket tillfredställande är det också när lidwallsbåtsägare överlåter vårdnaden när livet går vidare och förhållanden ändras.
Som med Okänd 38 BV 10 som fick en ny glad ägare i Molkom!
Eller  BV 10 nr 335 som nyss nämnde Norell, trots en enastående kapacitet betraktade som avstannad i upprustningen p.g.a andra prioriteringar. Nu har Anders i Lesjöfors tagit ett stort kliv framåt med ett mycket gott plåtarbete!

Sen är vi förstås hysteriskt glada över att du följer oss, bidrar med bilder och förefaller att ha utbyte härav!

2022 09 04

Opinionsmätningarna står som spön i backen. "Vad skulle du välja om det var val idag? " 2009 hade 10 st runt Siljan valt Lidwallsbåtar, 2019 var det 29. Nu har vi tappat räkningen någonstans runt 35. En bubblare bland sjöar är Van i Vansbro kommun. Idag har välja-lidwallsbåt-viruset spritt sig dit, den senaste mätningen visar på tre!
DFF Bertil har kommit i skick och i Van.
BV 5 nr 260 VANDALEN har transfererats från Siljan och bytt namn från JIM.
Vi håller samfällt tummarna för att BV 4 nr 720 VAN också ska få ordnig på maskinen och komma i nämnda sjö till nästa år! Vi lämnar därmed Van, lättade över att ha avhållit oss från vanvördiga ordvitsar som annars är vansinnigt vanprydande.

I Vänerns vatten på Uddeholms Skoghallsverken jobbade BVB5 260 VANDALEN och vår BVB 5 nr 259 KLACKEN. Där gick också BVB 10 223 KLUBBEN som nu bytt ägare. Daniel Bergman i Säffle planerar att återställa henne i originalskick med Sefflemotor, så klart! Om korvkiosken kommer tillbaka är okänt för red. (Vidare är ju Vänern även världsberömd för alla vänner som valt varpbåtar)
Den stora fina varpbåten nr 316 HENNAN IV heter nu REX och verkar vara i utmärkt form i Östersjön. Ett vatten som konungen själv väljer att bada i, vad vi vet.
BVB 4 nr 628 var dömd till en tillvaro som pråm, på land tills Felix fick fatt på henne. Nu gör han ständiga framsteg bl.a som durkdriven snickare.
BVV 4 nr 595 TITANIC II fullgör däremot sin uppgift genom att ligga startklar på land vid Spjutmosjön. Tack Jon som uppdaterat oss med bilder.
Och tack alla andra som skickar bilder och uppdateringar.
Detta var vad vi valde idag.
Inget lätt val det heller, i det stora parti bilder som stoppats i redaktionens urnor!

2022 08 28

Sorgeliga saker hända än i våra dar minsann. När redaktionen ringde igenom kortlistan på möjliga vinterprojekt befanns BVV 10 nr 12 vara skrotad! Levererad till Billerud 1947 med en Sefflemotor som dock överlevt. Harmligt harmligt.
Bara att bryta ihop och gå vidare med lite trevliga nyheter
Två reportage från nyligen timade veteranbåtsträffar:
På Lidwallsbåtens dag kom den i Dalarna världsberömde reportern Jon Norberg och gjorde ett knäck för tidningen Dalabygden.
Sicklaslussens dag där vi deltog med SV 3 nr 293 VB 13 gjorde vi själva ett insidereportage.
På Sveriges Ångbåtsförenings årsmöte i Ornäs, där VB 13 också med som gubbåtel dök också den fina varpbåten nr 352 FLYSELET nu GRETA upp. För egen ångmaskin. Vi har också bilder på när hon var verksam, intressant korsning av Rossöns design och Lidwalls bygge!
Ångpanna har också Gunnar Lidwalls eget specialbygge nr 60X RAN begåvats med.
En som undgått nr 12´s oblida öde och fått ny kraft och nytt liv är BB 15 nr 202 FRYKEN. Vi har med intresse imponerats av insatserna som gjorts för att få henne i skick. Nu är hon åter arbetsbåt!
Så ska dom tas!

2022 08 13

Redaktionen jobbar vidare och så våra följare och läsare. Vi har genomfört en verkligt blöt men ändå välbesökt " Lidwallsbåtens Dag 2022 " Mer om detta kommer längre fram i höst.

En gammal dröm som gick i uppfyllelse 2022 var att befara Hjelmare kanal medelst små varpbåtar. Läs om detta äventyr här! Från Halmstads Hamn kommer nyheter om deras redan 1958 inköpta BVV 10 nr 387 Viola. Vi räknar upp till 635 st identifierade och dokumenterade båtar.

2022 07 24

Redaktionen jobbar 24/7.
Nå ja. Men idag den 24/7 har vi i alla fall jobbat på lite. Men några belägg för dygnet-runt-jour finns det. Ständigt på tårna för att besvara frågor och ta emot svar från läsekretsen. Nu på sommaren blir det mer åka Lidwallsbåt än dokumentera, ska erkännas. Förliden söndag hade vi dock äran att få berätta om Lidwalls historia på Siljansfors Skogsmuseeum i Mora. Dubbla föreställningrar med trevliga och nyttiga kontakter. Gott käk var det också!
Lördagen den 23/7 var BVV 4 nr 293 VB 13 dragplåster på Svensk Ångbåtsförenings årliga sammankomst som i år avhölls i Ornäs. Åtskilliga ångåkare uppvisade alla kända tecken på svåra habegär efter vår lilla tändkulebåt. (Vilket de inte hade något för.)
Annars är det full fermitet i läsekretsen!
Jobbet med BVV 4 nr 628 rullar på. 
Nya bilder på BV 15 nr 347 BYSJÖN är i full verksamhet på sin nya älvsträcka.
BV 15 nr 174 LILLA TRÅGET har också flyttat på sig och kommit i sjön. Desvärre upp på land igen efter motorstrul.
Två båtar som är på äktenskapsmarknaden är BV 15 nr 285 EKLABO och BV 12 nr  201 ROBIN HOOD. Så du har att välja på.
En betydligt mindre ekonomisk transaktion har ägt rum mellan redaktionen och ägaren till BV 12 nr 498 NILS OSKAR som fått en ny Lidwallsvimpel. Vi beställde en ny liten laddning av Cilla & Camilla AB i Leksand. Vi tycker att de blev ännu ståtligare än tidigare årsmodeller! Beställ en du med på vår kontaktsida!
För de som brukar båtarna yrkesmässigt betyder sommaren underhåll. Som t.ex Skåningen nr 584 TEKLA som får lite kärlek. Sjötraktorn nr 701 ARVID har fått vård och ny hemmahamn. BV 20 nr 318 LETSSJÖN blev däremot ryckt från sin renoveringsprocess och fick göra rätt för sig som pråm i Väsman.

Redaktionen återgår därmed från sändning till mottagning.
Välkommen med frågor och Fakta!

2022 07 10

Inbjudan Till Lidwallsbåtens dag och konvoj!
Redaktionen och närstående (du som läser detta) kommer att samlas och avgå med vad vi kan uppbringa i båtväg vid Övermo Varv strax före klockan 11,00. Vi tar en tur uppåt Österviken och vänder sedan nedströms för lunchstopp vid Kajen i Leksand. Det finns ju gott om bra ställen på promenadavstånd. Ligger där ca två timmar, kl. 14 avgår vi från Kajen, kör nerför älven och tar ett fikastopp på lämplig plats med medhavd matsäck. Tillbaka vid varvet grillar vi likaledes medhavda styckdetaljer, c:a kl 18. Tag med din Lidwallsbåt och matsäck och kom! 2021 kunde intresserade fotgängare beredas plats i deltagande båtar. Men det avgör som sagt resp. skeppare. Hör av dig till redaktionen så kan vi kanske förmedla en plats. - Kom gärna i tid så att vi kan avgå i en samlad spektakulär skara kl 11.00.
Meddela oss gärna om du tänker komma via evenemanget i vår facebookgrupp Lidwallsbåtar eller direkt till redaktionen!

2022 05 29

Medier förr och nu - Vi fick via facebook och Stefan Jönsson fatt i ett brev från mars 1953 tillställt Herr Flottningsfaktor L.H. Martini vid Ångermanälvens Flottningsförening i Strömsund. Gunnar Lidwall skrev och frågade om detaljer inför leveransen av Varpbåten nr 195 RUSSFJÄRDEN. Det var brev som gällde. Hade nån tipsat Gunnar om att be Herr Flottningsfaktorn att ta telefonen och ta en bild på sjösättningsplatsen så hade vederbörande blivit hemskickad på obestämd tid.
Knallat runt med telefonen har dock Dan Brådhe gjort på Bogserbåten nr 524 WILLE och skickat hem bilderna till oss. WILLE  är i toppform vad det verkar!
Förliden klämdag har Johan Belsing medelst moderna handverktyg fixat FERRINA 90 nr 631 ARRINA. Också dessa tidender kom till vår kännedom i stort sett i realtid.
Småbåtsnytt:
BVV 4 nr 189 INEZ har befriats från diverse invärtes skrot.
BVV 4 nr 232 FINA LINA har kommit i sjön. 
BVV 4 nr 530 HÅRGA har både tvättats och strukits.
BV 4 nr 707 ALÄNSIA har vårrustats och fiffats till inför kommande strapatser.
BVV 5 nr 271 som nu lystrar till namnet GROVA GRÅLLE har också rustats för landsvägs- och sjöfart.
BVV 5 nr 259 KLACKEN har också fått ta ett provvarv vid Övermo dito.
Den trendkänslige läsaren kanske ser ett mönster - det rustas småbåtar.
Är måhända något i görningen? Missa inte kommande nyhetsuppdateringar!

2022 05 08

Vinna -Vinna, ett av de goda affärernas hörnstenar. Vi har fått ett Vinna-Vinna-Vinna -upplägg från impeller.se. Du får rabatt, vi får spons, de får nöjda kunder. Läs överst i vänsterspalten här intill!
Vinna-Vinna inträffade även i måndags i Söderhamn. Vi fick ta hand om, eller rättare sagt bära hand på BVV 10 nr 363 och rädda henne från skrotdöden. Båtklubben Söderhamns Motorsällskap blev av med en stackars båt som legat svårt i vägen. Dessutom fick samtliga inblandade en väldigt rolig arbetsdag!
Fortsättning följer med nya vinnare!
Spanarnytt: Erik Hector har hittat BVV 10 nr 345 som var den första spantlösa 10:an! Därmed tickar räckneverket för dokumenterade båtar ytterligare ett hack! Tack Erik för detta tick!
Helena Lundgren Landin har som vanligt ögon och kamera med sig. Kul att få återse Bogserbåten nr 303 HJALMAR.
Lika länge  har vi osett Fiskebåten nr 511 VX 63, sist var 2017. Pär Eric Ståhl har skickat oss färska bilder.
Bogserbåten nr 251 BJÖRN har också dykt upp, nu på Blocket. Vem tar över båten och nästa års 70-årsfirande?  Blir redaktionen bjuden lovar vi att medföra något dekorativt med Lidwallstryck från Spreadshirt Lidwallsbåtar. Snacka om Vinna-Vinna!
För egendel har redaktionen börjat få vatten under kölarna. Först ut/i var BVV 10 nr 254 SIGVARD. Fortsättning följer!

2022 04 24

April April brukar betyda bakslag i väderleken. Så icke i år! Solen har lyst med sin närvaro och isarna har packat ihop och dragit norrut.
Redaktionen har fått feeling på fullt allvar och spikat Lidwallsbåtens dag lördagen den 6 augusti. I stora drag blir det som förra året, samling i Övermo kl 11 och cruising på Österdalälven. Dock kommer vi att göra ett stopp vid kajen mellan 12 och 14 i Leksand för att låta förbipasserande beskåda oss, allt medan vi käkar glass och/eller lunch. Sen blir det antagligen en tur nedåt älven. Mer detaljer kommer men boka dagen redan nu!

Vårkänslorna grasserar svårt över konungariket! Vi har fått sjösättningsbilder från BV 5 nr 608 TUNABERG som kom i redan innan isen försvann.
BV 12 nr 269 HÅLLDAMMEN kunde inte heller hålla sig utan sprider redan sitt välljud över skärgården.
Sjösätt på ett annat sätt gör BV 18 nr 409 LAXEN. Fören först i Sommen som vanligt. Tricket är att hålla båten vågrätt annars går det som för en f.d. granne i Hammarbykanalen som tog upp dyra plastbåter med aktern först. Vatten rann in genom avgasrören och upp i motorerna med epdemiska haverier som följd. 
BV 12 nr 482 SVANEN brukar ligga i, nu har vi bilder på premiärturen med glada gäster ombord.
Å andra sidan, Kölen alltså, har man vänligen letat upp fina bilder och sänt oss på BV4 nr 392 VB 55 , en fin liten båt som är intakt.
Vi har också ännu en bild på BV 18 nr 186 IDA som vi fick veta mer om här nyligen.
Tack för alla bidrag! Utan er vore vi intet!

Om du vill förnya garderoben med plagg från vår Nätbutik Spreadshirt/ Lidwallsbåtar så gör du klokt i att slå till före första maj. De har aviserat prishhöjningar p.g.a världsläget. Gå in via länken eller via vår Kontaktsida.

Eller varför inte skaffa en (till) Lidwallsbåt du också?

2022 04 10

Redaktionen för lidwallsbatar.se har tre missioner:
# 1 att samla och publicera det du läser nu.
# 2 att åka Lidwallsbåt på alla möjliga och halvt omöjliga ställen
# 3 att rädda livet på stackars utrotningshotade exemplar. (Av Lidwallsbåtar alltså)

#1 
För två veckor sedan skrev vi om nya fynd av foton och fakta beträffande några Traktorbåtar. Och si! Den interaktivitet med läsarna som är alla redaktioners våta dröm slog in! Ett brev från Nils Erik Englund gjorde att vi fick ihop historien om en blå UFF som blev en grön KFF, nämligen Traktorbåten typ 2 nr 564 T3/ PREJAREN24. Ett litet steg för mänskligheten måhända, men en sällspord och djupt känd glädje för oss! Stort tack till Nils-Erik!
I postlådan kom också en diger dokumentation över BV 18 nr 186 HENNAN IV / IDA´s sentida historia. Magne Skjetne som varit båtens livmedikus sände oss en fullständig behandlingsjournal! Vi har fyllt i hittills tappade pusselbitar! Stort tack!
# 2
Vi har sammanställt bilder från en resa vi företog i vår ungdom till de trakter vi bebor vintertid. Se rörliga och stillastående bilder från Stockholmsresan 2014 !
Om du vill vara med och åka och titta är du välkommen till Leksand och Lidwallsbåtens dag den  6 augusti 2022! Mer detaljer kommer men likt föregående år blir det mer rörligt än stillastående.

# 3
Nyheter och bulletiner från räddningsverksamheten. Rörande bilder på BV5 nr 103 FEMMAN och ytterligare framsteg för BV 10 nr 94 NÄTRAN
Ja, så där håller vi på!
Håll på du med!
Kul va?

2022 03 27

Traktorbåten var nog det största som hänt timmerhanteringen sedan båtshaken.
Ett funktionellt arbetsredskap som förpassat många stockar till sågbladen.
I november 1970 räddade Traktorbåten typ 1 nr 424 T2 produktionen vid Katrineholms Träförädlings AB. Till träförädlarnas båtnad och lokaltidningsläsarnas förundran!
I höstas dök Traktorbåten Typ 1 nr 563 DOGGEN / SLÄPIS upp på Blocket, nu har vi också hittat ännu en gammal bild.
Nya bilder på Traktorbåten typ 2 nr 565 TAXEN tack vare att Lars Blomquist tränat sin hund att sniffa i terrängen efter rost! Duktig vovve, utbrister den taxamma redaktionen!
Uppföljaren till och produktutvecklingen av Traktorbåten blev Sjötraktorn. Bengt Sandinge har inte bara den första traktorbåten, han har också den sist tillverkade Sjötraktorn, nr 790 LILL-PÄR. Han må vara finsmakare och samlare, han Bengt men ställer sannerligen inte objekten på hyllan. Nä,  ut och jobba med dem!
En annan samlare och brukare, fast mer till nöje än nytta är Urban Sondell. Självklart har han också en Traktorbåt, men ska de finåkas på Dalälven så föredras BV5 nr 608 TUNABERG, nyss sjösatt.
Snart kan även Ångermanälven få sin juvel, Lars Blomquist, hundföraren ni vet, har hjälpt oss att spåra ägaren till BVV 5 nr 276 SNÖRBO I. Den ska enligt planerna i sagda älv till våren! Det blir vackert!
På Siljans västra strand jobbas det på med BVV 5 nr 103 FEMMAN, nu har hon också motoriserats.
BVV 5 är en väldigt vettig båt att åka med på väg och vatten! Hittar du en så Köp!
Oaktat skick!  (Kolla bara den underbara historien om vår egen BV 5 nr 259 KLACKEN, från ruggig tillvaro i vassen till vittberest så in i vassen!)

2022 03 20

Mycket av Lidwall & Söners framgångar kom sig av att man var rationell i sin produktion. Varpbåtarna fanns i sju olika grundmodeller, från BV 4 till BV 20. Den mest sålda var utan tvekan BV 10 med 165 exemplar.
Idag kan vi berätta lite nytt om fyra båtar i den näst största serien BV 18. Lidwalls byggde totalt 25 st BV 18-båtar, de första 1953. Längd 8,0 - 9,0 m. Bredd 2,7 - 2,8m. Samtliga byggdes på kundorder och kunde därför skräddarsys efter önskemål. Båtarna fanns i ett antal varianter, öppna eller däckade, med tak, långa och korta styrhytter, några helt utan.

Både BV 18 nr 185 MÅLLÅNGEN / LAGITT  och BV 18 nr 191 ORTEN / SOLÖN levererades till Ljusnans Flottningsförening. Vi har fått fler bilder från den tiden.
SCA beställde BV 18 nr 228 AXEL 1954. Hon var borta från vår radar fram till 2005 men försvann in i skuggan igen. Men nu har vi full koll! AXEL har det väldigt bra och får jobba hårt som den Nordsvensk hon är! Kapten Claes håller oss väl uppdaterade på isbrytning och tunga bogseringar!
En som vi också med stort intresse och beundran följt är ju också BV 18 nr 205 BOGESUND. Nu har Ottar snitsat till rutramar och en välkomnande hyttdörr. Där inne vankas det te som sig bör i ett vattenkokeri.
Snäppet större i modellen var BV 20. Vi har nya bilder från Ljusnans Flottningsförening på BV 20 nr 434 VOXNA ÄLV / HURTIG. Ljusnans vatten tarvade biffiga grejor!
Om man nu har varv och plåtverksamhet på bakgården är det inte ovanligt att grannarna hytter med näven ibland. Så icke Wintervarvets! De höjde näven med tummen uppfälld för nya hytten på BV 10 nr 94 NÄTRAN!

Det våras för de edra och de våras båtar!

2022 03 06

I fädrens spår för framtids seglatser! Eller hur det nu hette i visan.
Bilderna vi fröjdat oss åt har, förutom att vara mycket trevliga att skåda också skänkt oss tidigare förborgad kunskap!
T.ex vet vi ni nu vilken som är Traktorbåt typ 2 nr 565 T3. Bara en sån sak!
Skåda bilder från när det begav sig på SV 3 nr 249 LJUSNAN III, en mycket trevlig liten arbetsplats. I vilket fall på foto, hur det var att dela knappt 5 meter utrymme med en tändkulemotor, omgiven av kallvatten kan vi bara spekulera om.
Då var utrymmena betydligt generösare på Ljusnans FF nr 20 Bogserbåten nr 233 HENNAN I / NÅJE. Hon var ursprungligen byggd av ett annat varv som STORSJÖN I men Lidwalls byggde om henne så pass att hon fick ett eget tillverkningsnummer. Även där nya bilder!
Den förträfflige Bosse Stolt har också tillsänt oss bilder. En på  Sjötraktorn nr 699 HEE / LISE från 1992. Hans kamera fångade också Dragarenbåten nr 553 DRAGAREN 3. Också den från nådens år 1992 , som f.ö inföll för 30 år sedan. Tänka sig!

Några av ovanstående båtar har vi koll på andra är spårlöst borta. Vet du något?

2020 02 27

För tre veckor sedan kunde vi berätta om några väldigt bildande klipp. Nu har vi fått bilder som utgör ett verkligt klipp!
(Din möjlighet till klipp hittar du här nedan)
Via Stiftelsen Skärgårdsbåten fick vi till oss överlämnat framlidne CeGe Olssons samling av bilder tagna av Bengt Strandberg. På 1960 talet fotade Bengt många flottnings- och bogserbåtar i våra inre vattendrag. På baksidan av varje bild var noggrant antecknat uppgifter om motivet. Plötsligt hade Lidwallssidan fått bilder på två "nya" båtar, båda beställda som inspektionsbåtar till Ljusnans Flottningsförening.
Den ena var Inspektionsbåten nr 364 TEVSJÖN
Den andra var den något äldre systern Inspektionsbåten nr 317 VIKEN
Sen tidigare hade vi pejl på Inspektionsbåten nr 365 med provkörningsbilder från Övermo och allt! Den båten användes vad vi erfarit fortfarande 2010 av Ljusnan och Voxnans Regleringsförening.
Vet du något om de två förstnämnda?
Ljusnans Flottningsförening och Regleringsföreningen förfogade följdaktligen över tre fina fartyg för sina förmodat flitiga inspektioner.
Vill du däremot veta vilka båtar som LFF hade på inventarielistan, Lidwalls och udda fabrikat, så vet redaktionen det! En excellista väntar i redaktionens byrålåda,  om du frågar snällt.

Tidningsklippen fortsätter att förundra, vi vet t.ex vad Varpbåten nr 272 HENNAN /CECILIA hade för sig då hon hette NIBBEN.
Vi vet också vad BV 15 nr 155 LÅNGHOLMEN gjorde i grevens tjänst!
Gunnar Lidwalls egen fritidsbåt som hette RAN och inte hade något tillverkningsnummer har fått ny vårdare. Det talas om vattenkokning.
Ny ägare och en förmodad renässans har vederfarits en av de första Ferrina 90, nr 631 ARRINA vilket givetvis reaktionen fröjdar sig över. Storligen!

Ditt Klipp:
-Vill du uppdatera din vårgarderob med fina Lidwallsprylar så lämnar vår leverantör Spreadshirt 15 % på order mellan den 3 och 7 mars!

2022 02 13

Vi har nu med läsarnas hjälp lyckats identifiera och presentera 631 båtar av 802 tillverkade. Fortfarande finns en lista på Okända båtar som ännu inte kunnat säkert kopplas till ett tillverkningsnummer. Men i och med att vi nästan identifierat 80% av Lidwalls produktion kan vi lättare med uteslutningsmetoden korta okända-listan eftersom antal mysterier där ute i mörkret minskar!
Sålunda har vi nu lyckats artbestämma följande fartyg genom inre spaning:
- BV 18 nr 216 PAN
- BVV 10 nr 188 LILL-HUGO med nya bilder på sidan dessutom!
- BVV 5 nr 441
- BVV 5 nr 156 RUDOLF
Och tack vare ägaren Viktor Skogsbergs fältstudier och lite arkivdykning har vi också kunnat stryka en Skåning från okändalistan -Entreprenadarbetsbåten nr 533Skanskas grönbåtar är mariga, skillnaderna mellan individerna är små och ett hårt liv har de haft.
Slussenbygget i Stockholm har fyrtaktat betänkligt i veckan. Båda Sjötraktorerna har varit i otjänst, bara udda fabrikat har stått till anläggarnas förfogande. Sjötraktorn nr 633 TUGGIS pga. ett omfattande renoveringsjobb, nr 698 MR HYDE fick en stock i propellern men är snart tillbaka enligt våra källor.

Tack för visat intresse och glada tillrop!
Fortsätt att bidra med bilder och pusselbitar!

2022 02 06

Missionen att dokumentera Lidwallsbåtar är inte alltid en lek. Ibland är det också en glädje på allvar! Som när vänner städar sina lådor och delar de oskattbara fynden med oss.
Höstens bildskatt kom från Magnus Blix när han la ut bilder på sidan Svenska Flottningsbåtar som han hade efter sin morfar Flottningsinspektoren Hjalmar Franzen. Vi har tidigare publicerat bilder på Bogserbåten nr 560 SILJAN I och Gröna Bolagets AXEL; Bogserbåten nr 523 NÄCK .
Nu går vi ut med resten:
- Glassbåten ELVIRA när hon ägnade sig åt större virke än glasspinnar som Varpbåten nr 192 UTTERN.
- Varpbåten nr 261 TORRÖN
- Bogserbåten från Trängslet nr 418 LUSTEN 17
- Bogserbåten 504 ODEN
Flottare med färg har man ju hört. Men en flottare färja än nr 448 LIDEN har sällan skådats!
Stort tack Magnus för att du delat detta unika material!

Glädjeämne i ståpälsklassen nr II är att redaktionen genom Stiftelsen Skärgårdsbåten erhöll en samling tidningsurklipp från Gunnar Hedman som berör Lidwallsbåtar. De har hjälpt oss att datera flera händelser som t.ex när den stiliga Bogserbåten nr 500 TEV flyttade från trygga insjövatten till jobb i Östersjön.
- Bogserbåten nr 603 SILJAN II gör debut i samma vatten vid Ölandsbron.
- Klipp på en kreativ transportlösning av fritidsbåten nr 630 SUNRISE.
- En nöjd köpare av Hamnarbetsbåten nr 358 KEATON.
- Och som grädde på moset en artikel om GW-rederiets BV 5 nr 103 FEMMAN.

Vad har du i lådorna?

Mycket nöje! Snart är det vår!


2022 01 30

Norge, vårt kära broderland! Mycket är likt, mycket är olikt, som det kan bli med brorsor. Flottningsbåtsintresset är något vi har gemensamt, däremot har Norge insett att minnet av denna avgörande industriepok är värt att satsa på. Fartøyvernet är ett samlingsbegrepp för norska myndigheters initiativ för bevarandet av historiska fartyg. Det är väldigt olikt oss tyvärr då medlen till våra flottningsmuseum sinar!

Vi fick ett mycket intressant mail från Alexander Ytteborg som har rollen Spesialrådgiver i Fartøyvern i Viken fylkeskommune. Först tre båtar som ska restaureras och sedan följde ytterligare spaningsbilder!
BV 15 nr 86 är en fin gammal  dam. Originalspelet finns kvar, Sefflemotorn har frusit men är räddningsbar. När det är fixat har vi här en klenod med matching numbers!
BV 15 402 är av den nyare typen av BV 15. Inköpt av Fartøyvernetför att restaureras och bevaras.
Bogserbåten nr 333 KREPSEN II är också hon friköpt från en dyster tillvaro i skogen. Lite mer arbete där men vi uppmuntrar Alexander Ytterborg med att vi sett värre. På nära håll. Vår vän Staale Elverhoei har också skickat historiska tidningsurklipp till den sidan!
Som en bonus fick vi även bilder på BV 15 nr 167 VESLEKARI som är rustad sen länge och i drift på Aurdals Camping.
Glada och inspirerade tog redaktionen och fixade till en tillverkningslista med alla norska leveranser. För att underlätta framtida spaning och för att skapa en överblick. Vi följer dessa norska kulturbragder med stort intresse och har lovat att bistå med vad vi kan av råd, tips och kontakter!
Listan ligger i bottenmenyn på index- och nyhetssidorna.
Men tänkte vi, vi Svenske kan väl också restaurera industrihistoria ehuru med egna medel. En av de ledande kulturbevararna är Urban Sondell till vilken redaktionen med stort förtroende överlät BV 15 nr 42 BARKEN. Där vilar inga halta löss, arbetet går ständigt framåt!
BARKENS maskin mår sedan länge prima i BV 15 nr 177 STOROTTO vilket vidimeras genom ett inskickat ljudklipp!
Den väl använda BV 15 nr 145 KROKSJÖN har också fått kunnig handpåläggning Motorn kommer åter att sprida sitt välljud i vattnen söder om Hofors.

Som sagt, broderfolken på ömse sidor om Kölen älskar gamla stålkölar, i synnerhet om de bär en BV 15, vad det verkar!

2022 01 23

Vintern behåller sitt grepp. Snön och kylan kommer och går som de behagar, oss till varierande obehag. Udda fåglar fylkas vid fröautomaterna.
Så och här hos oss! En udda högsjöfågel från fritidsbåtserans begynnelse 1969 är Högsjöbåten nr 620 PATRICIA. Specialbeställd 10-meters skrov med rak akter och vissa Ferrina 90-drag på överbyggnaden. Förste ägaren hade tydligen visa intrimningsproblem men ägare två väckte omvittnat ha-begär bland båtklubbsgrannarna
På tal om oortodoxa akterlösningar hade BV 12 nr 289  rund akter, till skillnad från de flesta BV 12 som hade rak dito. Vi har hittat en intressant och vacker ritning.
Nya individer i förteckningarna, i varierande grad av utrotningshot är BVV 10 nr 101 som  överlevt två eldsvådor! En vaken nätsurfare gav oss ett tips till fortsatt inre spaning!
Däremot har den av oss nyexaminerade SV 3 nr 249 LJUSNAN III en för oss okänd övervintringslokal. Vi hoppas att hon inte flugit till varpbåtshimlen!

En flytt från den okända flocken till en egen identitet har Skåningen nr 436 företagit! Senast skådad i Södertälje 2019.

Nya bilder på Lidwallsbåtarnas pilfink - BV 10, firmans absoluta bästsäljare med 165 st levererade. Alla med sina särdrag, från födseln eller förvärvade med tiden.
Vi har fått fler bilder på BV 10 nr 164 MALVIKEN.
Historiska bilder på BV 10 nr 32 BJÖRN/HYTTBACKEN
och en kanonfin färgbild på BV 10 nr 263 HJÄRPEN, jagandes timmer som rymt från Vikarbysågen.
Tack alla vakna spejare! Håll korpgluggarna öppna efter fler rariteter!

2022 01 09

Nytt år, nya möjligheter! 2021 har varit mycket gynnsamt för vårt arbete med hemsidan, för våra egna och våra vänners båtar. Se ovan vår korta men glädjefyllda summering.
Hur blir det nu med allting?  Lidwallsbåtens dag lördagen i vecka 31 t.ex? Vi hoppas!   
Under vårt jullov har nya uppgifter fortsatt att strömma in!  Vår uppgift ovan om 629 st upptäckta båtar är redan obsolet! En SV 3 nr 275 som hette D 7 56 från Dellarnas Flottningsförening dök upp i ett digitalt bildarkiv  Så var de 630.
Den båten förekommer på bild tillsammans med Dellarnas nyare SV 3 nr 374 DELLEN, vars Deutzdiesel numera hörs i Övermo!
En flottled längre söderut gick SV 3 nr 239 LJUSNAN 1 / 109. Där har vi också fina historiska bilder.
Hur en BV 15 ska se ut vet vi nu. Det visste man inte 1948 utan gjorde några stycken förstorade BV 10. Hasselavattnens FF hade en sådan som vi vet fanns kvar till 2017. Fler bilder på BV 15 nr 23! .
Historiska nyupptäckta bilder kan du också se på BV 10 nr 114 , en Ånge-båt i arbete!
En alldeles färsk bild har Dan Brådhe skickat oss på Militärarbetsbåten nr 728 ARTHUR. 11 år sen vi såg den sist!
Visst har du också följt helrenoveringsprojektet @restorera på instagram? Gustaf har också lagt upp dokumentationen på youtube! Det är Ferrina Salong nr 714 ERA. Visst ser det lätt och trevligt ut? Då kan du 2022 sätta tänderna i en egen Salongsferrina, nr 671 JADWIGA,  alla salongsferrinors urmoder.  Nu till salu på Blocket! Nytt år nya möjligheter!

2021 12 19

När det glider mot jul..
Detta blir årets 27:de och sista nyhetsuppdatering. Liksom hos Kalle och hans vänner strömmar kort och hälsningar in. Från när och fjärran, från nu och då.
Tomas på Sollerön dröjde i det längsta med att lyfta sin renoveringsbragd DFF GÅRDVIK ur sjön.
BV 18 nr 228 AXEL ligger i som vi tidigare meddelat. Claes Hellsten har också legat i, med isbrytning i det Snövita.
Från vårt västra grannland och Aurdals camping kommer en sommarhälsning från BV 15 nr 167 VESLEKARI.
Ilona Ek- Asplund har skickat kort, om inte från Sherwoodskogen så i alla fall Saltjöbaden. Yoddeladi-ho!
Ett förmodat förlorat får har framträtt på Facebook! BV 12 nr 201 IGELSTA I heter nu ROBIN HOOD.
Ett kärt återseende.
Höstens bildskatt kom från Magnus Blix, till vardags orgelbyggare. (Och jo då, han har De sju dvärgarnas orgel på sin facebooksida). Men framförallt la han ut bilder på sidan Svenska Flottningsbåtar som han hade efter sin morfar Flottningsinspektoren Hjalmar Franzen som ofta hade kameran med. Bl.a på en studieresa till Mora där Bogserbåten nr 560 SILJAN I dokumenterades i arbete!  Även Gröna Bolagets AXEL Bogserbåten nr 523 NÄCK fanns dokumenterad. Vi har fått ladda ner alla för oss intressanta båtar på resp. sida. Återkommer med fler i vår!
Vi tillönskar våra läsare, stora och små, en härlig jul med glädje och ljuvaste frid, Med klappar och julgran och  ringflot också.
Det sistnämnda kan du få dig till del på vår systersida dalaflottning.se som också den fylls på med smått och gott vartefter vänliga människor rotar i sina arkiv.

Redaktionens ögon tindrar av glädje över alla strålande, förunderliga bilder ni bidragit med och ser fram emot 2022!

/Anders och MatsTillverkningsskylt


Vimplar med vårt stolta varumärke

Vi är stolta och glada över att kunna genomföra Lidwallsbåtens dag den 5 augusti 2023 med stöd från
Dalarnas Båtförbund

Pråmkompaniet erbjuder uthyrning av pråmar samt tjänster inom bogsering och isbrytning. Äger och brukar 6 st Lidwallsbåtar. Läs mer på  hemsidan!  www.pramkompaniet.se

Erbjudande!
www.impeller.se erbjuder alla följare av Lidwallsbåtar  15% rabatt samt fri frakt vid köp i sin webshop.
Rabattkod: Lidwallsbåtar

Impeller.se sponsrar i sin tur Lidwallsbåtars ideella  verksamhet med 10% från varje köp.


Vår favorittransportör. Båtexpert!

Marina kvalitetsprodukter i internetbutik

Nynäs Sjötrafik sponsrar oss!


Nr 737 Doj-Doj En märklig resa startar

STOR OTTO Nr 187 Åter en BV 15

SKÖRVEN II nr 641 en F 90 i 24 knop

Nr 50 BORGVIK