Nyheter och uppdateringar

STÅLBÅTAR TILLVERKADE PÅ LIDWALLS I LEKSAND 1945 - 1987

Spaningsarbetet fortsätter!

månadsbåt


Senaste nytt från Lidwallsbatar.se

Över 70 år sedan den första, 30 år efter att den sista lämnade Övermo så fortsätter Lidwallsbåtarna och intresset att gå Full Fart Framåt!
Redaktionen känner Glädje, Respekt och Förundran inför detta faktum.
Vi hade i juni 2012 uppnått 395 st. dokumenterade båtar. Den 24 mars 2013 hade vi dokumenterat 430 st. Vi kunde summera 470 st när 2013 var till ända. Ett försiktigt mål år 2014 var att komma upp i 490 st. båtar. Vi uppnådde det målet och gick in i 2015 med 497 st.
Inför 2016 mönstrade vi 531 st och detta nådens år höll också en god tillväxttakt och vi kunde glädjas åt en massa nya roliga uppgifter och bilder på redan kända! Vi kan hoppfulla gå in i 2017 med 556 st dokumenterade!
Ett stort glädjeämne är det ständiga stadiga inflödet av nya läsare och vår växande grupp av intresserade på Lidwallsbåtar på Facebook. Vi märker också att intresset smittar av sig. Ett par nya facebookgrupper för udda fabrikat på flottningsbåtar har startas och växer likaledes.

Kontakta oss

Fortsätt därför att e-posta in bilder, nya som gamla, och uppgifter om kända och ännu oidentifierade båtar till oss. Vi har ca 1500 besökare i månaden och tar gärna in annonser från sponsorer.
Redaktionen bekostar lejonparten av hemsidan med egna medel, så vill ni stödja verksamheten ekonomiskt tar vi tacksamt emot ett bidrag - kontouppgifter Här

Nyheter

Datum Uppdatering
2017 10 20

För två veckor sedan skrev vi om Gunnar Lidwalls pensionärsbåt RAN nr 60X. Nu inkom Lars Ingels med fina familjebilder på morfaderns båt! Ett kärt återseende för läsare med minnen från Övermo.
En  hemsida från vårt västra grannland heter skogsmus.no . Och det handlar inte bara om Hackebackeskogen.. I deras arkiv har vi hittat tvillingarna VB 22 och VB 23. Två tidiga BV 10 Nr 68 och nr 69. Fina bilder från flottningen då det begav sig!
Kolla också listan vi gjort på alla båtar som gick till Norge. En imponerande export!
Nr 142 FABBE
har torrsatts och Lasse har börjat så smått med hytten. Finn fina femtiotalare på Fabrikörens foton!
Läsare med gott närminne erinrar sig FABBES överraskande entre på Lidwallsbåtens dag. En annan överraskning var en liten tuffing som lystrar till namnet BOB nr 660. Bengt Sandinge lät henne debutera på Flottningsbåtens dag i Karlstad juli 2017. Nu är Vänervistelsen över för BOB. Helena tatuerade in namnet och sedan bar det iväg till det hårda slitet på Västkusten. är
Urban och Karin har varit på kanalfärd i Kinda. Vanligtvis brukar vi få avnjuta TUNABERG nr 608 när det företas kvällsturer på Dalälven. Nu vankas nya vackra vyer.
Sen var det det här med skomakarens barn och våra egna fartyg. Nya bilder på nr 254 SIGVARD och nr 232 LINA  (neeeej vi har inte bytt båt. INEZ du vet..)

2017 10 15

Vi försöker komma ikapp allt  inkommet material så  även idag presenterar vi nyheter, gamla som nya.  Först bilder från  Bernt Fogelbergs  samling i Sjöhistoriskas arkiv på två Södertäljebåtar BV 12 nr 201 och  BV  18 nr 446  samt  de två Dragarebåtarna  nr 517 och  553    Nytt är däremot att det pågår ett muddringsarbete i Hjos hamn och där är sjötraktorn  nr 721  Bamse  är i full verksamhet  samt att den första  av Trängsletbåtarna  nr 395 Fyren är tillsalu

2017 10 13

Ett mail till redaktionen vållade uppståndelse! BV 4 nr 530 som vi trodde var skrotad uppstod plötsligt. Dessutom i originalutförande. En artikel i Nostalgia om den fina BVV4 394 KNUFF  fick ägaren att förstå vilken klenod som ruvade i ladan.  Vi passade samtidigt på att uppdatera sidan för BVV 4 nr 788  som hade samma ägare -  sågen i Linghed  - men frågan kvarstår. Från vilken båt kom motor och spel till denna motorvarpbåt, levererad så sent som 1979 !?

Från utgrävningarna i Sjöhistoriska Museets bildarkiv har vi hittat fina bilder av Bengt Fogelberg på BV 15 nr 128 STORSJÖN och BV 15 nr 177 RÄTAN.
Dessa två BV 15 var för oss okända varför vi nu stolt räknar 572 st dokumenterade båtar!

2017 10 06

Helgen räddad!

Se och beskåda en båt som inte funnits.... i några listor men likväl i sinnevärlden. Sjöfarare på Österdalälven minns "Duettbåten" som ägdes av Gunnar Lidwall. Han kallade henne RAN, vi kallar henne 60X. Nu ska hon i sjön igen!
Lidwalls definitivt största och mest komplexa bygge nr 682 AURELIA har ny ägare och nya uppdrag.

2017 10 01

Nu finns ytterligare nytt att betrakta. Vi senaste besöket på Sjöhistoriska hittades ännu en bild på den välpackade BV 15 nr 384 fotat av Bernt Fogelberg.

Christer Samuelsson åkte förbi BV 15 nr 483 och hade kameran i beredskap.

Så några fler bilder på den verkliga BVV 4 nr 189 Inez och till slut en bukett från Evert med bilder på BVV 10 nr 153 Alfred

2017 09 29

Hög tid för fler nyheter, gamla som nya . Vi börjar dagen med en bild från Torsby  från Bernt Fogelbergs samling i Sjöhistoriskas arkiv Tre båtar från FFF men i förgrunden  BV 15 nr 320 Björnidet.

Så nya bilder på BVV 10 nr 362 Staren  från Sture Johansson som nu har en ny maskin av Skandias fabrikat, givetvis även denna gång en kulmotor.

Från Sven Olsson kommer historiska bilder på en av bruksbåtarna i Hallstavik  BV 15 nr 433.  Bilderna  är från  Curt Larsson - lokal fotograf - vars arkiv förvaltas av Hallstaviks Hembygdsförening.

Så har vi genom flera källor fått vetskap att fd Trängsletbogseraren nr 395 Fyren är till salu och säljs genom Djurgårdsvarvet Shipsforsale Sweden AB . Länk till deras videopresentation på båtens egen sida.
Vår rekommendation är Köp!

Till sist idag en bild från Danmark och Jess Reichstein  som visar hans lotsbåt nr  794 på slip för sedvanligt underhåll.  Av deras hemsida framgår också att de söker lotsar. Läsare med lokalkännedom om Limfjorden torde höra av sig snarast!

2017 09 26

Hur skall vi få kläm på den  okända BVV 10 Bam-bam ?? Helena har nyligen fotoat båten. Det var någar år sedan sist men på dagens  bilder ser hon både använd och välhållen ut,  men vi saknar ännu historiken. Någon av våra läsare som  kan bidra med mer kunskap ?!

En väldokumenterad båt är däremot  BVV 10 nr 78  Herkules som  Emil nu tagit upp för målning och underhåll.

Till sist idag  ännu ett historisk foto från Bernt Fogelberg kamera på  BB nr 251 Björn innan hytten kortades, maskinen byttes och  hon blev passbåt på Dellen, även om det numer är en avslutad epok.

2017 09 24

Listorna med båtarna sorterade i typer har varit mycket uppskattade. Sedan vi bytte utseende på vinjettsidorna för ett par-tre år sedan har vi försökt uppdatera dem till den nya formen. Nu är den sista båtlistan fixad!
Lista alla tillverkade Stora Bogserbåtar.
Mycket nöje med ditt botaniserande bland bogserarna!

Sen en icke-nyhet för dig som läsare (hoppas vi)  men en stor lättnad för redaktionen.
Vi har ju byggt och drivit denna site med Dreamweaver. Ett fullfjädrat råproffsprogram, high-fly, hot-shot, heavy duty med alla tillval, webdesignens CNC tjofräs! Och pris därefter.
Vårt enträgna sökande efter en enklare och billigare lösning på vårt webdesignande  har antligen gett resultat! Sen några veckor jobbar vi i BlueGriffon. Enkelt och lättbegripligt så att en vuxen klarar det och en prislapp mer passande ett hobbyprojekt. Kanske ett tips till någon annan publicist där ute?

2017 09 20

Det gäller att komma ikapp med allt som hänt på Lidwallsfronten. Och det  är inte lite. Idag betar vi av en del av vårens och sommarens nyheter. 

Först  några  bilder på BVV 10 nr 66 Prince  som är Sveriges snabbaste av den båttypen.
Vidare har systern nr 266 Varparen 19 fått ny ägare och befar nya vatten.
Ny ägare har även BV 20  nr 358 Keaton fått och flyttar från salt till sött badvatten. Detta efter en spännande auktion på KVD.
Sjötraktorn nr 698 Hyde har under våren fått lite ny utformning.
BV 18 nr 228 Axel  gör Lennart och Roffe stora framsteg med uppbyggnaden fartyget .

Vi sparar det bästa till sist! Traktorbåten nr 546 Tråget  har  efter ca 25 års stillestånd åter kommit i fart med originalmaskinen i drift. Red bugar djupt för Emil Gustafssons mekarbragd och kulturgärning!

2017 09 19

Med vännen Christer Samuelssons bilder bjuder vi på ett reportage från Lidwallsbåtens dag 2017

2017 09 18

Gamla  bilder men nyheter för red och läsarna. Vi  har  besökt Sjöhistoriskas Fotoarkiv och Robert Ekstrand  på Djurgården och botaniserat bland massor med bilder tagna av Bernt Fogelberg på 1960 talet.  Nya bilder  på nr 170 Mariann, nr 191 Orten,  nr 195 Russfjärden , nr 316 Hennan VI , nr 350 Storfinnnr 388 Växnan , nr 434 Voxna Älv  och till sist för denna gång nr 504 Oden.   Från annan källa kommer dramatiska bilder på en sjunken och bärgad  nr  519   Men när utspelades det hela tro?

2017 09 16

Gallileo Gallilei Skaffar ett teleskop 1610 och belägger det Coperinikus sedan länge trott. Det är jorden som roterar runt solen och inte tvärt om! Snopet!
Ungraren Semmelweis som var förlossningsläkare och obducent upptäcker bakterien 1848. Han börjar tvätta händerna och plötsligt sjunker barnadödligheten dramatiskt på hans BB. Bra och livsviktigt, men trist för alla som gått åt i onödan.
Fyndet av vikingakvinnan Kata i Varnhem nu i somras förändrar bilden av när Sverige kristnades och av kvinnans roll under vikingatiden.  I Birka firar man inte direkt framsteget…
Ungefär samtidigt gör redaktionen för Lidwallsbatar.se också en revolutionerande upptäckt i Sjöhistoriska museets byrålådor! Bakom våra obesvärade leenden och lediga gångart har sedan en tid ett nesans orosmoln följt oss, skavt,  prövat vår prestige och vår annars så goda nattsömn. Vi är nu mogna att publicera Sanningen!
Vår älskade INEZ är inte INEZ utan LINA!
Bortbytt på verkstadsgården? Alternativa fakta i tillverkningsannualerna? Icke.
En av oss förhastad forskningsslutsats, eller som vi väljer att se det; ett vitterhetens släpljus har kastat skuggor över somt och lyst upp annat.
Läs om en båt som blev två och två båtägare som blev en näsa längre. Ehuru snäppet klokare.
BV 4 INEZ nr 189 och BV 4 LINA nr 232

2017 09 15

Två tidigare okända båtar har blivit kända. Okänd 51 blev BVV 10 nr 363 och O75 är nu Ferrina 90 nr 667 . Det har kommit till vår kännedom att den fina Högsjöbåten STÅLIS tillverkningsnr 632 har fått ny maskin, nya ägare och ny hemmahamn!

2017 09 01

Två nya båtar har dykt upp! Genom stor insats från Ålandsguiden Bosse Ahlnäs har ytterligare en Ferrina 90 nr 669 kommit till vår kännedom Nu skulle vi vilja att läsarna hittar igen båten då den sedan 2003 skall finnas i Sverige. Läs mer på båtens sida. En militärbåt som vi trodde var skrotad dök upp på Blocket. Det gäller militärtransportbåten nr 689 se längst ned på båtens sida . Vart den såldes vet vi inte, även här är ni läsare välkomna att spana vidare

2017 08 30

Vi fortsätter att uppdatera er läsare med bilder från Lidwallsbåtens dag 2017. Det var ju en synnerligen illuster tillställning ehuru vädrets makter inte riktigt var på vår sida. Trots detta besökte 19 plåtbåtar kajen i Leksand och publiken kom från när och fjärran.

Här nya bilder på några av de deltagande båtarna och vi börjar givetvis med Lars-Erik Lind och BVF 10 nr 1 Laggen som åter är i Leksand efter 70 års arbetsvandringar. BVV10 nr 31 Sexån II har inte heller varit i sjön på länge men när Emil Gustafsson sätter igång gör han det med besked. Johan Lövris kom med nymålade BV nr 206 Gerdt från Övermo Varv och spred välljud. De gjorde även Per Daniels med BV 12 nr 258 Loke nu ännu finare i linjerna med varpspelet återmonterat. Gunnar Fändriks ställde upp för första gången med mysbåten BV 12 nr 331 Mysak och vi hoppas givetvis att den gärningen fortsätter framgent. Erik Gustafsson kom från St Skedvi med den eleganta kulmotordrivna BVB 4 nr 356 Dalälven I och till sist idag ännu ett långväga besök. Mats o Lars med nydonade BV 15 nr 412 Alina som troligen gick på Österdalälven för första gången sedan provturen 1959.

Redaktionen vill å det varmaste tacka alla som kom och visade upp sina klenoder här i Leksand. Hela sex tändkulemotorer kunde höras och beskådas så vi fick en liten kulmotorträff på köpet. Vi har lovat en fortsättning 2018 om vi står på benen så prelboka gärna in lördagen i V31 2018 redan nu!

2017 08 29

Spontana, lokala arkivstudier i samband med återtåget från Flottningsbåtens dag i Karlstad 15 juli företogs vid  Bruksmuseet i Lesjöfors. Där fick vi mycket god hjälp av Göte som kom ihåg båten BVV 5 nr 271 och hittade två bilder på henne i full verksamhet.
Vi vill också högtidlighålla minnet av själva Flottningsbåtsdagen med fler fina bilder! Både BVV 5 nr 435 Passaren 3 och flera på BVB 4 nr 660 Bob . En riktig liten tuffing!
Till sist har sjötraktorn nr 710 fått ett namn som en följd av ett trevligt telefonsamtal som egentligen handlade om en helt annan båt.

2017 08 26

Vi fortsätter att dela med oss av sommarens fröjder och nyhetsinflöde!
En okänd Skåning har identifierats som tillvnr 311. Lystrar till namnet GRÖNING. Passande eftersom SCG/Skanska kallade sina båtar gemenligen för Gröningar.

Lidwallsbåtens dag bjöd på soliga miner, regn och en rejäl blåsning! FABBE tillvnr 142 kom plötsligt glidande ner för älven med sin nye skeppare vid rodret!
Ännu en BV 10 i Siljan alltså!
En annan båt som debuterade i socitetslivet var BOB tillvnr 660 som mötte publiken vid ett annat härligt kulturevenamang. Flottningsbåtens dag i Karlstad 15 juli.
Ytterligare en Ferrina 90 har dykt upp på radarskärmen! Schlageridolen Gunnar Wiklunds ANNE FERRINA tillvnr 665 har identifierats tack vare våra läsare! Riktigt roligt! Och en väldigt fin båt!
Nya fina bilder på DOJ_DOJ nr 737 på en förvärmning till Lidwallsbåtens dag. Fem  Lidwallsbåtar vid samma brygga hos fem Nordesjö i Ålgrådan. Även KARIN nr 755 var med som framgår av nya bilder.
Ny bild också på den fina Ferrina 31 NAJADEN nr 746.

Det får räcka för dig att gotta dig i så länge!

2017 08 22

Äntligen lite uppdateringar! Nyheter har inte saknats denna båtsommar! Inflödet från läsekretsen, egna storartade båtupplevelser samt ett antal ägarbyten på och utanför Blocket har skapat en rejäl bröt i våra inkorgar! Vi börjar med att peta loss en bunt med fritidsbåtar!
LISA Nr 637 har fått sig en rejäl skrapa. David har gjort ett grundligt jobb under vintern. Ser bra ut, genom nya rutor också!
Den gamla bryggrannen i Övermo Salongsferrinan JADWIGA Nr 671   är till salu
Gamla Majsan, Högsjöbåten MAIRELLE Nr 681 går från klarhet till klarhet, ehuru icke helt klar. Redaktören har många järn i elden så här i sommarens dagar, och arbetsglädjen är inte att ta miste på!
Nya bilder på Övermos egen Ferrina 90 AMANDA Nr 691 i bättre form än på länge!   En raritet, Ferrina 27 nr 778 har fått nya ägare vilket gläder både oss och dem! Fina bilder har vi fått också från nya båtplatsen i Turbinhamnen i Malmö.
En Ferrina 31  Nr o 92 har också hon fått nya ägare i självaste Smedjebacken. Bergslagskommunen har den oerhörda förmånen att vara förbunden med Mälaren genom Strömsholms kanal. Därför var det extra kul att hon också siktats i Mariefred juli 2017! Så ska dom tas - kanalvägen!
Vi har också hittat ännu en fin Ferrina med för oss okänt tillverkningsnummer. Det var liksom ingen ordning på dem de sista åren. Men vi presentarar glatt  Ferrina 31 nr O 86 ändå! Dessutom har hon fotograferats på redaktionens bakgård Årstaviken!

Men livet ju inta bara nöjessegling! En trevlig anekdot från det hårda jobbet på Insjöns Sågverk med BV 4 HARALD nr 230 korsade vår väg i somras! Den måste givetvis upptecknas på båtens egen sida! Tack Olle Jobs för den!

Det var det för nu! Fortsätt spana och posta oss!

2017 06 16

En bogserare och fyra fritids. Nya bilder på BB nr 523 Axel, högsjöbåtarna nr 615 Vallyette , nr 632 Stålis och även nr 681 Mairell samt den snabba Ferrina 26 nr 653 Peggy Blue

2017 06 15

Gamla bilder leder i bevis. BVV 10 nr 98 Hajen som gått på Ångermanälven är nu säkert identifierad och dessutom till salu. Redaktionen har så smått startat upp sin praktiska sida och jobbat vidare på både BVB 4 nr 189 Inez och BVV10 nr 254 Sigvard.

2017 06 13

Väldigt mycket material har kommit in. Det är vår/försommar och mycket skall skötas om innan sjösättningarna av våra egna flytetyg. Det har gått ett tag sedan förra uppdateringen av sidan men red har inte legat på latsidan. Till vår stora glädje kan vi idag presentera två nya båtar som båda befar Storsjön i Jämtland, Dels Micke Göranssons  BV 18 nr 208 som numer heter Virgo, dels Gunnar Eks BV 15  nr 89 Gevsjön nuvarande Eos. Lidwalls gamla flottningsbåtar är verkliga överlevare !! Stort tack till båda herrarna för bilder och uppgifter.

Efter flera år omfattande upprustning har Hasse Engström sänt oss bilder på den sjösatta BVB 4 nr 394 Knuff som högst markant ökade tjusigheten i Valdemarsviks småbåtshamn. Till sist idag bilder på BV 20 nr 464 Fanviken som även hon håller på att resa sig. Frågan är inte om utan när hon åter kommer i sjön. Tack Helena och Hasse för info och bilder !

2017 05 14

Ett mindre bakslag i vårvärmevädret skickade redaktionen inomhus. Det fanns båtjobb där också. Många roliga Facebook-inlägg behöver arkiveras på respektive båts sida här. Militärarbetsbåten STURE nr 723 blev därtill Månadens Båt! Traktorbåten nr 574 har kommit ännu ett steg närmare älven, rent maskinellt.
Den gamla fina Boxserbåten på Ångermanälven, nr 300 BÄRGAREN ligger lite kvistigt till. Väntar i snåren på Bäffelhavaren. Eller bärgaren. Hoppas inte att det kommit till refrängen...
Nr 162 LILLSTRÖMMEN får allt vad hon behöver av en kärleksfull ägare. Nu senast en läcker röd färg på maskinen. Red tro sig återfunnit Ferrina 90 nr 649 som lämnade Siljan 2013. Nu i upprustad form men namnlös i Smedjebacken

Slutligen några rapporter från redaktionens egna projekt. Vi har vänt på KLACKEN nr 259. Botten upp är likaledes kommenderat för Alänsia nr 707. Högsjöåten KARIN nr 755 har fått en översyn av skrovet i ruffen. Isotrol är förmodligen den största kemiska landvinningen sen ättikan!

2017 04 27

Nytt om BVV 10 nr 66, BV18 nr 205, BB nr 360 BB nr 647 och BV 5 nr 608 samt Sjötraktorn nr 698. Mycket nöje

2017 04 26

En blev två. Vi är tämligen säkra på att BV -15 nr 8 är återfunnen. Hon har hela tiden befunnit sig i Värmland och har ägts av tre generationer karlsöner sedan båten blev privat runt 1964-65. Det innebär att den BV-15 som vi tidigare trodde var just nr 8 tillfälligtvis får bli Okänd 93. Vi skriver tillfälligt då vi nu har så många tidiga BV 15 båtar säkert identifierade och med lite fler uppgifter på denna båt borde vi kunnna komma fram till rätt tillverkningsnummer.

2017 04 19

Påsken är över för denna gång och det är dags att rapportera lite nyheter. BVV-10 nr 31 Sexån II har fått ny maskin och nr 50 Borgvik ny ägare i Örnsköldsvik .Två BV 15 båtar, nr 130 Agnes som har blivit helt nymålad och från Christer kommer nya fina bilder på nr 139 Svartvik III. Vi kan konstatera att båda dessa damer går en ny vår till mötes. Så även vår egen BVV 10 nr 254 Sigvard. Den första Ferrinan av model 93 nr 692 är till salu i Norrköping och på högsjöbåten nr 681 Mariell pysslar red vidare. Allt för denna gång . Stort tack till våra fotografer och ni som är våra ögon och öron där ute.

2017 04 06

Från Torben Larsen i vårt södra grannland kommer nytagna bilder på en sjötraktor som såldes dit redan 1993. Det föranleder red. att åter greppa tag om tangetbordet och sända ut Torbens bilder till er läsare, Att sjötraktorn nr 699 Hee som numer heter Lise dessutom ännu är i jobb gör inte saken sämre. Stor tack Torben för dina bilder!

2017 04 04

En av de riktiga åldermännen bland BVV-10 båtarna nr 31 Sexån II är på väg mot fart och siktet är inställt på den 5 augusti. En annan gamling som begått årets första tur är nr 78 Falken som håller till i Mälaren. David kämpar vidare med Ferrina 90 nr 637 Lisa. Ingen lisa men kommer att bli en till sommaren. Till sist har BB nr 647 Dragaren varit och nosat på det hårda hamnlivet i Göteborg. Tack alla fotografer och meddelare.

2017 03 23

I ruffen på Sveriges snabbaste Ferrina nr 641 har hela tiden funnits ett tummat ex. av skriften Vår Båt 72 med ett reportage från Lidwalls och Leksand. En trevlig och lärorik artikel om Konsten att Självbygga Båtar. En i sannig utdöende konst i dessa Engångsplastbåtarnas tidevarv! Hitta artikeln i slutet av på den något mindre frekventerade, men förfärligt folkbildande sidan Fritidsbåtarnas Historia!
När vi just skrivit om en traktorbåt är det lika bra att författa mera om nästa. Nu vet vi att Nr 550 hette Prejaren 3 från början fanns hos KFF. En gammal bild och två helt färska avslutar dagens gärning i skrivkonsten.

2017 03 22

Bilder och händelser ramlar in och vi försöker hålla jämna steg med strömmarna. Idag ny bild på BV 15 nr 65 Pelle från i somras. Gröna Bolaget har sett framtiden an och uppgraderat sin BB nr 416 Erik ordentligt. På BV 20 nr 464 Fanbyviken har arbetet just startat men red misstänker att även den ansträngningen snart kommer att generera nya bilder och resultat. Det gäller även Traktorbåten nr 574 som Urban gett nytt bett i flera bemärkelser och till sist har BB 4 nr 707 Alänsia anlänt Wintervarvet.

2017 03 14

Bara efter 12 dagar har vi nästan hela historien om den tidigare okända BVV 10 nr 75. Nuvarande ägare betvingade elementen och tog sig in i pärlan och fann tillverkningsskylten. Ytterligare en av de tidiga motorvarpbåtarna, Varparen 8 från Klarälven är härmed upphittad. Än har vi nog inte återfunnit alla Lidwallska Varparenbåtar men så många fler finns väl inte kvar att hitta. Eller..? Stort tack till alla som var inblandade i denna identifiering. Fler nyheter kommer, men nu får det vara bra för idag.

2017 03 10

Repris på föregående uppdatering. Vår fascination över att det kan poppa upp nya fartyg är oförminskad. Nya båtar är en original SV 3 nr 330 och en Ferrina 31 ännu okänd som nr 92. Från Nils Ö en riktigt fin bild på BVV 5 nr 608 Paddan / Tunaberg och till sist håller David på att uppgradera nr 637 Lisa å det ordentligaste.
En liten men trefalt kul detalj är också att vi tack vare en läsare kunnat uppdatera bildtexten på Hamnen nr 408. En gubbe är säkert identifierad som Frimärksautomatfabrikören E U Sterner tack vare dottern till Cementfabriksautomatmaskinsfabrikören D Danielsson. Kul att det blev rätt. kul att folk läser, kul att Karin gjorde sig besväret att underrätta oss!
Kul också att en läsare vi inte träffat i.r.l bidragit till att täcka våra kostnader! Stort tack för din omtanke Roland Wahlfrid!

2017 03 02

När vi trodde att att antalet aktiva BVV -10 båtar inte kunde bli fler, kommer från ett kaffebordssnack, ytterligare en till vår kännedom. Stort tack Markus B och Ulf C. .Det är läsarna som gör vår sida !!! Tillsvidare kommer båten att kallas O91 men vi räknar med att snart kunna göra en identifering.

2017 02 28

Vi börjar med Sommarhälsningar från Emil och bilder på hans fina nr 50 Borgvik. Därfter kommer en efterlängtad rapport från Kent som bytt maskin i nr 187 Stor Otto. Vi vet att Vituddden nr 554 var till salu men inte vart den sålts. Att sälja en Lidwallsbåt i skick förefaller vara en snabb affär. Och vi tror oss numer veta att dessa båtar är kattlika, se själv på nr 660 Bob som både fått ny botten och nytt namn. Bottenupp Helen. Så kommer även nr 707 Alänsia förnyas i nödvändig utsträckning då hon kommer att föras till Vintervarvet. Förslag på lämplig motor mottages tacksamt. Till sist idag fina isbytarbilder från Jakob på vår allas Bamse nr 721

2017 02 17

Genom en fin kontakt med Nils Öberg i Oxelösund har vi fått kontakt med ytterligare två gentlemän som båda kört BVV 5 nr 608 vid sågen i Buskhyttan då det var på riktigt. Då kallades den Paddan. Red försöker teckna ned två trevliga telefomsamtal, Det är sådant som är vår drivkraft och som vi tror våra läsare uppskattar till fullo.

2017 02 13

Massor med gamla och nya nyheter. Känt dansband åker flottningsbåt. Snacka om kapell på den båten! Nyrustad varpare har fått ny ägare och en namne har troligen fått rätt dopnamn men här sker lätt förväxlingar. Så har även ett sexobjekt fått ny ägare och vi stöttar upp den lille brodern med fler bilder. En djupt sjunken står bärgad upp och en lidande färja linkar vidare. Till sist en modern som blivit ännu modernare. Mycket nöje önskar red alla våra läsare .

2017 02 06

Så är det återigen och till vår stora glädje tid att presentera två nya bekanskaper bland lidwallsbåtarna. Nu är vi uppe i 560 st dokumenterade båtar. Vi börjar med en fiskebåt nr 511 som ända sedan 1962 varit hemma i Vättern. Nytagna bilder av ägarna på en verkligt fin båt. Tack Barbro o Lars. Den andra nya båten är ytterligare en av de talrika BVV-10 båtarna nr 54 som en gång fanns på Ångermanälven identifierad med hjälp av Bernt Fogelbergs bild och lite redaktionellt pyssel. Så gamla nyheter ett tidningklipp från leveransen av bogserbåten Confidence nr 426 förmedlat av Gunnar Levrell och till slut en som nått slutet ? Nya bilder från P G Tomberg på en okänd BV 5 okänd 50

2017 01 29

Varje besök på Sjöhistoriskas fotoarkiv i Stockholm ger red fördjupad kunskap och speciellt är botaniserandet i Bernt Fogelbergs bildskatt synnerligen givande. Samtidigt får vi då och då e-post om att allt som står på hemsidan inte stämmer. I detta fall sammanföll brevet med arkivbesöket på ett synnerligen bra sätt, varför vi ber våra läsare att glömma allt vi skrivit om båten Havsorkestern. Nu gäller som följer: Bilder på Spelbåten nr 351 Herrselet från SSMH:s fotoarkiv visar att båten är lika systerbåten Nr 352 Flyselet. Att nr 352 nu mer är ångbåt i Dalälven är helt klart men var nr 351 Herrselet tagit vägen har vi ingen kunskap om. Välkomna med förslag. Vi har även hittat två historiska bilder på redaktionsbåten nr 189 Inez som vi lägger upp på introsidan om henne. Till sist idag ytterligare en ny båt som vi har full dokumentation på fram till för några år sedan. Det gäller Fiskebåten nr 400 som beställdes av yrkesfiskare Johansson i Hästholmen 1962. En udda fågel eftersom den är byggd i aluminium.

2017 01 27

Ännu en BVV 10 båt men än så länge okänd. Vi kallar den Okänd 90 Beagel. Trots att vi skriver okänd har red. känt till den sedan 1997. Med hjälp av bilder från Bengt Sandinge tror vi oss nu veta att det verkligen är en Lidwallsbåt. Som vanligt vill vi veta mer. Finns Beagel kvar ? Det var ju hela 20 år sedan den förevigades av red.på den tiden anologa kamera.

2017 01 20

Lite nytt i all hast. Redaktionsmöte förestår och det missas inte. Först en gammal bild på BVV 5 nr 608 Tunaberg. En riktigt trevlig upptäckt. Därefter bara nytagna bilder på BVV 5 nr 435 Passaren 3 , Högsjöbåten nr 681 Mariell och till sist skymtar den blyge Mr Hyde nr 698 fram.

2017 01 14

Oj oj oj !! Nytt år och allting. Hög tid att sätta sig bakom tangenterna och delge vår stora läsekrets lite nytt om dessa intressanta och långlivade Leksandsbyggda plåtbåtar.
Vi börjar med en gammal bild på BB nr 18 Stjärn förmedlad av Michael, så även en bild på sjötraktorn nr 719 Gåsen i Skoghall.
Vi går vidare med en sommarbild på BVV 10 nr 164 Varparen 13 nuvarande Malviken tillsänd oss av Lars Larsson som även kan förmedla vad BVV -10 nr 389 Skörpa kostade vid leveransen. Vad blir det i dagens penningvärde?
Till sist idag en bild på BB nr 415 Engerdalen från Håkan Larssons skattkista. Givetvis återkommer vi med fler nyheter men håll till godo med detta idag

2016 12 29

Vi lägger ytterligare en BB 15 nr 657 till våra dokumenterade båtar även om det bara är i form av ritningen från 1970. En som däremot kommit fram efter mycket lång tid i glömska är BV 15 nr 139 Svartskär III med bibehållen kulmotor ehuru hyttlös. Vidare har vi fått in ett vykort på passbåten nr 448 Liden välfylld med passagerare på Indalsälven. Arbetet med BV 18 nr 205 Boge går fint framåt. För att hålla jämna steg med inkommande bilder lägger vi till nytt bildmaterial på BB 360 Långön, den första traktorbåten 410 Buttrix i jobbartagen och nyupptäckta BV 15 nr 572. Vi slutar med att nr 647 Dragaren 6 gör årets luftfärd.
Mycket nöje tillönskar redaktionen och ett Gott Nytt År till alla våra meddelare och följare.

2016 12 26

Fortsatt GOD JUL utbrister redaktionen unisont och levererar nya uppdateringar på BV 15 nr 105, BVB 10 nr 223 Pia , Inspektionsbåten nr 365, Sjötraktorn nr 604 Loket och till sist BVB 5 nr 608 Tunaberg. Som vanligt hyllar vi alla våra fotografer med ett stort TACK.

2016 12 11

Det gäller att hålla sig ajour med inkommande bilder annars halkar red efter och det blir svårt att få någon ordning på sidan. Vi därför börjar i tillverkningsnummerordning med en fin svart/vit bild på nr BV 12 nr 201 Ita I i full auktion. Forskning bland gamla bilder i Rättviks fotoarkiv har gett oss dopnamnet på BVV-10 nr 263 . Hennes namn var Björn. Vidare har en av de sist tillverkade BVV-10 nr 319 Sven fått ny ägare och vänt kursen mot Dalarna och Blötberget där även BV 15 nr 481 Karl ser ut att gå mot en ny ljus tillvaro. Till sist årets verksamhet med Hamnarbetsbåten nr 722 Pansarkryssaren som Andreas själv dokumenterat och berättar om. Christer har avslöjat att platsen för båtutställningen O'Hoj med Ferrina 90 nr 666 var den 1971 nyöppnade Älvsjömässan, så nu vet vi även det. Återigen ett stort tack till alla fotografer, spanare och skribenter.

2016 12 09

Redaktionen tackar Gröna Bolaget i Nynäshamn för ett bidrag till hemsidesdriften och passligt nog kommer två färska bilder från Claes Sandberg visande deras Bogserare Axel nr 523 i Frihamnen Stockholm. Red har försökt närma sig platsen för Utställningen Ohoj 1971 men inte kommit ända fram. Dock närmar vi oss gåtans lösning med hjälp av en upphittad annons från Svenska Dagbladet där Ferrina 90 nr 666 figurerar

2016 12 02

Såsom Leif G.W spanar vidare på tisdagarna i televisionen gör redaktionen detsamma för att öka uppklarningsprocenten här på hemsidan. Vi tar emot och bearbetar tips från allmänheten och drar säkra slutsatser och kommer därvid framåt i spaningsarbetet. Lagom till jul kan vi redovisa hela 555 st. dokumenterade båtar. Av 802 tillverkade blir det 69% uppklarningsgrad. Ytterligare några till står och skrapar med kölen för att få en plats i solen / på hemsidan men dessa är ännu inte fullt utredda och kräver mer spaningsmaterial.
Tack Jonas Bergström som återfann BVV- 10 nr 72 och tack till Håkan Sundström som tipsade oss om att BV 20 nr 460 är den hon är.

2016 11 20

Vad har Nr 755 Karin, Nr 737 Doj-Doj, Nr 681 Mairell gemensamt? Högsjöbåtar Ferrina 85. Rätt gissat.
Men om vi lägger på O 54 Paloma, en Ferrina 31 och Nr 205 Boge som ju är en BV 18. Vilken är då den minsta gemensamma nämnaren?
Jo alla har de transporterats av Tomberg transport. Vi har sedan länge räknat P-G Tomberg till Lidwallsbåtarnas vänner. Nu är vi också glada och tacksamma att ha honom som annonsör och sponsor. Se rutan här intill!
Flytta din båt , vet ja! Bara att se honom köra kranen är rena underhållningen!

2016 11 13

Här kommer kända och dokumenterade fartyg som inte varit med på ett tag.
Vi börjar med BVV10 nr 160 Polaris som gjort en ny repa på Blocket.se men som omedelbart såldes till en för oss okänd ort. Red kan därför utbrista "Vårda era Lidwallsbåtar!I dessa trumpna tider är de säkra tillgångar!!"
Tomas Johansson rapporterar att BV-15 nr 130 Agnes skall få bottenbehandling och det gäller även Ferrinan 100 nr 779 Agnes. Vi har fått bilder på BB nr 523 Axel som inte stoppas av rådande snökaos och så avslutar vi med nya bilder på två redaktionsreggade Högsjöbåtar, nr 681 Mairell och nr 755 Karin.

2016 11 05

Redaktionen sammanstrålade i Göteborg härförleden och där fanns även vännen Bengt Sandinge som tog oss med på en oförglömlig kvällstur på Göta älv. Vi fick åka med Sandinges Hector, hög fränfaktor med kran och allt ehuru av udda fabrikat. Där på Göta Älv inspanades sjötraktorn nr 604 Loket och dykeriarbetsbåten nr 685 Hjalmar. När vi väl kom fram till Bengts egen sjötraktorn nr 790 Lill Pär var det för mörkt att fota men även hon finns där i exellent skick.
BV 18 nr 205 Boge har tappat sin märkliga akter och börjar återta ursprungliga former. Både red och nuvarande ägaren undrar givetvis varför aktern en gång byggdes på. Alla tips mottagers tacksamt.
Till sist en otrolig bild på en DFF motorvarpbåt i tungt arbete. Det är Henry Pollack som tar oss med till 1969 och visar hur Bertil går uppströms i Flögforsen, Malung . Vi kommer längre fram bjuda på mer från Henrys fatabur. Hans far var båtförare och flottare på Västerdalälven.

2016 10 28

En ny båt har lagts till våra dokumenterade BV 15-båtar och vi kan äntligen notera 553 st. dokumenterade båtar. Den senaste finns kvar i sitt ursprungsvatten och i oskruvat skick. Det är BV 15 nr 572 som genom ägarnas försorg kommit till vår kännedom och red utbrister därför: Svårt välkomna i vår nördverksamhet!
Om vi tar nyheterna i nummerordning börjar vi med BVV- 10 nr 247 Saga som visar upp sina klassiska varpbåtslinjer, nu på vinterförvaring.
Så den fina bogserbåten BB nr 303 Hjalmar i full verksamhet. Vi fortsätter med bilder på BV -15 nr 349 och BV 20 nr 464 Fanbyviken som lämnat norr för att gå i trafik på Vänern. Så har arbetet med Högsjöbåten nr 646 gått framåt och på Sjötraktorn nr 710 har det just börjat. Den okända BVV-10 Varparen 28 som borde vara en lätt båt att fastställa tillverkningsnummer på, men den gäckar oss ännu. Några nya nya bilder kommer i alla fall här. Troligen finns den redan med bland de dokumenterade BVV -10 båtarna, så när vi kan slå fast identiteten står vi troligen åter på 552 båtar.

2016 10 23

Några tar upp och några sjösätter. Det händer alltid något nytt på Lidwallsfronten. Först ut bilder från Sven Olsson och den lyckade sjösättningen av BV 18 nr 446 Skräcken. Andra båtar skall upp för vintern som tex BVV 10 nr 172 och vår egen BVV 10 nr 254. Så en äldre bild från Bengt Sandinge tagen i Skoghall som ytterligare styrker identiteten på BVV 10 nr 223 Pia. BV 18 nr 205 Boge har sålts och kommer att bli ångbåt i Solletuna vad det lider. BV 12 nr 281 har bogserat på Fryken och på BV 18 nr 228 Axel händer saker hela tiden. Vi backar bandet nu när ny info framkommit och vårt egna reparationsobjekt BV 5 nr 259 har därför fått tillbaka sitt ursprungsnamn Klacken. Mycket nöje önskar red.

2016 10 11

Även i dagens uppdatering kommer bilder på en båt vi inte sett på länge, den fina Sjötraktorn nr 651 Nisse.
I Norge jobbar nr 652 Evis vidare med rangering av betydligt större bogserbåtar. Hon flyttar oljesupplyfartyg, upplagda delvis pga sjunkande oljepriser.
Då har Ferrina 26 nr 653 Peggy Blue en bättre framtid även om hon också ska läggas upp den närmaste tiden.
Vidare en historisk bild från Värmland på KFF båtarna nr 274 Varparen 22 och de båda traktorbåtarna Prejaren 2 nr 478 och Prejaren 30 nr 550 som vi exponerar maximalt.
Till sist ser vi att Hamnarbetsbåten nr 723 Sture håller ställningarna i Kalmar. Stort tack till dagens fotografer och kunskapsförmedlare, Håkan Larsson, Jörgen Espwall, Morten Sivertsen, Richard Bourke och Hans-Lennart Ohlsson

2016 09 27

Så har då det vi alla väntat på sedan 1971 dykt upp i vår e-postvärld. Nya, pigga bilder på BVV nr 142 med tillverkningsskylt och allt. Hurra för det! På BV18 nr 228 Axel går arbetet vidare med språng och här kommer ett urval av inkomna utvecklingsbilder på henne. Håll i hatten. BVV 10 nr 319 är till salu på blocket och det föranleder en ny bild. Till sist har reds högsjöbåten nr 681 Mairell kommit upp ur vattnet och identiteten på den moderna BVV-10an Okänd 51 börjar kanske klarna.

2016 09 21

Nya bilder och uppgifter på nr 66 Princen, nr 164 Malviken, nr 189 Inez, nr 394 Knuff, nr 435 Passaren 3, nr 514 Bollsta, nr 555 Buller, nr 564 Prejaren 24 , nr 608 Tunaberg, nr 681 Mairell, nr 647 Dragaren 6 och till slut lite nytt om den ännu okända Varparen 28. Puh, det var ju lite att bita i !! Tack alla som sänt oss fina bilder.

2016 09 11

Så är vi på G med fler nyheter och kan återigen presentera en "ny" båt. Denna gång har passagerarbåten nr 448 Liden kommit till vår kännedom genom Bengt Westin och tidskriften Lubrikatorn. Bengt Nyvall har sänt oss fler bilder som visar att BV-15 nr 127 håller på att återfå sitt gamla utseende.Varparen 19 nr 266 har fått besök av tidigare ägaren som bjöds på en väldigt uppskattad korttur. Så en bild på BV 12 nr 281 som varit flitigt i arbete och nu behöver en vevlagerrenovering inför 2017. Bengt Sandinge sände oss bilder på Traktorbåt nr 410 Buttrix i arbete.
Till sist idag lite fritidsbåtnyheter: Ny bild på nr 637 Lisa från firandet av ångfartygets Engelbrekts första 150 år på Siljan. Vi går under vattenlinjen på högsjöbåten nr 799 Ulla-Britt och vad hittar vi där?
Till sist Paloma o 54 som gjort som andra och flyttat till Siljan för ett trevligt båtliv.

2016 08 29

Det flyter ständigt in nytt material och det är red väldigt tacksamma för. Nu har Bengt Sandinge tittat djup i sitt arkiv vilket gjort att vi fått ompröva allt om Hamnarbetsbåten nr 606 som beställdes till Norrköpings stuveri 1966. Nu är den rätta båten på hemsidan och alla gamla bilder på Båtman II är borttagna. Så är det med vårt pyssel med denna hemsida. Ibland lägger vi ut en bild även om vi inte är 110% säkra. I slutändan kommer det att bli rätt. Någon som känner till båtens öde efter 1993?
Vi har även fått några äldre kort som vi tror föreställer bogserbåten nr 597 Knuffe från Bengt Sandinge. Tacksam om någon läsare hör av sig och kan berätta om denna flytande lasttruck
Så nya bilder på två BVV 10 båtar nr 172 som fått nytt namn och nr 183 på tur. Till sist idag nya bilder på BVV-10 nr 420 från Stig Holm och Laxsjö

2016 08 24

Ännu mer nyheter i dagens uppdatering. Gamla arbetsbåtar blir som nya, se bara på Mikaels bilder av BVV 5 nr 340.
Gäller även BVV 10 nr 555 Buller som håller på att gå "back to basic" genom Stigs försorg.
Och så även BVV 10 nr 43 Varpbåt V som Lars sänt oss bilder på.
David har spanat in och fotat nr 475 Hamnen i Peking under hylsbyte.
Våra egna har också varit i farten flitigt under de senaste veckorna i samband med Lidwallsbåtens dag och Ångfartyget Engelbrekts 150-års firande i Leksand.
Deltog som publikmagneter gjorde BVV 4 nr 189 Inez , BVV 10 nr 254 Sigvard och BVV 10 nr 266 Varparen 19. Till sist sjösättningsbilder på högsjöbåten nr 681 Mairell och fina gångbilder på systern nr 755 Karin

2016 08 17

Ett bildreportage från årets Lidwallsbåtens dag utgör dagens uppdatering. Publik och rekordmånga båtar kom från när och fjärran. Trots skakigt väder fick redaktionen många uppskattande tillrop. Tack alla för en verkligt trevlig eftermiddag vid kajen i Leksand. Ytterligare några vimplar fick nya ägare, så ni som verkligen vill ha en gör rätt i att beställa nu. Det finns endast några få kvar att förvärva och när vi kommer att beställa nya är högst osäkert.

2016 08 16

Sommaren är kort. Och en massa kort har också landat i vår inbox. Ett kort vi själva tagit och som gläder oss ohyggligt mycket är det på tillvnr 1 Laggen som räddats från sitt skjul och hamnat i Leksand. Lars Erik Lindh med en diger meritlista på Lidwalls- och varpbåtsidan ville utöka sitt CV med en BVF 10. Och en sjuttioårig båt kan ju få vilken nybliven sextioåring som helst att gå i barndom!
Kort tog också Martin Nordesjö från bilfönstret på en Norrlandsturné och där fick vi en Ferrina 90 till i vår samling. Välkommen tillvnr 695, tack Martin!
Inte ett kort men väl ett dia dök upp i familjens samlingar. Efter lite utredningsarbete och med Lars Jönses hjälp kunde vi räkna in Ferrina 90 nr 636 till antalat upptäckta som därmed blev 550 st!
I samband med Lars letande i arkiven ploppade också en systerbåt till nr 758 Nässlan upp. Fackförbundet Nässlan köpte ju en persontransportbåt baserad på Ferrina 34. Så gjorde också LO:s kursgård Åkers Runö, som fick nr 759! Den har vi oss veterligen aldrig sett. Vem Vet något?? Vi räknade till 551...
Vi hittade också noteringar om ett fartprov av nr 637 Lisa som vi glatt hängde upp i webmuseet.
En massa fina kort ifrån det makalösa bygget av Doj-Doj tillvnr 737 damp ner från familjen Ekbergs album! Särskilt kul var några interiörer från Lidwalls som man besökte under arbetets gång.
Det var i korthet dagens redovisning av redaktionens lustfyllda mödor!

2016 07 29

Att bestämma rätt tillverkningsnummer på vissa båtar är inte det lättaste. Lennart Wretman, i den inre lidwallskretsen - alltså ni läsare av vår hemsida - känd för renoveringen av BV 18 nr 207 Pärlan och nu i färd med att få hyfs på BV 18 nr 228 Axel har tillsammans med red. stött och blött dessa båtars ursprung. När vi nu läst fram och tillbaka, betraktat gamla och ny bilder och framför allt haft en lång, givande och trevlig diskussion tro vi än en gång att vi är nu rättare än tidigare. BV 18 båtarna nr 205 Boge, nr 207 Galven nu Pärlan och nr 228 Axel har förhoppningsvis kommit i rätt sammanhang. Det innebär att BV20 nr 454 blir reducerad till en text om det vi vet och det är inte mycket. Därför uppmanar vi som vanlig våra läsare: Ut och leta plåtbåtar - hoppa Pockemon.

2016 07 25

Det händer mycket på fronten och det laddas inför Lidwallsdagen i Leksand den 6 Augusti. Men innan dess har red gjort en liten utfärd till Hallstahammar och Strömsholms kanal med the one and only redaktionsbåten BVV4 nr 189 Inez.
Vi vill också förmedla färska bilder på BV 15 nr 130 Agnes som befar Orsasjön.
Redaktionsprojektet BVV 10 nr 266 Varparen 19 är i hamn och har tuffat dit för egen maskin.
Högsjöbåtarna nr 737 Doj Doj och nr 755 Karin. har kommit i sjön och därmed startat sommarnöjet för sina resp. ägare.
DFF båten Bengt
ser ut att vara i bästa skick och har varit flitigt i farten med nya skepparen Sven Åke.
Till sist idag har vi fått bilder från Tomas Blomström på en båt som vi trodde var identifierad som BV 18 nr 599 men som genom oomkullrunkeliga fakta fått krypa tillbaka till de okändas skara och blivit BV 15 okänd nr 89. På sikt kommer vi att kunna reda ut det mesta men ibland får vi ta ett steg tillbaka.

2016 07 21

Sommaren är här! Redaktionen har fyra båtar i Siljan, en till lär vara på väg att färdas de få metrarna från stranden. Men livet är inte bara en lek med båtar, det är också sann publicistglädje!
En massa nya bilder och uppgifter har seglat in till vår hemsida. Båtar som vi inte sett skymten av på många år har åter dykt upp. Om detta vill vi berätta!
Vi börjar med BVV-10 nr 2 Ceylon/Vintersjön, rustad och klar för uppdrag i Lindesberg
En toppnyhet om BVV10 nr 31 Sexån II och en bild på BV 15 nr 138 Bunkelisa i Mora.
Den relativt stora BB nr 192 har fått en svalkande funktion som Glassbåt i Piteå.
BVB 4 nr 356 Dalälven I klar för provtur i bästa gåbortstassen.
Även BB nr 370 har dykt upp från ingenstans och ser ut att vara i vanlig fint skick. Traktorbåten nr 423 Trollet har fått styrhytt
BVV 10 nr 555 Buller har fått snygg färgsättning och befriats från en kreativ styrhyttslösning.
Målad har även Traktorbåten nr 612 Putte blivit
Även den ännu oidentifierade O 75 Ferrinan 90 Stålis har träffat målaren.
Mats Norell har tagit hand om ytterligare två lite större båtar BV 18 nr 318 Letsjön och BV 15 nr 412 Alida Det bådar gott!

2016 07 06

Ombyggnaden av trafikplatsen Slussen i Kgl. Huvudkommunen får robust hjälp av Bogserbåten Bollsta nr 514.
I rikets nordligare delar har BV 10 Buller nr 555 äntligen blivit befriad från den funktionella men förfärliga styrhytten. Blästrad och klar för målaren!
Ferrina 90 Cullinan nr 655 väntar på den rätte via Blocket.
En Ferrina 90 som däremot kommit i ohyggligt rätta händer är nr 637 Lisa. Nu fick hon återse Leksand också efter alldelses för många år!

Livet är inte bara fritidsnöje med arbetsbåtar utan även arbetsnöje med fritidsbåtar. Redaktör Winter checkar av Varparen 19 nr 266 som förtöjts vid Siljans Fartygsförenings brygga i Leksand. Raskt upp och ner i Högsjöbåten nr 681 Mairell för lite invärtes fix.

2016- 07-02

Spanarbilder på VB 55 BV 4 med tillvnr 392 vid Fetsund Lenser har tillsänts oss av Helena. Spanat och slitit upp kameran i ett avgörande ögonblick har också Christer gjort. Fin bild i fart på nr 668 Drott blev resultatet. Sen har vår högsjöbåt Karin nr 755 återvänt till sitt rätta element.

Hur fort går en BV 10? Vi har fått en verifierad notering från Princen nr 66 i Karlstad! Klicka dig in och läs om en fin båt som jobbar på!

2016-06-27

Vi börjar så sakteliga komma ikapp den späckade försommarens alla händelser på Lidwallsbåtfronten. Helena har sänt oss en fin bild på sjötraktorn nr 640 Skalman. Alive and kicking in Grums. Tack!
Urban har gjort sitt traktorbåtsprojekt nr 574 snäppet mera lätthanterligt. På däck syns också gamle fine Wille i Kalmar nr 524. Nu ska hon i efter hjärtbytet! Oh Deere!
Klar för vätan är också BV 4 nr 394 Knuff. En mycket fin renovering!

Sen vet både du och jag att man inte ska fråga folk om bilder på deras barnbarn och/eller båtar om man inte har väldigt gott om tid med deras utläggningar. Redaktionen presenterar härmed ogenerat bilder på sina egna älsklingar:
- BV 10 Varparen 19 nr 266 som hamnat i sjön efter tre- fyra torrlagda decennier! Rörliga bilder, glädje och välljud utlovas!
- BV 10 Sigvard nr 254 har fått sitt årliga midsommarbad
- BV 4 Inez nr 189 lika så.
Och tror ni inte att det slank med lite barnbarn också. Typiskt!

2016-06-27

Äntligen en uppdatering! Redaktionen har inte legat på latsidan, snarare på undersidan av våra egna ägandes båtar. Vilket kommer att framgå av följande publiceringar.
Vårt stora glädjeämne, den vittfarna Ferrina 85 nr 737 är nu i sjön!
En ny BV 15 412 har dykt upp på Blocket, ny för oss. Vi presenterar henne här och räknar till 548 båtar! Ryktet gick bland div. varpbåtsnördar och innan vi visste ordet av var annonsen borta!
BV 15 nr 571 har varit på jobb för RYAB i Husum. Håkan Sundströms teleobjektiv fångade stunden.
En annan påpasslig spanare, Anna Karlsson fick skott på Skallö /Siljan II nr 603 på en slip i Södertälje! Första bilden på skrovet under vattenlinjen!
BV 10 nr 555 Buller har fått ny ägare, vi har fått nya bilder och Stig Holm i Krokom har fått lite angenämt huvudbry!
Bogserbåten Krana / Evis nr 652 har fångats på bild i Telemarkskanalen av Mats Sievertsen! Vackra båtar i vacker miljö!

2016-06-14

Nytt idag; färska bilder på den fina BV 15 174. Dagens enda tvärsäkra artbestämning. Följande båtar är ligger i olika faser i våra spaningar. Redaktionen tror som vanligt på spaningsgenombrott med hjälp av läsarna. Gripna är vi redan!
- BV 20 nr 454 kommer att få ett nytt tillverkningsnummer ganska snart. Vi måste veta lite till först. Nya bilder och en framtidsvision så länge!
- Nya okända BV 20 o 87 har dykt upp på våra skärmar. En Lidwallsbåt är det, men det är ungefär det vi vet.
-Vi vet ungefär lika lite om Okänd 88 BV 20 eller 18 men är i alla fall säkra på fabrikatet.
-Till sist ny bilder på Ferrina 31 okänd 86

2016-06-11

En identifiering av BV 18 Nr 599 pga nya måttuppgifter föranledde red att sätta sig bakom knapparna denna vädermässigt ostabila sommardag. Då det ständigt inkommer nya bilder gäller det att hänga på. Nytt idag bild på BV 5 nr 271 från Eric Hektor och så kan vi konstatera att Daniel Petterssons Ferrina 31 nr 784 är sjösatt i Kungsör. Till sist har sommaren även kommit till Kalix då Sjötraktorn nr 698 Mr Hyde dragit Wassholmsbron på plats.

2016 06 10

Två fritidsbåtar har fått ny utrustning. Ferrina 90 nr 664 Bigant har fått en sprillans ny avgaslimpa. Redaktionen förmedlade kontakten mellen ägaren och Tillverkare Tony. Filmsnutt från provkörningen i bänk och bilder när båten åter sätter fart i skånska vatten. Från limpa till acc...
Högsjöbåten Valyette nr 615 har fulländat sin skönhet med en Lidwallsvimpel i gösstaken. Det färska fina fotot visar också en studie av inredningen i sittbrunnen till glädje för red och ett gäng andra Högsjöbåt/Ferrina 85-nördar.

2016 06 08

En paradbild på BVV 10 nr 50 Borgvik i gammal stil. BV 15 nr 127 kommer att gå på Strömsholms kanal. BV 18 nr 207 Galven är till salu på Blocket och systern BV 18 nr 318 Lettsjön I. blev nyligen såld till Ludvika. Dragaren 6 nr 647 är åter i drift efter Helenas upprustning Till sist idag en bild från Åke Söderman tagen på Ferrinan 31 nr 773 under god gång på väg till Finland.

2016 06 02

Våra forskningar runt de Ferrina 31 båtar som kommit till vår kännedom går framåt och nu vet vi det rätta tillverkningsnumret på den båt som levererades som ett skrov till Åke Söderman 1976, det är inget mer och inget mindre än nr 773. Det innebär att vår vetskap om Ferrina 31 nr 741 minskat drastiskt. Forskningen går alltså framåt om än ryckvis. Som kontrast till fritidsbåtarna kommer bilder på BV 4 nr 356 Dalälven I. Erik mekar och målar och snart är det åter dags på sjösättning

2016 05 26

Lite nya uppgifter om ännu okända Ferrina 31 nr 86 vid namn Catlei har kommit till vår kännedom genom Mats H. på Riksarkivet, men hon förblir än så länge just okänd. En ledtråd för minnesgoda båtspanare är att hon 1988 hette La Ferrina och var helt målad i brunt. Stort Tack Mats H.

2016 05 24

Tiden lider och vi med den, men mycket nytt är det trots allt här på Lidwallssidan. Red har besökt BV 15 nr 7 Väsman i Danderyd, nymålad och med återtaget dopnamn ligger hon fint i vattnet!
I vattnet har BVV-10 nr 172 kommit efter en låg period på land, nu ompysslad av Sefflemotorföreningen i just Säffle.
Red tittade av en händelse in på Untra kraftstation och fick chansen och fota av en bild på BV 12 nr 243 Karl Alfred i arbete på 1990 -talet.
Från Tommy några fina bilder på BV 18 nr 228 Pärlan tagna i Göta kanal 2001. Jobben på reds olika fartyg går vidare lite nytt på BVV 10 nr 266 varparen 19 och högsjöbåten nr 681 Mairell.
Till sist en ny men ännu okänd Ferrina 31 nr 86 vid namn Catlei som har kommit till vår kännedom men så mycket mer vet vi inte just nu.

2016 05 18

Idag på Erik-dagen två identifikationer baserade på vanligtvis välgrundande källor. Red tror sig ha funnit den sist tillverkade BVV 10 båten med spant nr 355 bland våra okända.
BV 20 Axel blir nr 454 genom samtal med tidigare ägare.
Red blir stärkt i tron att vår slutledningsförmåga är att räkna med då BV 15 nr 139 dyker upp på vår radar, livs levande och bekräftar ett tidigare antagande. Vi får veta att båten heter Svartvik III och att hon numera är omhändertagen av Föreningen Galtströmståget.
Så har BV 4 nr 356 fått ny färg i ett blomstrande hörn av Dalarna. Landtraktorsamlaren Urban Sondell har blivit lycklig ägare av en traktorbåt nr 574 som gått i hans trakter som nybyggd. Väldigt roligt tycker Red och önskar Urban stort lycka till med återuppbyggnaden.

2016 05 11

Mycket nytt på Lidwallsfronten. Knappt att red hinner med i dessa vårens tider! Men hav förtröstan, vi gläds åt dina bilder och uppgifter, de kommer upp om än med viss fördröjning.
Först en otroligt fin Ferrina 31 nr 782 Heidrun som vi inte ens trodde blev byggd. Tack Tommy för påringningen. Och tack Mats på Riksarkivet och Lars på Kulturhuset, ni var med och knöt ihop det hela .
Vidare bilder på BVV 10 nr 50 Borgvik och nr 66 Princen.
Så kommer foton från våra norska bröder som jobbar vidare med SV 3 nr 301 Aurora samt en förfrågan om vi vet någon komplett Seffle på 5 eller 8 hkr. Vet du?
Till sist en glad återupptäckt av BV 20 nr 318 Lettsjön I som nu uppträder under namnet Skorven. Hon är dessutom till salu, vid intresse tag kontakt med Patrick 072 - 554 19 40

2016 04 28

Red rättar sig själv då en bild vi trodde föreställde nr 470 vid detaljgranskning och besök i St Skevi visade sig vara BVV4 nr 356. En minus från antalet återupptäckta och dokumenterade men då - som en räddande ängel - komSture Johansson med en ny båt BVV-10 nr 428 och ordningen blev återställd. I samband med den nyupptäckten passar red på att uppdatera lite om systerbåten nr 427. Emil visar hur han tillverkar en Lidwalllsratt till BVV 10 nr 50 Borgvik istället för den fyrekrade sportratten. Till sist idag kommer bilder från Mattias Lundgren på en nymålad BV 15 nr 517 och som kontrast bidrar Urban med bilder på en BV 15 nr 155 helt i original, värd ett bättre öde!

2016 02 24

Det pysslas på! Dragaren 6 nr 647 har fått en ordentlig genomgång av Helena Lundgren Landin som också sänt fina bilder i vanlig ordning! Fotograferat har också Anders Engdahl gjort, sjötraktorn nr 604 Loket förevigades på Öckerö. Hansi Ohlsson fångade militärarbetsbåten nr 734 Molly redo för uppdrag i Karlskrona och vi hänger tacksamt bilderna här på vårt virtuella museum! På fritidsbåtssidan har Ferrina 31:an nr 777 åter hamnat på Blocket och redaktionshalvan Winter har använt sina färdigheter som smed och lackerare på den allt vackrare nr 681 Mairell.

2016 04 17

Nya bilder och uppgifter på BVV 10 nr 50 Borgvik som avslutat sin uppgift som trädgårdsprydnad och renoveringsobjekt i Sollentuna och kommit i Dalälven i Torsång.
Där får hon sällskap av klanen Gustafssons andra nyförvärv BV 4 nr 356 från Indalsälven. Detta mycket tack vare fruktbärande spaningsfotografering och tipsförmedling från vännen Urban Sondell!
För BVV 10 nr 362 Staren går det ständigt framåt, nu är durkarna i! Eftersom Luleälven är lite mer hårdsmält till sin karaktär än Dalälven så får hon snällt vänta på land ett tag till. På Avansidan så att säga.
Arbetet i Insjön med Högsjöbåten nr 737 Dojdoj har nu kommit in i monteringsstadiet!
Bogserbåtsnytt:
Spanare Håkan Sundström har rotat i lådorna och hittat två tio år gamla bilder på
BB nr 371 Hallsta I som han vänligen har skickat oss!
BB nr 523 Axel jobbar på med pråmdragning.
BB nr 524 Wille i Kalmar har fått en ny vit och fin maskin. Vi utbrister Oh Deere!

Varmt tack alla uppgiftslämnare och fotografer! Utan er ingen hemsida!

2016 04 04

En hytt om än bara en hytt, men en hytt med tillverkningsskylten kvar. Red gör vågen. Det hittas inte styrhytter varje dag men det gjorde Sven Olsson härförleden och förmedlade bilderna på halva BV 12 R nr 313.. Nu vill vi genast veta mer !!!

2016 04 03

En båt har lagts till de okändas lista. En trolig BV 20 som lystrar till namnet Axel. Den får nr O85 så länge. Redaktionen och de nya ägarna är tacksamma för all som information vi kan få. Vidare har red varit på Påskturne och tittat till egna och andras flytetyg. Lite nytt om BVV 10 båtarna nr 254 och nr 266 och de numer i trakten talrikt förkommande högsjöbåtarna nr 681 och nr737.

2016 03 30

Ett brev från Bengt Nyvall berättar om vad som hänt och som kommer att hända med BV 15 nr 127 Ockesjön blivande kanalbåt. Från Christer kom en fin bild på sjötraktorn nr 701 Arvid i fart utanför Dalarö härförliden.

2016 03 29

Återigen har en av våra spanare återfunnit en båt där sista spåret slutade 1989. Det är Sven Olsson som återfunnnit BV 18 nr 446 Ita II nuvarande Skräcken. Återigen säger redaktionen - Stort tack Sven.

2016 03 22

Vi har fått de första bilderna på BVV 10 nr 178 av Kent Olsson i Säffle. Stort tack Kent.

2016 03 20

Det håller på att bli vår på riktigt och det putsas och fejas på lidwallsbåtar både här och där. Idag börjar vi dock med bilder från Anna Ekberg Nordström som återfunnit foton från familjens uppbyggnad av halvfabrikatet och högsjöbåten nr 737som blev Dojdoj. Vidare bilder på två kända båtar som båda är under upprustning, BVV 4 nr 301 vars ägare efterlyser en Sefflemotor typ S13 eller S14 för att återställ båten i originalskick och BVV-10 nr 362 som nu är nymålad och på G. på alla sätt. Till sist idag har ytterligare en BVV-10 nr 172 kommit till vår kännedom. I mycket gott bruksskick har den förvärvats av föreningen Sefflemotorn i just Säfflle vilket bara lovar gott. Stort tack till Anna, Rune, Ståle, Sture och Kent för bilder och uppgifter

2016 03 15

Nu har vi fått bilder på Sjötraktorn nr 590 Åsas färd från Värmland till Ludvika från Lars H. Och sneda rutor det har hon, tveklöst Åsa den förstfödda sjötraktorn! Dessutom har vi genom uppgifter från Sven Gladh slutligt och säkert fastställt platsen där Lidwalls egna bilder tagits!
Från Pelle Hilding kommer nya bilder på BV 15 nr 202 Fryken som ju genomgår en ordentlig och grundlig genomgång.
Från facebooksidan Sjömansbilder från förr och nu har vi fått låna Janne Mobergs bilder på BVB 10 nr 273 i arbete i Göta Kanal 1992.
Till sist några täcka bilder från Kenth på en BVV 10 som tål att utforskas ytterligare, men som kanske kan vara nr 178 och högsjöbåten

2016 03 07

Den första Sjötraktorn nr 590 Åsa har fått ny ägare och flyttat hem till Dalarna igen. Villken båt är då Bollsta I som finns på samma sida men som måste ha ett annat tillverkningsnr och vara en annan båt ??? Mystiken tätnar. Kom gärna med ideer!!

2016 03 05

Ytterligare några gamla bilder från Bernt Fogelbergs samling i Sjöhistoriskas fotoarkiv, Stockholm och ett från Bengt Sandinge. Först bilder på de stora BV-18 båtarna nr 186 Hennan IV och nr 191 Orten , vi tror att båda finns kvar. Därefter foton på en troligtvis skrotadm båt som förefaller ha slutat som strömbildare på Klarälven BVV 10 nr 9 Varpbåt 2

2016 03 03

Fler nya fast gamla bilder från Bernt Fogelbergs samling i Sjöhistoriskas fotoarkiv, Stockholm. En stor källa till glädje idag och framgent. Skänk en tanke till detta oerhörda arbete och resande Bernt la ned för att dokumentera arbetsbåtar då de ännu var en viktig kugge i maskieriet Sverige.
Två nya båtar idag BVV 10 nr 114 och Traktorbåten nr 563.
Följande båtsidor är uppdaterade med nya bilder: BVV 10 nr 78 , BVV 10 nr 110 och nr 111.
Vidare två båtar av den äldre formsköna BV 15 typen nr 127 och nr 145 , vi förmodar att båda finns kvar än i denna dag.
Till sist BV 18 nr 185 Mållången och en tidig bild på Traktorbåten nr 564 . Mycket nöje !!

2016 02 29

Ny lista på Alla tillverkade fritidsbåtar, uppställd på den för hemsida nya maneret. Vi har inte längre delat upp båtarna i Högsjöbåtar och Ferrinor. Nu står de i nummerordning rakt av. Tre knegare har smugit sig in, det är Väg- och Televerkets inspektionsbåtar som byggde på fritidsbåtar men nu är permiterad till fritidsbruk. De passbåtar som byggde på Ferrina 100-skrov är utelämnade. En dag när andan faller på kanske vi gör en liten kort lista med Pinassrar, Confidencer, Nässlor och allt vad de heter.
På tal om fritidsnöjen så har jobbet med Högsjöbåten nr 737 Doj-Doj fått en färgstark fortsättning!

2016 02 25

Nytt idag är nr 126, nr 168, nr 278, nr 349, nr 425, nr 553, och nr 790
Det är en ny båt och sen gäller det skyltar. Vi backar lite då högsjöbåten nr 677 inte är den båt vi trodde så den är ännu kvar att upptäcka.

2016 02 21

Redaktionen har fått ytterligare fakta från Derby Telegraph via en expert i Facebookgruppen "Sjömansfoton från förr och nu" om Nr 560 Siljan I:s olycksaliga förlisning i Engelska Kanalen. Besättningen vittnar om en stor våg, men väderrepporten talar om frisk bris. Något materialfel verkar det inte ha varit även om en del av vår kunniga läsekrets spekulationer har kretsat runt den av Marinen förlängda aktern. Sorgligt är det i vilket fall att läsa om besättningens trauma. Båtens sida uppdaterad med en länk.

2016 02 20

Dagens uppdateringar bygger på bilder från Bengt Sandinge och Urban Sondell. Stort tack till er båda. Titta in på sidorna för nr BV-15 nr 166 en ny bekantskap. BV 18 båtarna nr 519 och nr 543. En okänd traktorbåt i Årjäng 1999 bland okända dito samt en välkänd i Linde nr 582.

2016 02 17

Nya och gamla bilder på BVV 10 nr 29 Varpbåt III, så även på BVV 10 nr 78 Herkules vars historia uppdaterats och till sist på den fina BVV 10 raden nr 153 Alfred. Så kommer vinterbilder på tre båtar: BB nr 523 Axel har brutit is i Nynäs. BVB 5 nr 608 Tunaberg för en ojämn kamp mot kung Bore men Urban är ändå nöjd. Till sist är det, hoppas vi, nystart på motorn i Högsjöbåten nr 626 Ferrina

2016 02 12

Mer information ger inte alltid mer kunskap. Så är det i fallet med den första sjötraktorn nr 590 som kanske finns kvar idag och är en helt annan båt än red tidigare trodde. Nåväl, spännanade är det och många e-brev har sänds kors och tvärs riket om detta. Brukare av diverse maritima facebookgrupper har gnuggat sina geniknölar. Läs själva och kom gärna in med förslag i frågan. Lättare är att sätta in den bild på nr 500 Tev Frågan är i det fallet om hon finns kvar och i så fall var? Sista spåret så här långt förefaller vara Ölandsbron 1968 och det är länge sedan nu. På en annan sjötraktor nr 651 George kommer ännu en bild på båten i ett prekärt läge tillsänd oss av Börje Åström från Kalix. Till slut idag ett färskt foto på nr 609 Bull från Marcus Busch.

2016 02 07

Red fortsätter att botanisera bland Bernt Fogelberg bilder i Sjöhistoriska Museets Samling vilket ger oss nya kunskaper och infallsvinklar. Här kommer nu en rad bilder på Värmländska motorvarpbåtar enligt devisen äldst går först. BVV 10 nr 43 Varpbåt 5 och BVV 10 nr 77 Varpbåt 7 båda hos Frykens FF liksom BV 15 nr 141 Fryken 6. Håkan Larsson har dokumenterat hennes historia men finns hon kvar ? En som finns kvar men som byggsats är SV 3 nr 293 Varpbåt 13 medan systerbåtens öde från grannflottningsföreningen SV nr 250 Varparen 15 är oss helt okänt. Detsamma gäller Nr 566 Dragaren 4 som även den dokumenterades av Bernt 1966. Nog med arbetsbåtar. Red vill gärna visa er Lars framsteg med högsjöbåten nr 737 Dojdoj. Svårt imponerande.

2016 02 05

Tre BVB-4 båtar nr 468-470 går in på samma sida med en bild på varje båt från Bernt Fogelbergs fotosamling. Fler bilder finns det inte just nu men kanske har våra läsare några? Båtarna levererades 1961 som rena skrov till Indalsälvens Flottningsförening som byggde klart på egna verkstäder. De poetiska namnen var Landrensningsbåt LRB 7, 10 och 11

2016 02 01

Vår spanare Helena går från klarhet till klarhet. Här spakar hon Sveriges äldsta traktorbåt mitt i vintern, nämligen nr 410 Buttrix. Och som inte det var nog hittade hon ytterligare en skånebåt som vi slussar in blande de okända skåningarna. Där finns även en aktuell bild på en nedcabbad blå från Jonas Asp i Limhamn. En av de tre militära transportbåtarna är nu till salu hos Sjömaskiner AB i Västerås. De har sänt oss bilder på båten som vi tror är nr 690. Gamla och nya bilder från Claes Sandberg på BV 20 nr 358 Hårkan nu Keaton i Nyköping och så blir det nya bilder på ytterligare två BV 20 båtar; Nr 318 Lettsjön I och Nr 434 Voxna älv nu Hurtig i Köping. Till sist vår egen BVB 5 nr 259 Martin där plåtbytet går åt rätt håll, om än sakta.

2016 01 26

Ytterligare en Ferrina 90 nr 666 har vi fått en bild på men det är också allt vi vet. Red hoppas att någon läsare vet mer!! Vi lägger fina provkörningsbilder på Kronans 14 hamnarbetsbåtar på en egen sida då vi inte kan reda ut vilken som är vilken.

2016 01 24

Red gissar och lägger ihop två och två för att hitta rätt identitet på gamla oidentifierade Lidwallsbåtar. För det mesta kommer vi rätt och nu har vi fått bekräftelse från en tidigare ägare att BV 20 nr 388 Växnan verkligen är nuvarande Smångan i Borlänge. Nu när hela ägarkedjan finns, lägger vi till en ny, fast gammal bild på båten.Från vår outröttliga spanare Håken Larsson kommer fina bilder på Sjötraktorn nr 609 Björns avfärd från Notnässågen. Så avslutars dagens uppdatering med en leveransbild på Vägverkets hamnarbetsbåt nr 800 och nytagna bilder på gråbåt nr734 Molly som genomgått en rejäl upprustning och överförts på Marinmuseet i Karlskrona. Tack Hans-Lennart och Lars för fina bilder.

2016 01 18

Jobbet på Lidwalls var inte alltid inomhus med overall, Bilsomtussar i öronen och stålskodda skor. Här ett av de sällsynta och minnesvärda undantagen. Elit- och ingenjörstrupperna fick utgöra provkörningskommando av Sjöbussarna nr 688- 690 på Siljan sommaren 1973. Låt oss veta om du känner igen någon av de lättklädda sjömännen!
Nya bilder från renoveringen av fritidsbogseraren nr 668 Drott som vi hoppas är lika lustfylld!

2016 01 13

Idag är det i huvudsak Dellensjöarna vi nostalgiskt återvänder till med hjälp av bilder från Bernt Fogelbergs samling i Sjöhistoriska museets arkiv i Stockholm. Vi börjar med en ny båt BVV-4 nr 374 D X 58, vidare de första bra bilderna på BV 12 nr 224 D1 54 i originalutförande. Så kommer två BVV 10 Specialbåtar som båda finns kvar i drift Nr 123 och Nr 125 Forssån. Till sist går vi utanför Dellenramen och visar nya bilder på traktorbåten nr 546 Trå från Mårten Olsson och Urban Sondell och BB nr 371 Hallsta I som Sven Olsson vackert fångat i den nedgående solen redan 1988

2016 01 10

Vi forsätter med gamla bilder från Bernt Fogelberg samling i Sjöhistoriskas fotoarkiv Stockholm: på BV 15 nr 47 Dellen 6, på BB nr 300 Bärgaren och till sist en ny uppenbarelse BV 15 nr 149 Storsjön II. Alla våra erfarenheter gör att vi återigen tror oss kunna artbestämma en tidigare okänd BV 15. Det är den ännu yrkesaktiva BV 15 nr 571 som fått ett tillverkningsnummer. Från Leksands lokalhistoriska arkiv kommer via Lars Jönses fina svartvita provkörningsbilder på BV 15 nr 349. Även DFFsidan får en släng av sleven och vi kan visa nya bilder på Arne och den första bilden någonsin på Gunnar

2016 01 08

Nytt år och nya upptäckter. Redaktionen kan lova våra läsare att ni har mycket att se fram mot. Vi börjar 2016 med att försöka få lite klarhet bland BV -15 båtarna. Saker och ting ändrar sig med mer kunskaper och genom Sven Olssons långa verksamhet i Hallstavik och Bernt Fogelbergs fotoanteckningar tror vi nu att vi kommit rätt med identifieringen av BV 15 nr 315 Plåtniklas. Då blir den tidigare okända nr 82 den kända BV 15 nr 433 Embla och till sist kommer nytagna bilder på den andra Hallstabåten BV 15 nr 483 Varpbåt 3 från nya ägaren Sven Olsson . Stort tack Sven hälsar red.

2015 12 30

Vi ligger inte still utan tar ett kliv vidare och kammar in 531 st dokumenterade. Ytterligare en bild från Bernt Fogelbergs samling på Sjöhistoriska museet i Stockholm gör att vi kan sätta ihop bilden med den info själva besitter och presentera BV 15 nr 97 Skallböle från Ljunga Älvars FF.
Som lök på laxen kommer även bilder på BV 15 nr 384 Marmen / Albertina i originalutförande. En båt som tyvärr dragit i Österled.

2015 12 28

Nu är vi uppe i 530 st dokumenterade båtar i och med att BV-15 nr 430 Dellen 12-64 hittats på bild i Bernt Fogelbergs samling på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Det är en klockren träff, för i tillverkningskortet står att styrhytten är utdragen till skrovsidan och det är just vad bilden visar. Men det kan bli ett bakslag här. Kanske finns hon redan bland våra okända. Mätningar pågår.
Det kommer mer längre fram om BV 15 båtarna.
Nu nya bilder på BB nr 135 Varnan tillsammans med arkivbider från slutmonteringen inskickade av en facebookvän Lars Ingvar Målargården.
BB nr 261 Torrön
leveransklar på verkstadsgården
BV 20 nr 464 Fanbyviken från 1966 med ännu mera tak
och mer spännande läsning om Högsjöbåten nr 737 Dojdoj samt en bild på gjorda renoveringsframsteg.

Vår eminenta grupp på facebook Lidwallsbåtar på nätet har fått en systersida Svenska Flottningsbåtar på initiativ av vår flitiga rapportör Helena Lundgren Landin. Sidans inriktning sägs vara flottningsbåtar i allmänhet och Värmländska dito i synnerhet. Sidan är populär och får in många roliga bidrag. Då vi har en fördomsfri inställning till det landskapet, känt för korv, rallyframgångar, dansband och ihärdig flottning, så lånar vi glatt bilder som publiceras där!
T.ex en bild på nr 2 Vintersjön/ Ceylon från 1994 och ett par på traktorbåten nr 582 insända av Bengt Sandinge.

2015 12 25

Ytterligare ett besök på Sjöhistoriska Museets fotoarkiv har gett fler gamla men ändå nya bilder från Bernt Fogelberg stora samling. I dag bjuder vi på BV 15 nr 17 Stånkan, BVV 10 nr 32 Björn, BV15 nr 130 Agnes, BB nr 418 Lusten 17, BVB 5 nr 435 Passaren 3 och till sist BV15 nr 562 Trean eller Skiftbåten som den kallades

2015 12 20

Vi ökar på med två dokumenterade båtar med känt förflutet men med okänd framtid. Hur gick det för BB 15 nr 453 Liberiabåten i Afrikas hetta. Och Ferrina 31 nr 797 som blev transport / fiskebåt var finns båten idag ? Vi hoppas att läsekretsen kan hjälpa till med svaren !! Vi slutar med ytterligare en vinterbild på BB nr 775 Aspö under testkörning.

2015 12 17

Tid för Sjötraktorfestival. Idag  provkörningsbilder från Lars Jönses och Leksands lokalhistoriska arkiv. Vi har blött och stött datum, årstider, platser och färgsättning för att komma fram till rätt tillverkningsnummer på rätt båt. Nu tror redaktionen, temporärt förstärkt med Lars, att vi  kommit rätt i dessa tre fall och kan därför publicera färgbilder på de ögonblick som egentligen betyder mest för ett tillverkande varv. En lyckad provkörning, kontraktet uppfyllt och fakturan kan gå iväg, Lön till gubbarna och goodwill som skall ge nästa objekt i orderboken. Vi börjar med en bild från 1970 på Sjötraktorn nr 651 i timret, sista året det flottades i Dalälven . Därefter en besvärlig sjösättning i vårligt lågvatten av sjötraktorn nr 699 och till sist den stora modellen av en sjötraktor nr 775 som troligen fick en kort karriär som timmerknuffare men som nu är vanlig bogserbåt i Stenungsund. Mycket nöje hälsar hela redaktionen. Lite nytt om DFF båtarna har också smygit sig in. Anton och Stig

2015 12 14

Ägaren av nr BVB 4 nr 644 mailade och berättade att texten stämde men att det var fel bilder på båtens sida ty hans båt var i mycket bra skick. Genom geografisk närhet ooch uteslutningsmetoden tror vi därför att det är BVV 4 nr 634 som ses på fotona även om den numer flyttats norröver. När Lars ändå var i arkivet hittade han en yttertligare en bild på ett provningstillfälle, Denna gång en traktorbåt nr 552 som skulle till Obbola Sulfitfabrik

2015 12 13

Vårt senaste fynd Kraftverksbåten i Höljes nr 486 väckte Lars Jönses intresse. Han tog på sig de vita silkesvantarna och dök ner i Lidwalls arkiv som han räddat för eftervärlden och nu finns i valven under Leksands kulturhus. Upp kommer två skarpa provkörningsbilder med verkstadsingenjören Börje Beverskog vid rodret!
I arkivet fanns också leveransbilder på nr 668 "Fritidsbogseraren" Drott från 1971. Många gamla bogserbåtar har ju blivit uppskattade fritidsfartyg efter pensioneringen, men denna kund beställde ett nytt bogserbåtsskrov som sen fick en fin inredning. Fina bilder med några kända och okända nyllen!
Det gamla fina forskningsfartyget Aurelia nr 682 det största och mest komplicerade byggprojektet Lidwalls genomförde (dock inte den största båten) ska få pension. Ersättaren på Askölaboratoriet blir så stor, fin och dyr i drift att man inte längre har råd med forskare... Så går det när man inte nöjer sig med sin robusta gamla Lidwallsbåt! En ny bild på Aurelia kan vi i alla fall bjuda på, helt gratis!
En norsk variant på fältmässig torrsättning av BV 10 nr 82 kan vi också glädja våra glöggfryntliga läsare med så här i juletider!

2015 12 09

Vi fortsätter att botanisera bland Bernt Fogelbergs bilder i Sjöhistoriskas fotoarkiv i Stockholm.  Vi börjar med en för vår hemsida ny båt, BV 15 nr 486 fotad i mitten av 1960-talet.  På baksidan av kortet står det "Kraftverksbåten i Höljesdammen".  Någon av våra framstående spanare i Värmland som vet mer?  Med våra mått mätt är det ett sent bygge, från 1961. Borde väl finnas kvar, eller? Därefter några äldre bilder på nr 518 Dragaren 2 , nr 553 Dragaren 3 och den större bogserbåten nr 222 Kartberget, alla från Värmland och Klarälvens FF. Från Fabrikörn i Västanvik Lasse Gudmundson, kommer ett fint gammalt kort på BV 15 nr 138 Insjön ute på nått spännande uppdrag i norra Siljan, rätt långt från sågverket. Och så har BVV10 nr 29 Putte och BVV 15 nr 483 fått nya ägare. Till sist en nytagen bild på reds eget räddningsobjekt BVV 5 nr 259 Martin där det just nu går mycket sakta men trots allt framåt.

2015 11 30

Idag kör vi hårt med sjötraktorer, tjänste- och traktorbåtar. Från Bengt Sandinge kommer nytagna bilder på världens första plåttraktorbåt nr 410 Prejaren / Buttrix och en gammal bild lägger vi till från SSHM:s fotoarkiv. För allas glädje kommer här fler bilder från Bernt Fogelbergs sökare. Först nr 478 Prejaren 2 som förhoppningsvis kommer att återuppstå i körbart skick, om inte Värmlands museums sparplan dränker hela projektet. Vilket givetvis vore oförlåtligt. Helenas och Ronnys engagemang går inte att värdera i kronor och ören. Så har inspektionsbåten nr 444 fått ett passande dopnamn Passaren. Återigen en arkivbild som ökar kunskapen om båten till reds och ägarens glädje. Vi slutar med en sjötraktorbild på nr 721 Bamse tagen och insänd av vännen Anders Engdahl. Tackar och grattar på en gång

2015 11 22

Vi toppar med den fantastiska historien om Högsjöbåten nr 737 Doj Doj berättad av båtens första ägare. Stort Tack Sylvia och Anna. Därefter lite bilduppdateringar: Nya bilder på BB mr 360 Långön i Västerås Hamn. På vägen dit hittade vi vinterupplagda Ferrina 34 nr 774 Jonna i Enköping. Upplagd är även BVV 10 nr 66 Princen efter en lång säsong i farvattnet utanför Karlsta med Arne bakom ratten. . BVV 10 nr 164 Malviken ex Varparen 13 förekommer i ett kultuellt sammanhang vilket Lars Larsson fångat på bild. Så till slut fina bilder på en sällsynt gäst på Lidwallssidan BV 12 nr 281 tagna av två gånger Larsson, Håkan och Lars.

2015 11 21

Några timmar på Sjöhistoriska Museets fotoarkiv var nästa för mycket för red som fick ta del av Bernt Fogelbergs bildskatt av 1960- tals bilder på bland annat Klarälvens Flottningsförenings båtar. Dagens nyheter blir gamla bilder på nr 237 Varparen 16 , nr 238 Varparen 17, nr 279 Varparen 18 och till sist nr 266 Varparen 19. Och detta är bara början. Red är mycket glada för möjligheten att sprida fördjupad kunskap om KFF:s Lidwallsbåtar genom SSHM.fotoarkiv.

2015 11 16

Våra Facebookföljare har redan sett det, men bättre sent än aldrig: Den första bilden på BV 12 nr 201 Ita I:an kommer från Hugo Käivärainens fotoalbum förmedade till oss genom sonen Kari Käivärainen. Han sände även med två bilder på storebror Ita II:an nr 446. Flitens lampa lyser i Insjön och jobbet med högsjöbåten Nr 737 Doj Doj går vidare. Till sist förmedlar Urban Sondell fyra älvvariationer från en liten vinterrustad plåtbåt BVB nr 608 Tunaberg

2015 11 13

Här kommer gårdagens Mer. Genom ödets vindlingar jobbar halva red med en avlägsen släkting till den förste privata ägaren av BVV 10 nr 184 och nu har ett 70-tals färgkort från Härjesjön återfunnits. Tack Ken och Patric. Vår man Christer Samuelsson, ständigt beredd med kameran och på plats när det händer, har fångat en fyrskeppsbogsering till Gävle Hamn. Det var BB nr 214 Axmar som skötte finalen. Ännu en bild från Fetsund Lenser på BVV 4 nr 392 i dragartagen. Från Conny kommer sommarbilder på BVV 10 nr 458 Marma som befar på Dalälven. Vi vill också visa hur elegant David avslutar årets säsong i Rättvik med Ferrina nr 637 Lisa. Så blir det arbetsbåtar igen. Vi får åka med på en oktobertur ombord på nr 647 Dragaren 6 med Helena vid rodret. Till sist kan vi konstatera att när Bengt lägger sina händer på nått objekt så händer det saker, se vidare på sidan om hamnarbetsbåten nr 752 som nu heter Brix

2015 11 11

Lite nytt men det kommer snart mer. Idag blir det nya bilder på gamla trotjänare. Först ut BVV 10 nr 2 Ceylon. sedan ett nytt perspektiv på BVV 10 nr 247 Saga och till sist BVV5 nr 271 Lesjöfors som befar Kinda Kanal

2015 10 29

Gammalt och nytt i dagens bildskörd: Lars Larsson sänder oss bilder på Sjötraktorn nr 721 Bamse från ett bogseringsuppdrag vintern 2007 och en augustibild från i år på snart retroombyggda BV 15 nr 187 Stor Otto. Red har letat efter lidwallsbåtar i Stockholms Sjöhistoriska Museums bildarkiv och funnit gamla bilder på BV. nr 192 Uttern , BB nr 350 Storfinn och en fin bild på BB nr 523 Rågön. Nu heter hon Axel och är i daglig trafik vilket Marcus bilder tydligt visar. Till sist en bild på BVV 4 nr 392 Varpbåt 55 från Fetsund Lenser som återgått till sin ursprungliga gärning, ialla fall temporärt.

2015 10 25

Alla DFFs Motorvarpbåtar typ B finns nu presenterade i ord och bild .Välkomna att botanisera i ett lite udda änme. Vi vill påstå att det finns ingen flottningsförening i landet vars mindre motorvarpbåtar är så väldokumenterade som just DFF. Längre fram i höst kommer även de andra typerna A, C och D att redovisas. Som vanligt mottager vi gärna mer fotografier.

2015 10 19

Redaktionens BV 4 Nr 189 INEZ hade en försvunnen syster nr 230 som hette HARALD och jobbade på Insjösågen fram till 80-talet. Vi tyckte att vi borde hittat båten om den varit kvar i Insjötrakten. En oktobermorgon ringer Lennart från Strömsbruk och frågar var man kan köpa stödlager till propellern! Identifieringen gick blixtsnabbt, den hade tillverkninggsskylt! Kort därefter skickar Lennart fina bilder. På en plastbåt! Du kommer inte att tro dina ögon, som det så populärt heter på sociala media! Vi spär på med lite nytt på DFF sidan där det inte hänt så mycket sedan i våras. Men nu kommer nya båtar med locknade namn som Laura och Mats. Nya, fast gamla bilder på Arne och och den första bilden på Bosse Vi hoppas på att läsekretsen kan inkomma med flera.

2015 10 18

Vi hälsar Tomas Thomsen välkommen i vår skara av båtspanare! Han debuterar med dagsfärska bilder på BV 12 nr 594 Tjoff som var den sista båten som byggdes av den typen och nu gör god nytta som arbets- och transportbåt i Mälaren. Stort Tack Tomas

2015 10 17

Redaktionen åker på spaningstur och finner genast en triss i Traktorbåtar: Nr 467 i Stockholm flyhänt fotad i farten, nr 497 i Fyrisån under dagens första kaffepaus och därefter nr 622 ett startvilligt försäljningsobjekt. Högsjöbåten nr 681 har rullat vidare mot Wintervarvet. Alla dessa skriveriers ursprung, vårt K-märkta skötebarn BVV 10 nr 254 Sigvard går tillfälligt i ide på Övermo Varv. Till sist en leveransbild på Högsjöbåten 614 som omdesignades tämligen omgående.

2015 10 14

Från en av våra allt flera spanare - Kenth Karlsson - kommer en bukett med blandade båtar. Är det ytterligare en mycket tidig BV-15 nr 8 som återfunnits ? Inte helt osannoligt är reds bedömning - vad säger läsekretsen ?? Fler bilder på okänd nr 38 BVV 10 gör att nätet dras åt kring båtens ursprung men ännu är vi inte där. Nya bilder ger nya fakta. Tidigare hade vi en enda bild på just denna båt men med andra vinklar ser vi genast mer och kan dra lite snävare slutsatser. Till slut en föraning om vintern genom fina bilder på sjötraktorn nr 721 BAMSE i isbrytartagen

2015 10 06

Motornytt: Ferrina 90 nr 641 SKÖRVEN II som tidigare innehade värdsrekordet för båttypen med 22 kn har fått en Yanmar 6:a och toppar nu 24 kn!
Den illa medfarna Mercamaskinen i Högsjöbåten nr 737 var ingen sak för nye ägaren. Åhlkarlar är ett duktigt folk!
En skändad och skrotdömd BV 15 nr 187 har återfått sitt originalutseende i händerna på mycket skickliga ägare. Lystrar numera till det stolta namnet STOR-OTTO.
Lön för renoverarmöda och sin längtan till vatten har också fru Lundgren Landin fått! Nej, Dyvelstens traktorbåt nr 478 PREJAREN 2 är inte i älven ännu men Lidwallsentusiasten Bengt Sandinge har köpt DRAGAREN 6 och anförtrott den till Helenas händiga händer. Om hon ska tituleras Filialchef Skoghall eller Fartygschef är dock ännu oklart.

2015 10 02

Från Peder Hallberg och sjöentrerpenadföretaget RYAB kom via en upptäckt på facebook in fina bilder på deras 3 Lidwallsbåtar. Detta gör att historien om Okänd 82 BV 15 Embla nu sträcker sig fram till våra dagar. Vi fick även veta att företaget äger traktorbåten nr 618 som även den är ute på jobb. Till sist då den nya båten, en BV 15 vi kallar okänd 83. Stort tack Peder Hallberg för dina tillsända foton

2015 09 29

Trots en svår höstförälskelse i Högsjöbåten/Ferrina 85 nr 681 så har redaktionen ändå knegat på med skrivandet. Först ut är.. ja gissa!
Lars Larsson i Värmland skickar nya bilder på en stackars BV 10 nr 600 som ligger i Törnrosasömn och väntar på en händig prins.
Bättre går det då för en äldre BV 10 nr 164 MALVIKEN i samma län.
Likaså för BV 10 nr 362 STAREN, dock trilskas Sefflemotorn fortfarande.
Från nya ägaren till Ferrina 31:an nr 784 PAPRIKA kommer det trevliga bilder. Den sista båten som byggdes i Lidwalls namn var aluminiumbåten nr 794. Idag nymålad som limbåt på Lotsfjorden, eller hur det nu var?

2015 09 24

Nya bilder flödar in till redaktionen! Tack all spanare och ägare som förstår sig på kulturhistoria!! Nr 299 har fått motorn avbildad. Så ock den nydonade GERDTmaskinen nr 206. Nr 788 är avporträtterad, nr 247 innan hon blev nöjesfartyg samt Högsjöbåten nr 737 som efter tips från redaktionen lyckligt hamnat i Insjön!

2015 09 18

Fler ägarbyten! BV 10 nr 362 STAREN har flyttat till kusten.
En gammal hederlig BVV 10 nr 29 har fått en omgång med sandsprutan
En som tagit hand om sitt nyförvärv är Alex som verkligen börjat om från grunden med sin Högsjöbåt / Ferrina 28 nr 646. Emellan arbetspassen tar han sig också en utflykt i närområdet och uppdaterar oss med bilder på den vackra vattenkokaren SAGA nr 247.
Vi har artbestämt ett skrov under uppbyggnad på Johnny Matssons verkstadsbild till Högsjöbåt / Ferrina 28 nr 738 och grubblar på ägarens Europaplaner som nr 737 fick fullfölja. Mysterier i Gurkstaden!

2015 09 15

Silly Season! En omfattande våg av transfereringar och ägarbyten!
I begynnelsen fanns en Högsjöbåt/Ferrina 28 i Siljan, ULLA-BRITT nr 799. För två år sedan kom KARIN nr 755, i vintras kom den tredje FERRINA nr 626. Kanske inte i Siljan, klokt nog, men med sjön inom synhåll. Nu i veckan har det trillat in två till! Till Insjön och Danielsgrabbarnas gård kom nr 737. Till självaste redaktör Winter kommer samma lastbil rattad av PG Tomberg inom kort med MAJELL nr 681. Vi väntar med spänning på ett fembåtsmöte på Österviken! Några har fler timmar till sjön än andra kan tilläggas..
Men tänker du, Anders Winter - hade inte han redan fem båtar? Men så är det inte längre, DFF-båten BENGT har fått ny skeppare! Kolla på videoklippet hur både båt och nyägare spinner! Och Redaktören håller sig fortfarande på måttliga fem.
I Västra Götalands län har nr 17 STÅNKAN bytt ägare och vatten Från Göta Kanal till dito Älv. Tillhör nu Götaälvdalens Motorhistoriska klubb.

Traktorbåtsnytt:
Renoveringen av nr 478 PREJAREN 2 går nu inombords.
Lindesbergs Turistbåtsförenin rullade i dagarna fram nr 582 för vinterns kommande renoveringsnöjen!
Från Norge kom ett nödrop per mail från Jørgen Paulsen som så gärna vill ha en Sjötraktor till sin firma. Har du en över så kontakta red f.v.b!

2015 09 04

Maria Vestlund har spanat in BVV 5 nr 372 Frida i Lessebo och vi fick de första fina bilderna på den båten. Stort Tack . På BB nr 514 Bollsta - som hon nu åter heter - kommer en bild från nya ägaren Henrik Burman. Det uppskattar red verkligen .

2015 09 02

Och nu kommer det lite mer smått och gott: En gammal verkstadsbild från bygget av BB nr 222 Lusten.
Vår egen BVV-10 nr 254 Sigvard har fått det nymålade namnet på bogarna fotad av Christer den 1 aug.
Helena förgyller vår tillvaro med bilder från Klarälven på Dragaren I nr 517 och från i våras på Dragaren 6 nr 647.
Urbans fina BVB 5 nr 608 Tunaberg är nu i full drift i nya hemmanvattnet Dalälven.
Högsjöbåten nr 755 Karin
har varit på långtur till Mora.
Motorkryssare av olika Ferrinatyper blir till salu som nr 774, blir sålda tilll en nöjd köpare som nr 784 och byggs om som ännu okända Paloma

2015 09 01

På kalenderns första höstdagen vräker vi på med lite blandade bilder på aktiva Lidwallsbåtar och drömmer om soliga sommardagar, en bristvara för många under årets semester.
Vi inleder med en gammal arkivbild på BB nr 135 Varnan.
Från Norge och Ståle kommer bilder på en uppiggad BV 15 nr 136 Castor.
På Sällsjön går BV 15 nr 162 Lillströmmen som ses på Birger Figge Eliasson fina bilder.
Som ni säkert märker går vi uppåt i nummerordningen och nästa båt blir redaktionen egen BVV 4 nr 189 Inez.
Så avslutar vi dagens uppdatering med nytagna bilder på BV 18 nr 228 Pärlan numera hemma i örlogsstaden Karlskrona.

2015 08 27

Inte ens lönedags hindrar red från att göra små förbättringar på hemsidan. Nu har alla- såväl civila som militära - hamnarbetsbåtar samlats på en tillfiffad sida. Alla 27 båtar är ordentligt dokumenterade även om red stundom är osäker på om våra bilder på nr 606 verkligen är Lidwallsbygget med det tillverkningsnumret. Kära läsekrets ! Här är högt i tak för tyckande och funderingar Välkommen in med synpunkter.

2015 08 24

Blocket! Denna kunskapens källa och forskarens vän! Anders Engdahl från Hammar vid Vättern lade ut en länk på vår Facebooksida med en önskan om närmare artbestämning. Det blev träff på Lidwallsbåt och träff på nr 737! En för oss dittills okänd Ferrina 28 Högsjöbåt! Nu ligger hon på land i Flen och drömmer om nya vatten under en kärleksfull skeppares hand! Så var det bara ynka 279 båtar kvar att hitta!

2015 08 19

Ännu en Ferrina har dykt upp på radarn. Denna gång Ferrina 93 Salong nummer 704 i Trondheimstrakten i Norge. Annonsforumet var finn.no Norges svar på Blocket, rubriken var 32 fot stålbåt Selva , klicka och se! Kul med en ny båt tycker vi, extra kul då just fritidsbåtarna borde finnas kvar hela bunten!

Så var det då åter 522..

2015 08 17

Från Tobbe Ericson kommer fler bilder och uppgifter som ger vid handen att en båt vi trodde var skrotad finns kvar och att en båt på hemsidan har haft fel identitet. Allt detta gör att en okänd blir en känd som vi redan hade dokumenterad. Därför minskar antalet båtar på hemsidan med 1 till 521. Låter det komplicerat? Ja så är det, men identifieringen av dessa båtar bygger på ett pusslande och varje uppgift eller bild  är en ny bit som skall falla på plats. Sammanfattningsvis, nya bilderna på Hamnarbetsbåten nr 449 Klippan  som numer finns i Älmestad och heter Busan, flyttar dit. Bilderna på Ada från Uddevalla som är den utrangerade  Hamnarbetsbåten nr 547 Båtman 2  och som ännu finns kvar, flyttar dit. Den trodde vi var skrotad. Märkligt nog står båda båtarna på land.
Men vi kan avslöja att vi snart kommer upp i 522 båtar igen. Fortsättning följer...

2015 08 16

Vi har följt Urban Sondells arbete med att åter göra BVB 5 nr 608 Tunaberg sjövärdig. Premiären inträffade den 1 augusti i Leksand lämpligt nog på Lidwallsdagen. Här kommer några bilder på detta. Två andra båten som befunnit sig under rustning under lång tid är BVV 10 nr 50 Borgvik och Hamnarbetsbåten nr 722 Pansarkryssaren .De har båda kommit i vattnet och blev bägge sjösatta med slamkrypare. Återigen utbringar vi ett unisont tack till fotograferna.

2015 08 14

Familjen Lidwalls gamla Ferrina 90 LISA låg till salu i Sanda i Mora. Red på båtluff i Ovansiljan tog en bild och publicerade här och på Facebook med en stark önskan om en ny kärleksfull ägare. Två timmar senare kom ägaren Ernst Andersson förbi båtklubbenoch berättade att en spekulant hade ringt...
David Karlberg från Rättvik kom, såg och slog till. Det är roligt när vår hemsida kan hjälpa till att bevara båtar även på detta sätt.
Både säljaren och redaktionen har en mycket stark känsla av att LISA har hamnat i rätta händer. Vi gratulerar och önskar David stort nöje med nr 637 LISA som gick till Rättvik för egen maskin.

2015 08 12

Lidwallsdagen 2015 i Leksand gav mycket ny information och red träffade bland andra Kari Käivärainen vars far Hugo körde BV 18 nr 446 Ita II  i Södertälje. Från Norge kom Hege och Arnt Fjeldberg och överräckte gamla, fast nya bilder på BVV 10 nr 390 och BV 12 nr 136 Castor. Till sist i dag visar vi ett resultat av Tomas Johanssons efterforskningar på nätet. Ett historiskt foto av BV 12 nr 44

2015 08 10

Red pustar ännu ut efter en särdeles lyckad Lidwallsdag i Leksand den 1 augusti. Reportage kommer längre fram.
Vi har fått en väldigt fin bild som vi gärna vill visa på Helsingsborgs hamnbogserare nr 408 Hamnen V . Bilden är tagen i fart av Göran Olsson.
Efter ett stort upprustningsarbete av BV nr 206 Gerdts maskin, genomfört av båtens ägare Johan Lövris så går hon bättre än någonsin. För besökarna på Lidwallsdagen var det en fin ljudupplevelse när hon kom i god fart nedför Österdalälven. Christer Samuelsson och red hade kameran uppe.

2015 07 28

Från spanare Carl Öberg kommer en för oss okänd bild på Bogserbåten nr 442 ANNE-LISE. Av de omgivande miljöerna kan vi bara bekräfta de tidigare uppgifterna om att hon är på Grönland. Vi hittade ytterligare en bild från 2014 som vi uppdaterat båtens sida med.
Plåtjobben på BVB 5 nr 259 MARTIN sprutar vidare. Nu är den första för båtar så kritiska halvmetern bytt!
I övrigt pågår div. förberedelser inför Lidwallsbåtens dag på Kajen i Leksand den 1 augusti.

2015 07 22

Från Sven Olsson kom bilder på en ny okänd BV15 som vi kallar O 82. Gick på Hallsta Pappersbruk och trots många källor får vi inte fram vilken individ det är. Men en ny båt med tillverkningsskylt och allt är BVV 10 nr 178 som kommit till vår kännedom genom Benny Stolpe i Säffle. BV 12 nr 180 Storlommen är på väg till Lindesberg. Här en transportbild från nya ägaren. BV 5 nr 608 Tunaberg närmar sig sjösättning med stormsteg, se vidare Urbans bilder. Till slut aktuella blider på tre fritidsbåtar Högsjöbåten nr 614Busan vidare Ferrinan nr 637 Lisa och till sist Ferrinan 31 nr 746 Najaden . Till sist vill vi bara rapportera att arbetet med BV 15 nr 481 går raskt framåt.

2015 07 20

Som om det inte var nog med två nya båtar på den tidigare uppdateringen den 18 juli så kommer nu ytterligare två men den ena har vi troligen redan och den andra är inte helt säkert en lidwallsbåt  men trolig. Som en inträngande, främmande ubåt ungefär, fast denna är verklig.. Först bilder på en traktorbåt som är tillsalu i Finland och som är en av de finske som redan finns bland de okända traktorbåtarna. Sedan en okänd BVV – 5 som vi kallar nr o81 som ligger i Säffle sedan flera år men har en oklar historia. Alla tips emottas som vanligt tacksamt. Till sist har halva redaktionen sjöledes passerat BV- 18 nr 193 i Mora och förevigat ett ögonblick

2015 07 18

När vi vet att det blir svårare och svårare att hitta fler båtar dyker det ändå upp nya genom våra spanare och meddelare. Håkan Larsson har hittat ytterligare en BVV-10 nr 457 Kulan och vi citerar mer än gärna hans spaningsarbete på båtens sida. Urban Sondell har också varit ute på riktig roadtripp och hittat en hittills okänd båt som vi klassar som BV 4 nr 356. Till sist idag har Torbjörn Ericson hittat och fotat en ännu ökänd Hamnarbetarbåt som vi kallar Okänd 80. Den går under namnet Busan och kanske kan någon våra besökare känna igen henne från tex Norrköping. Kan det vara så??

2015 07 15

Lite nya bilder på olika båtar:
-Vi börjar med nr 1 LAGGEN som är till salu. Finns någon hugad bland läsekretsen tro?
-Nr 169 MAJKEN
går en ny tid till mötes så Tomas Johansson sände oss nytagna foton.
-Vår egen nr 254 SIGVARD är åter på G med en ny sida för 2015.
-På nr 259 MARTIN går jobbet vidare.
-Lite till på nr 266 VARPAREN 19 .
-Ytterligare en bild på nr 478 PREJAREN 2 och hennes överman Helena.
-Några insiders på BV 15 nr 481 som styrker ursprunget.
-Nr 517 DRAGAREN 1
är nymålad och sjösatt i Dyvelsten.
-Nr 691 AMANDA har råkat ut för ett bakslag och behöver genast ett nytt backslag. Maskinen är en MD 21! Ut och leta i garaget!
- Nr 741 har flyttat till en insjö och fått nytt namn- SANNA, vilket Christer Samuelsson förtjänstfullt upptäckte i dagarna.
-Till sist har nr 755 KARIN förtjänstfullt befarit mashavet. I år utan alger i tanken...

2015 07 11

Siljan har inte varit så inbjudande för sjöturer under den senaste veckan. Regn och/eller blåst. Men det har däremot varit utmärkt uppdaterarväder!
Traktorbåten nr 556 MONITOR som nu mer är nöjesbåt har kommit i sjön och fått ny rorsman.
Renoveringen av den spantlösa BV 4:an 394 i Valdemarsvik har tagit ett stort steg framåt. Hon ska dela klubb med veteranträbåtar och kommer att bli en stolt representant för mera beständiga material.
Vid vår inköpsresa till Värmland efter motor till nr 259 MARTIN så passerade vi Blötberget och hade måttbandet med. Efter nogranna detaljstudier fann vi att Kundnamnet var rätt men det var en annan båt än vad vi först trott. Nu är den bestämd till BV 15 tillvnr 481.
Här kan ni följa våra egna projekt, först då motorinköp och plåtjobb på BV 5 nr 259 MARTIN och sedan Anders Winters egen Varparen 19 BV 10 nr 266 som blivit med Sefflemotor. Högsjöbåten nr 755 KARIN har fått ny tank. Efter 15 timmars problemfri gång håller vi tummarna för att problemet är avhjälpt.
Men nu skiner solen igen över Siljan, så nu kastar vi loss igen!

2015 07 09

I Dyvelsten renoveras det traktorbåt nr 478. Redaktionen på inköpsresa fick se med egna ögon. Här har vi uppdaterat båtens sida med bilder från plåtjobbet och motorn. Har du klappat en BM 1113? Det har vi!
Vi fick givetvis se fler fina föremål, och avnjuta en fika vid Klarälven.

2015 07 07

Nya uppgifter från nye ägaren till nr 780 Ferrina 31 MONIA II. Ny hemmahamn, ledningsutveckling och en propellerfråga. Andra F 31-ägare är välkomna med tips hur men får upp farten på fartyget!

2015 06 17

Mycket nytt har samlats:
- Vi börjar med BVV- 10 nr 66 Princen i arbete.
- Dags för en ny säsong med redaktionsbåten BVV 4 nr 189 Inez.
- Från Norge kommer bilder på den totalt upprustade BVV 4 nr 392 VB 55.
- Skånebåten nr 429 har blivit både sjösatt och till salu.
- Sjösatt och körd är även BB nr 517 Dragaren 1.
- BB nr 524 Wille är Kalmar trogen och har dessutom en egen FB-sida.
- Nr 730 Duktig och nr 735 Gnidde är ännu i Marinens tjänst i Karlskrona
- Sjötraktorn nr 790 Lill Pär har hissat Lidwallsvimpeln som så många andra stolta Leksandsbyggen gjort på sista tiden.
- Till sist har red genom många olika fakta fått kläm på en tidigare okänd BV 12 som nu är identifierad som nr 180 Storspoven från Hasselfors

Redaktionen tackar alla inblandade meddelare och fotografer. Det är ni som gör sidan !!!

2015 06 09

Första laddningen försvann fort och fladdrar nu för fullt i försommarvindarna! Nu finns vimplarna åter i lager! Tack till alla som köpt hittills och därmed skänkt heder och ära till era fina båtar! På själva nationaldagen hissade Flottans Män vimpeln i gösstaken på Hamnarbetsbåten nr 724 ute på Stora tratten. Vill du också ha en vimpel, antingen för att pryda din Lidwallsbåt eller som en symbol för din längtan efter en alldeles egen. Klicka här!

2015 06 03

Bilder ramlar in på redaktionens e post konton vilket är en av idéerna med vår hemsida. Jonny Jägerving i Kalix visar att sjötraktorn nr 698 Mr Hyde är i aktiv tjänst och från Saltis och Christer Öberg kommer bild på en sjösatt Ferrina 90 nr 631. Till sist denna gång har jobbet traktorbåten nr 550 Prejaren 30 kommit vidare vilket kan ses på Tomas Bloms bild

2015 05 29

Hur hittade man båtar innan Facebook fanns? Via vår grupp Lidwallsbåtar på nätet inkom fina bilder och en from önskan om artbestämmning av en fritidsbåt med omisskännliga Lidwallslinjer. Frågeställare var Ida Sarivaara från Helsingfors. Aktern och drevet dömde fartyget till tillverkningsnummer 750, en Ferrina 27 från Ing. firma Richardssons ritstift. Sålunda räknade vi till 516!!

2015 05 22

Äntligen har vi kommit upp i 515 dokumenterade båtar!!! Det är Robin Johansson som sänt oss bilder på en okänd skånebåt som får nr 079. Den borde vi på sikt kunna få fram ett tillverkningsnummer på. Från vår ständiga medarbetare och fotograf Helena Lundgren Landin kommer färska och fina bilder på BVV nr137 och traktorbåten nr 477

2015 05 19

Vi får en inside titt på Marinarbetsbåten nr 722 Pansarkryssaren genom Andreas Mårtensson nytagna bilder. En båt som renoveras genomtänkt och grundligt. Red for till Säffle för att ta en kopp kaffe och bevista Tändkulemotordagen därstädes. Dunkande motorer överallt på kajen och fyra Sefflemotorförsedda båtar vid kajen. Här var det i första hand BVV-10 nr 439 som väckte reds intresse. Följ med på en tur!!

2015 05 12

En Skåning, d.v.s en båt av den typen som Lidwalls byggde åt Skånska Cementgjuteriet/Skanska har fått en rejäl uppryckning i Limhamn. Skåningarna var små välutrustade bogserare som vid bro- och anläggningsarbeten fick ohyggliga mängder stryk. Fröjda er över de omsorger som vederfars nr 429 kära läsare! Ny plåt i skrovet och en framtid som fritidsbåt är utstakad!

2015 05 10

Genom Tony Nordesjö fick vi kontakt med Hans Hansson som var Ferrina 31 nr 777 andra ägare. Därmed fick vi veta båtens hela historia och att den under hans period hette Ferrina af Värmdö. Tonys egen än så länge okända Ferrina 31 har byggts om under vintern och till sist har täckelsen fallit på den ståtliga Ferrian 34 nr 779 Agnes

2015 05 08

Våren är verkligen här och då händer det saker. BV 15 nr 7 Väsman är nymålad och på väg i drickat. I Arvika har Olle Lek hittat BV 12 nr 219 och BV 18 nr 207 som ännu inte är redo för sjösättning men lite framåt går det då och då med redaktionens BVB 5 nr 259 Martin och på BVV10 nr 266 Varparen 19 börjar saker och ting komma på plats. I Valdemarsvik jobbas det vidare med BVB 4 nr 394 - ännu utan namn men det kommer väl - och BVB 5 nr 608 Tunaberg är snart klar för sjösättning. På det hela taget, visst är det fart på lidwallsfronten. Båtar som inte gått på många år kommer åter i fart och andra är under rustning. Och just idag sjösätter Turistbåt föreningen sin BVF 10 nr 2 Ceylon för en ny säsong på Lindesjö . Visst är det väldigt roligt at få vara med om allt detta .

2015 05 05

En vimpel i praktiken eller ute i den bistra verkligheten, se här på BB Nr 523 Axel.
Gammal bild och mer historia om BV 15 nr 136 kommer till oss från Norge genom Ståle.
Vi vet vart den nyligen upptäckta BVB 4:an nr 660 tog vägen!
En isbrytning som slutade på land i Kvarnsveden ses på BB nr 395 Trängslet III. Bild genom Urban Sondell och skicklig identifiering av båten genom Håkan Larsson i Torsby.
Till sist denna gång några bilder från Stenungsunds hamntjänst och Björn Fransson på hur den lilla BVB 10 nr 661 utmanar naturkrafterna och i verkstaden ligger BB nr 601 under renovering

2015 04 27

En sen BVB 4 dyker upp på vår radar då ägaren vill sälja och hittar oss! Tillvnr 660 är ett bra skrov att utveckla! I Hjortnäs har familjen Nordström städat ur och börjat på att-göra-listan för sin nr 626. Uppgifter om Ferrina 90 nr 649 når våra känsliga öron. Enligt uppgift ligger hon i Strömsholm. Någon lokal spanare kanske har ögonen med sig och kan skicka bild och närmare position?

Vi räknar 514 båtar. Skönt då 513 st kändes i underkant! Dessutom ser vi till vår fasa att det börjar bli ebb i vimpellådan..

2015 04 26

Tidigare ägaren Gert E meddelade oss att fritidsbogseraren nr 668 Drott sålts och blir kvar på samma hemort. Traktorbåten nr 556 Monitor är på G enligt Nils Eriks bild. På reds BVV 10 nr 266 har det hänt lite sedan sist.

2015 04 24

Nya bilder från när och fjärran - både i tid och geografi - har inkommit. Vi börjar med en fotostudie från 1946 på BVF - 10 nr 2 Vintersjön som förmedlats till oss av Lars Ingels . Ny bilder på BVV- 10 nr 26 Varparen 6 , den norska BVV 10 - nr 69 som hette VB 23 som flottningsbåt för Glomma Fellesflötningsforening och BVB-5 nr 259 samt lite nytt båtens tidigare ägare. På BVB 4 nr 394 går jobbet vidare och det gäller även BVV 4 nr 401. Urban jobbar vidare med BVB 5 nr 608 som kommer att få heta Tunaberg efter leveransorten. Till sist Hamnarbetsbåten nr 722 som snart skall sjösättas och numera är utrustad med en lidwallsvimpel

2015 04 19

Aprilhelg i Hjortnäs by i Leksand. I en gård anländer nr 626 äntligen till sina nya ägare efter att ha övervintrat på ett ishalt berg. Några hundra meter därifrån sliter redaktören med ett bränsleproblem i nr 755 men ser ljuset i dieseltunnan. Klart är att det ska vara en 8,5 m högsjöbåt i den båtklubben i år!

2015 04 13

På mångas begäran har vi nu tagit fram ett litet parti vimplar som du kan pryda din båt med! Eller varför inte ha den över sängen och drömma om att den rätta Lidwallsbåten korsar din flottled?
Redaktionen har märkt tydligt att själva varumärket Lidwalls har stärkts av den information och det intresse vi lyckats sprida på denna hemsida. Vimplarna är också ett led i detta när du visar upp ursprunget på din fina båt.
Eventuell vinst på partiet vimplar går till välgörande ändamål, d.v.s till att täcka våra privata utgifter för webhyror och licenser!

Klicka här så får du alla uppgifter om hur du får hem dina vimplar!

Tack för ditt stöd och din beställning!

2015 04 10

Red har genom Staffan Brandt och Johan Lövris fått två fina diabilder från Vansbro tagna sommaren 1964 som visar DFF:s Lasse och en annan okänd DFF-båt av samma typ. Vi kan visa en lyckad inskanning här. En norsk traktorbåt nr 477 Tyrihans fastnade i Krister Nilssons sökare redan 2013 och ser ut att vara i gott skick, museibåt som den är. Red har lånat Urban Sondels album och skannat in bilderna på BV 18 nr 539. Ingen har ännu kunnat berätta ifall båten finns kvar. Vår fråga om denna robusta arbetsbåt kvarstår således.

2015 04 08

Fortsättning följer för tillverkningsnr 259/260, båten vi identifierade som en BVB 5 ute på Örsö i Stockholms skärgård. Redaktionen köpte båten själva, hon har nu lämnat öriket och pustar ut bredvid Tomas Bloms BVV 10 Borgvik nr 50 i avvaktan på vidare transport till Leksand. Tomas var också involverad i ett kvalificerat namngivningsarbete över ett väldukat middagsbord. Ortsnamn - gick bort. Hon ska ligga i Siljan bredvid hårda spelare som Gert, Sigvard, Erik, Göran och kan då omöjligt heta Skoghall. Det blev MARTIN, vilket härmed tillkännages. Se bilderna från omlastningen på Ljusterö!

2015 04 01

Ur familjearkivets djupa gömmor dök en bild på nr 38 LISA I upp! Det var firmans första representations- och fritidsbåt. En bild från strandkanten, inga andra båtar i sikte på Österviken, kaffe på ett spritkök på rufftaket. Det var andra fritidsbåtstider i skarven 40- och 50-tal.

2015 03 30

Nya men gamla bilder på Traktorbåten nr 410 Prejaren 1 och BVV-4 nr 392 Varpbåt 55

2015 03 29

Från Norge och Knut Arne Eidsgård kommer bilder på BVV-4 nr 392 Varpbåt 55 som är under renovering vid Fetsunds Lensar. Knut Arne har även fotat av info bladet på BB 15 nr 53 Draugen VB 80 som är nästa båt som föreningen skall renovera. Från Bengt Sandinge kommer en bild på en BVV-10 ombyggd till strömbildare. Vi tror att det är BVV-10 nr 9 Varpbåt 2. Från Tony Nordesjö kommer en bild på BVV 5 nr 271 i Stångån då han redan sjösatt rekordtidigt. I Karlstad finns bogserbåten nr 647 Dragaren 6 som Helena Lundgren Landin fotat. Arbetet på BVV 10 nr 266 går vidare och historien om tiden efter flottningstiden är nu klarlagd.

2015 03 25

Det är alltid bäst att se saker och ting på plats så red företog i gott sällskap med Christer Samuelsson en liten studieresa på 550 km härförleden och hittade äntligen ett koppel av bevis för att passbåten vid Jäders bruk var bogserbåten nr 624 byggd för ASSI i Skinnskatteberg. Där hittade vi även sågens andra Lidwallsbåt BV 18 nr 587. vilket gjorde att båtens historia fick skrivas om ordentligt. På hemresan efter mindre vägar fann vi den vackra Ferrinan 31 nr 784 och i Köpings småbåtshamn låg Hamnarbetsbåten nr 529 Örjan.

2015 03 22

I början av mars 2015 inkom ett mail till redaktionen från en av oss okänd sjöentreprenör, Kjell Blom på Örsö utanför Ljusterö. Kjell hade haft en plåtbåt i c:a 20 år som nu gjort sitt. Hans önskan var att få båten artbestämd inför en ev. försäljning. Var den en äkta Lidwallsbåt så förväntade Kjell helt riktigt att värdet vida skulle överstiga det kilopris han annars kunde påräkna.
En granskning av bilderna lämnade lika delar hopp och frågetecken varför redaktionen beslutade att göra ett fältbesök, vilket skedde den 21 mars 2015. Vi lyckades identifiera båten som en av tvillingarna tillverkningsnr 259/260

2015 03 18

Sven Olsson i Hallsta har delat med sig av sina kunskaper om sjötimmerhanteringen på bruket och bidragit till att vi kan presentera ännu en BV 15 i fart. Båten är högst sannolikt BV 15 nr 483 men tillverkningsskylten liksom styrhytten där den satt är borta sedan 1971. Båten byggdes med hytt och spel men båda rök då motorn byttes till den nuvarande. Utan den vetskapen hade vi inte kunna hitta ett tillverkningsnummer på Varpbåt 3 som den kallas i en inventering av brukets småbåtar som gjordes 1971. Sven bidrar också med ett svartvitt foto på en båt som legat på land de senaste 30 åren. Men hon har varit i timmerhanteringen runt Tulka även hon. Se här en 60-talsbild på BV 15 nr 433 som då det begav sig kallades Plåtniklas. Till sist Helena Lundgren Landins foton från Lillängskajen i Karlstad på BV 18 nr 599 som åter är till salu och borde kunna bli en bra arbetsbåt, till nytta eller nöje.

2015 03 14

Vi välkomnar bilder från en ny spanare i Skåne. Martin Johansson har hittat högsjöbåten nr 677 som senast sågs på Blocket i Öregrund 2013. Nu ligger hon i sjön i Öresund och förefaller vara i drift.

2015 03 10

Idag en helt ny sida om Alla byggda traktorbåtar. Från Håkan kommer påpassligt några nya bilder på traktorbåten nr 612 . Bengt Sandinge kände igen nr 423 Trollet i Göteborg varför den bilden flyttas från okända listan. Vi tar även tillfället i akt och uppdaterar sidan med ännu okända traktorbåtar och lägger till några norska kolleger.

2015 03 08

Det kanske märkligaste flytetyget som verkstaden byggde får bli vår hemsidas 510:e båtpresentation. Från Johnny Matsson kommer en bild på Sjödumpern nr 754. Tack Johnny för att du förevigade denna udda båttyp. Flera av våra läsare har blivit inspirerade att ge sig ut på spaningsfärder och från Eric Hektor kommer bilder på bogserbåten nr 775 Aspö. På Urbanvarvet jobbas vidare på BVV- 5 nr 608 och på det större varvet i Forsvik göres framsteg med BB 202 Fryken 3 Till sist men inte minst några fina sommarbilder på BVV-10 nr 111 Fritjof i full frihet på fjärdar runt Vaxholm framförd av en nya generationens skeppare. Tack Lars för bilder !

2015 03 06

Återigen har vi varit lite för snabba i våra fastställande av olika båtars historia och identitet, men det innebar att vi fick ytterligare en båt dokumenterad med bilder. Efter genomläsning av alla BV -18 båtars tillverkningskort kan vi konstatera ett en, endast en båt var försedd med dysa redan vid byggnationen och det var BV-18 nr 539 Ulven. Det är den båten som ses på Urbans bilder från 1999 och inte Nr 569 Tullka III. Den som vi tidigare trodde var Ulven blir därför okänd 48 och blir därför uppgraderad till en BV 20.

2015 03 04

Tiden rusar på, bilder kommer in i en strid ström så det är hög tid för några uppdateringar. Från Håkan Sundström kommer bilder på traktorbåten nr 612, nu åter i tjänst. Christer Samuelsson har varit förbi Nyköping och fångade BV 20 nr 358 Keatons sköna undervattensformer. Till slut tre bilder från Urban Sondell tagna på Färingsö 1999 som red tror föreställer BV 18 nr 569 Tulka III. Eller är det ytterligare en annan båt ? Vad vet läsarna ? alla tips emottages tacksamt.!!

2015 02 25

Från Johnny Matsson kommer en bild på en ny båt under produktion. Det är den av Göteborgs Hamn beställda bogserbåten nr 736 som vi får se under slutmonteringen. Tack Johnny för att du tog med kameran till jobbet och för att vi får se dina bilder här. Det kommer alltså fler längre fram. Red fyller på med två nya motorvarpbåtar typ B byggda och ägda av DFF. Prototypbåten Lasse och den orginella Kraku/ Kråkan

2015 02 22

Efter många år på försäljningsmarknaden verkar högsjöbåten nr 646 vara på väg att återfå status som fungerande båt igen. Red fyller på med två nya motorvarpbåtar typ B byggda och ägda av DFF. Först Ivar vars öde vi inte känner och Joel / Stånkan som blev ombyggd till ångslup på Runn. Till sist idag tre bilder från vår varpbåtspanare Carl Öberg på Gösta i fart under november 2014

2015 02 20

Från Leksand Lokalhistoriska arkiv har vi fått hjälp av Ingela Sannesjö att skanna glasplåtar tagna av Anders Jones. Dels en bild på BVB nr 1 Laggen o nr 2 Vintersjön som visar båtarna på verkstadsgården nästan färdiga för leverans. Det en bild som vi tror är den första båten med V botten BVV 10 nr 9 .Ytterligare en tidig BVV 10 får bli okänd 78 då den lastas på järnvägs vagn på Leksands station 1948-49.

2015 02 18

Fritidsnytt: En artikel från saligen avsomnade Båt för Alla flöt in i redaktionsposten. De hade varit i Övermo och testat nr 708 Ferrose 32 Hega. Tack Gert Ekström för denna gamla nyhet.
På Blocket finns idag också en fräsch och fin Ferrina 100 i Stockholm, nämligen nr 638 Libi ..
Från Helena kommer en nytagen bild på nr 415 Engerdalen som dessvärre ser stympad ut med sin nya stäv.
Urban jobbar på med BVV 5 nr 608 Tunaberg och till sist ett gammalt fotot på BV 206 Gerdt som visar hur hon såg ut strippad på ångmaskinen på väg till Leksand för ombyggnationen. Stort tack Per Söderlund för att vi fick in den bilden.

2015 02 15

Från vårt södra grannland Danmark kommer nya uppgifter från Torben Larsen. Det föranleder oss textuppdateringar på BB nr 261 som numer heter Danskborg. Bogserbåten nr 442 Anne-Lise har vi grubblat på om den likt sina systrar hamnade i Trinidad. Nu vet vi att hon finns på Grönland och att sjötraktorerna nr 699 Hee och nr 719 Bill troligtvis ännu är i fart.

2015 02 14

Mycket nytt ramlar in till redaktionen och det är det som gör vår hemsida. Först kommer bilder på BV-15 nr 44 Borgsund innan ombyggnationen till ångslup. Därefter visar Hans vad han lyckats med när det gäller renoveringen av Pettermotorn som skall sitta i BVB 4 nr 394. Den märkliga BB nr 597 Knuffe är till salu och då säljaren refererar till vår hemsida lånar vi annonsens bilder och visar hur båten ser ut idag. Till sist bilder på BB nr 652 Krana som numer heter Evis och är i god tjänst hos Kragerö Sjötjänster i Norge

2015 02 13

En liten bild på en traktorbåt och en annons från 1987 tillsänd oss från Bengt Sandinge satte igång reds efterforskning på båtar som gått på sågen i Österbymo. På nätet fanns en film om sågen och där förkommer BVB10 nr 592 Amanda i flera sekvenser. En båt som beställdes trubbnosig. Sågens andra Lidwallare var traktorbåten nr 645 Johanna II . Som vanligt vill vi gärna veta mer om dessa två båtar.

2015 02 11

En inspektionsbåt till Klarälvens Flottningsförening byggdes 1960 på lite andra premisser än vanligt, en rad starka indicier utpekade en båt i dag i full drift och vid god hälsa. Dessvärre delade den båtens ägare i god tro denna villfarelse med oss, därtill förledd av redaktionens bevisframställan...
Men den 8 januari 2015 fick vi ett trevligt telefonsamtal, ett mail och ovedersägliga bevis på att den rätta nr 444 var upphittad! Redaktionen gläds åt läsarresponsen, delar med oss av fina bilder på en älskad båt.
Men Redaktionen intar också ryggläge i stoftet, gör en kungspudel och hoppas på villkorlig och nådefull dom.

Den 16 januari var en av Skanskas kämpar, MB 32 tillvnr 752 utlagd på Blocket. Häromdagen trädde den nya ägaren fram i offentligheten. Bogseraren och Lidwallsfanset Bengt Sandinge med firma Sandinge Bogsering & Sjötransport i Lysekil klippte fyndet på telefon! Bengt har räddat, ägt och förädlat många Lidwallsbåtar genom åren. MB 32 kommer att dela kaj med BUTTRIX och LILL-PÄR. Roligt att även denna hamnade i goda och kända händer!

2015 02 05

Redaktionen fyller på med fler DFF båtar, idag Gösta och Höken . Om Gösta finns nästan hela historien och vi vet var båten finns idag. Om Hökens öden finns nästan ingenting. Har ni uppgifter och bilder kontakta gärna redaktionen.

2015 02 04

Nästa båttypslista uppdaterad! BV 18 som var en biffigare BV 15, markerade med sina två modeller paradigmskiftet från tändkulemotorer till heldieslar. BM motorerna gjorde båtarna starkare och lättare, man kunde också pruta en halvmeter på längden. Alla motornummer finns med, ut med ficklampan och leta efter de tre vi saknar för idag lägger vi ut ytterligare en BB-18 båt !

Vår vän och spanare Staale Elverhoei har återfunnit ännu en Lidwallsbåt exporterad till broderlandet så sent som 1966. Det är BB 18 nr 598 som kom till vår kännedom redan i september 2014 men som vi först nu, då vi ser oss besitta full säkerhet i ärendet, lägger till de dokumenterades skara. Stort tack Staale för en fin spaningsinsats.

2015 02 03

Redaktionen fyller på med fler DFF båtar, idag Gunnar och Gylfe. Och liksom vi ständigt söker mer info om Lidwallsbåtarna gäller det även DFF:s gamla motorvarpbåtar. Har ni uppgifter och bilder kontakta gärna redaktionen. Vi är idel öra. Ni kan även gå in och titta på den blivande men ej klara listan över alla DFF:s små motorvarpbåtar .
Ferrina 27:an nr 778 som var till salu på Blocket bytte ägare i helgen. Det gick undan! Vi uppdaterar sidan och hälsar Anders och hans kompisar i Lomma välkomna i den exklusiva Ferrinaklubben!

2015 02 02

Ännu en lista är uppdaterad och publicerad här på Lidwallsbatar.se nämligen Tillverkningslista BV 15. Alla tilverkade BV 15 finns med, även de vi ännu inte lyckats spåra. Vi har samlat en del centrala fakta om varje båt som kund, motor, utförande och kända namn. Listan ger en överskådlig bild och underlättar för privatspanare att hjälpa till att finna fler.
Redaktionen satte genast igång själva och utnyttjade den nya överblicken. Vi kom genast på att tidigare Okänd 43 inte kunde vara någon annan än Nr 425 som via Bengt Sandinge hamnat i Norge. Vidare identifierade vi en reklambild för 1956 års modell av BV 15 som Lars Dicanders BYSJÖN Nr 347. Lars själv körde enligt säkra källor direkt nosen i listan för att klura ut bästa platsen för en bogserpåle...
Mycket nöje du också!

2015 01 31

Via Blocket fick vi kännedom om en sen Ferrina 27. En speciell modell ritad av Richardsson i Sjötorp, avsedd att vara en snabbgående arbetsbåt. Båten har tillverkningsnr 778 och är som sagt till salu. Säljaren heter Emil Nilsson och bor i Tomelilla tel. 072 - 209 74 00. Vi önskar nästa ägare mycket båtglädje och själva räknar vi nu glatt 503 dokumenterade båtar.

2015 01 29

Redaktionen fyller på med fler DFF båtar Bertil och Bosse. Ni kan även gå in och titta på den blivande men ej klara listan över alla DFF:s små motorvarpbåtar

2015 01 24

Ett trevligt e-mail om ett älskat sommarnöje dimper ner i vår inbox. Plötsligt har vi en Ferrina 90 till! Som de svårt seriösa forskare vi är så näns vi inte gissa sista länken i kedjan utan kallar fyndet tills vidare för Okänd 75. Det står nämligen mellan två möjliga tillverkningsnummer. Än så länge. Från Forsviks Bruk har Per Hilding sänt oss en bild på BV12 nr 202 som nu har kommit en bit närmare målsättningen att bli varvsbogserare vid landets enda hjulångarvarv. Redaktionen fyller på med DFF båten Arne som finns i Västerdalarna

2015 01 21

Idag har vi fått in nya bilder på tre BVV 10 båtar. Från Magnus Jakobsson kommer de första fotona vi sett på BVV-10 nr 421 L 2. Båten är svårt renoverad och kommer helt säkert att bli en pärla på Indalsälven kommande sommar. En annan fining är BVV 10 nr 183 Braxen som nu ligger i sjön Bergviken (en kraftverkdamm längs Ljusnan) Det är ägaren Håkan Moberg som gladde oss med en fin bild från 2014. Detsamma gjorde Sten Elfström som sände oss en bild på BVV nr 76 Varparen 9 tagen i sjön Rögden. Redaktionen tackar för tillsända bilder som gör att vi kan bibringa våra läsare nya varpbåtologiska upplevelser. Fortsätt gärna med detta så uppdaterar vi hemsidan så fort vi förmår.

2015 01 19

Lite nytt igen från när och fjärrran. Vi börjar med bilder på Ferrina 34 nr 779 Agnes från Tomas Svensson som visar lite av turerna med båten 2014. Urban jobbar vidare med BVV 5 nr 608 Tunaberg och gör stora framsteg. Till sist idag nästa DFF båt till rakning som lystrade till namnet Anders när det begav sig.

2015 01 18

Högsjöbåten nr 626 som vår vakne spanare Carl Öberg hjälpte oss att hitta i Huddinge blir dokumenterad båt nr 501. Hon ligger nu strandad på Huddinges eget berget Arrarat. De nya ägarna Malin och Pål avvaktar bara snösmältningen för att kunna transportera ner henne säkert utför en riktig svartpist till väg och sedan hem till Hjortnäs och Siljan. Möjligen med ett kortare uppehåll hos byns bästa plåtlagare. Lite nya uppgifter om BV- nr 587 kommer från Micke Palmkvist och till sist idag vackra vinterbilder från Deje och Dyvelsten fångade av Helena Lundgren Landin

2015 01 17

Vi fyller på med ytterligare några svartvita bilder från Rolf Andersson som visar BV- nr 587 i verksamhet. På en av bilderna ses en annan timmerhanteringsbåt i förgrunden. Då vi har kontakt med den båtens nuvarande ägare- den går sommartid vid Jäders Bruk utanför Arboga - skulle både vi och de gärna vilja veta var och av vilka den är byggd? Vet ni något hör av er till Redaktionen!

2015 01 15

Om vi fick backa en båt vid förra uppdateringen så är det i dag tvärt om. Genom stort tillmötesgående från bland andra platschefen på sågen i Skinnskatteberg fick vi kontakt med Rolf Andersson som jobbat på sågen många år. Han arbetade med information och hade 1978 skrivit ett repotage om hanteringen av sjötimmret vid sågen för personaltidningen. Nu har vi tacksamt fått låna hans svartvita bilder som visar BV- nr 587 i verksamhet. Det betyder att den BV-18 båt som vi trodde var Skinnskattebergsbåten nu blir klassad som okänd 74. En båt blir med detta två båtar och vi är därmed uppe i 500 dokumenterade båtar på lidwallssidan. Men tro inte att detta är en slutsiffra ! Nya båtar är redan på väg in på hemsidan.

2015 01 13

Efter ett framgångsrikt spaningsarbete har Håkan Sundström återfunnit sin gamla arbetsplats  BV-20 nr 464 Fanbyviken. Vi hade med den både som okänd och känd på hemsidan. Därför får vi backa till 498 dokumenterade båtar men en säker identifiering är det genom motornumret och de stora rektangulära spygatten från fördäcket.
Från Lars Larsson kommer tidiga bilder på hans nr 444 Norsälven 4. Bilderna är tagna då båten var nyköpt från KFF omkring 1982.
Red ha forskat lite runt BVV-10 nr 76 Varparen 9 som flyttat till Charlottenberg och nu är till salu. Till sist har Håkan Larsson fotat en entrepenadbåt som vi tror är BV-15 okänd 33

2015 01 12

Från Kenth Karlssson kommer fina bilder och en stort tillskott historia om BVV 10 nr 159 Otto. Red utnämner med detta Otto till den BVV 10 båt som gått längst distans för egen maskin.
Kenth är ännu ett exempel på att Lidwallsbåtar har en vanebildande effekt då han i höstas skaffade sig BV 15 nr 187.
I samma farvatten som Otto idag trafikerar finns BV 15 nr 347 Bysjön som även hon förevigades under 2014 års varpbåtspaning.
Red tog kontakt med BVB- 4 nr 394's nya ägare och kan därför förmedla nya och spännande uppgifter om den båten.
Redan i somras fick red ett e-post från Sven Glad med bilder på BVV 15 nr 25. Det hamnade mellan två stolar och på en ouppkopplad redaktör men nu är även denna båt med i listan och vi ökar till 499 dokumenterade båtar. Stort tack Sven för ett gott spaningsarbete.

2015 01 10

Ytterligare en båt har kommit till vår kännedom. Det är ännu en BVV-10 nr 421 L2 som nu är under upprustning och kommer att gå på Indalsälven i sommar. Tack Magnus Jakobsson för den rapporten
Från Pär Gulle kommer en bild på BVV-4 nr 209 Gullan som visar båten i fart 2014.
Arbetet med BVV-10 nr 266 Varparen 19 går vidare vilket kan ses på några nya bilder.
Till slut har Ferrinan 31 nr 741 och BVB- 4 nr 394 fått nya ägare och därmed nya hemmavatten.

2014 12 27

Tomas Johansson tipsade oss om en ångslup på Sveriges Ångbåts Förenings - SÅF - hemsida som visade sig vara en BVV-4 nr 209 Gullan Numera i otroligt skick som ångslup i Jämtland. Verkligt roligt att återfinna en sådan båt som bara byggdes i 10 ex trots typens fina sjöegenskaper som red är väl förtrogen med genom ägandet av nr 189 Inez. Stort Tack till Tomas för upptäckten och Pär för fina bilder.
En liten testsida om reds DFF båt Bengt kan besökas här.

2014 12 27

Julen är över för den här gången och ny bilder har inkommit till hemsidan som red ogärna vill undanhålla läsarna. Vi startar med gamla fina bilder på BV-18 nr 257 Joel från vår spanare Bengt Westin. Håkan Sundström spanar även han och har hittat igen sin gamla arbetsplats okänd 67 Fanbyviken, Red räknar med att vi skall komma till skott om den båtens riktiga historia inom en inte för lång framtid. Till sist en fin bild från ägaren Henrik Jonsson av BVV-4 nr 401 Glimi i sitt rätta element.

2014 12 20

Ännu en av sjötraktorerna är inblandade i vattenentrepnader runt huvudstadens kajer. Det är Gröna bolagets nr 609 Bill som ligger vid Finnboda gamla varvsområde där fler och fler bostäder bygges. I samband med skanning av en bild förställande BVF-10 nr 2 Vintersjön passar red på att uppdatera den sidan samt även BVF-10 nr Laggens sida.

2014 12 15

Redaktionen har varit på utfärd hemmavid och fått provköra sjötraktorn nr 633 Tuggis, Tack Henrik för en trevlig kanaltur ! Från Limhamn och Jonas kommer nya bilder på skåningen nr 429 och till sist har vi fått bilder från en av nr 630 Sunrise:s ägare Tove Steinbakk Kotzé. De visar hela båten på land innan rengörning och målning.

2014 12 09

En "upphittad" baksida på leveransdokumentet för bogserbåten nr 624 tillsammans med nya efterforskningar och teorier gör att vi känner oss mogna att lyfta fram ännu en av båtarna av Dragaren typen. Red hoppas att inom en inte allt för lång framtid kunna leda i bevis vart båten senare tog vägen.

2014 12 09

Vi har fått bilder på den fina "fritidsbogseraren" nr 668 Drott som ägaren och vännen Gert Ekström har för avsikt att sälja under våren 2015. Han ser helst att någon "Lidwall fan" köper båten och därför får våra läsare chansen innan Drott annonseras ut på andra ställen. Av Gert fick vi även en bild på nr 752 MB 38 från 2009 som då vi inte visste var ett Lidwallsbygge. Månadens båt blir sjötraktorn nr 633 Tuggis som fått nya ägare


 •  

   

     Vimplarna åter i lager!

  Marina kvalitetsprodukter i internetbutik

  Tomberg Transport Råproffs på båtflytt

  Nynäs Sjötrafik sponsrar oss!


  Nr 737 Doj-Doj En märklig resa startar

  STOR OTTO Nr 187 Åter en BV 15

  SKÖRVEN II nr 641 en F 90 i 24 knop

  Nr 50 BORGVIK